Risale-i Nur’un Penceresinden : INSAN VE ZAMAN

Risale-i Nur'un Penceresinden : INSAN VE ZAMAN

"Eyvah, aldandik.Su hayat-i dunyeviyeyi sabit zannettik. O zan sebebiyle butun butun zayi ettik. Evet, su guzerani hayat bir uykudur; bir ruya gibi gecti. Su temelsiz omur dahi, ruzgar gibi ucar gider." Zaman; gecmis, hal ve gelecek dilimleriyle bir ibret sayfasi, insan ise, zamanin sayfalarinda yazilan ince manalarin dikkatli bir okuyucusudur. Mesela, gecmis zaman, * Mustakbelin (gelecegin) aynasi. * Zamani mustakbel tohumlarinin mahzeni ve suunatinin aynasi* Gelecege ve ebedi saadete atlamak icin, bu dunyadan gocmus ruhlara bir medar-i envar ve muhtelif basamakli nurlu bir mi'rac * Agir yuklerini birakarak serbest kalan ve dunyadan gocup giden ruhlarin nurani bir nuristani ve bir bostanidir. Zahir nazarda olu gorunen gecmis zaman, boyle bir bakisla canlanir ve nurlanir; nurani ve muhtesem bir meclise doner. Gecmis zaman ve olmus devirler ve asirlar,* canli birer ibret sayfasi* Bastanbasa ruhlu, hayattar bir acip alem* Mevcut ve bizimle munasebettar Rabbani bir memleket haline gelir. Gelecek zaman* Mazinin tarlasi * Ahvalinin aynasidir. Yani, gecmiste atilan tohumlar gelecegin tarlasinda cicek acar, meyve verir. "Medeniyet tekerlegin icadiyla baslar" sozu buna ornek olabilir. Zira, o tekerlek bugun arabalarda, ucaklarda, fabrikalarda donmektedir. Gelecegin, gecmisteki hallerin aynasi olmasina ise su noktadan bakabiliriz: Hemen her devirde birbirine benzer olaylar olur. Mesela, bir devleti cokerten veya yukselten sebepler hemen hemen aynidir. Gunumuzde yasanan olaylara bakarak, gecmiste yasanmis olaylarin dogru bir tahlilini yapabiliriz. Zamanin mazi ve mustakbel dilimlerine bakistan sonra, kendimize bakalim. Evet, simdiki zamani yasayan bizler icin zaman, * Hakiki sermayedir.Genclik ve ihtiyarlik, zamanin seyri icinde ugradigimiz veya ugrayacagimiz iki menzildir.Genclik,* Insanin heveslerinin en heyecanli zamani* Hararet-i gariziyenin galeyanli hengami* Dunyevi ihtiraslarin feveranli vaktidir.Diger taraftan genclik,* En kuvvetli bir ticaret vesilesi* Guzel ve sirin bir hayrat vasitasi* Kiymetli ve zevkli Ilahi bir nimet* Cenab-i Hakkin latif - sirin - guzel bir nimetidir.Genclikteki ibadetler ise,* O fani gencligin baki meyveleridir.Insan hayati genclik yazindan ihtiyarlik guzune dogru hizli bir akis icindedir. Gencligini gafletle gecirenlerden bir kismi "genclik gecesinin uykusundan ihtiyarlik sabahiyla" uyanirlar. Imanli ihtiyarlik ise, bir bahtiyarliktir. Boyle bahtiyar ihtiyarlar, * Evlerin bereket diregi ve belalardan koruyucusu durumundadir.Bu manayi bilen evlat, yasli anne-babasini "huzur evine" atmaz. Onlari yanina alir ve beraberce huzur icinde yasarlar.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız: Google Grupları "Mucahitsiz Kalan Bir Ümmet Zelil Düşmeye Mahkumdur..!" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : mucahitler@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: mucahitler-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com.tr/group/mucahitler?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.