Blair: Irak İşgalini Dinimiz Gereği Yaptık


İngiliz Başbakanı Tony Blair, 10 yıl devam eden Başbakanlığı döneminde alınan Irak’ın işgalinin de içersinde olduğu tüm kararlarında Hıristiyan dinine olan inancının inanılmaz derecede etkisi olduğunu açıkça itiraf etti. Blair, birlerinin kendisini “delilikle” suçlamasından uzak durmak için daha önceden bu tür itirafta bulunmaktan kaçındığını da sözlerine ekledi.
BBC1 kanalında Pazar günü akşamı yayınlanan “Blair’lı Yıllar” adlı belgeselde kendisinin dini kanaati hakkında Blair ilk defa “böyle hususlarda şeffaf olmak çok önemli” dedi ve kendisinin başbakan olduğu dönemde bu meseleleri açıklamaktan kaçındığını da kabullendi ve şöyle ekledi “bizim siyasi sistemimizde inanç hakkında konuşmak zor.”
Blair, şunları söyledi: “söylemek istediğim şey, eğer siz Amerikan siyasi sisteminin içersinde veya herhangi bir sistemde olsanız inanç hakkında özgürce konuşabilirsiniz ve herkes bunun doğal olduğunu, öyle olması gerektiğini söyleyebiliyor. Ama, bu konuları bizim siyasi sistemimizde açık ortaya koyarsanız halk sizin deli olduğunuzu düşünüyorlar” dedi.
1997-2003 yıllar arası Blair’in sözcüsü olarak çalışan Alistair Campbell’in “Biz, dinsel bir çıkışla uğraşmıyoruz” yönündeki sözüne de açıklama getiren Blair “benim sözcüm Alistair’i “biz dinsel bir çıkışla uğraşmıyoruz” sözü aslında problemi ortadan kaldırmak içindir. Çünkü böyle sözler hep dinle çatışan konularda değil, dinle bağlantısı olan konularda ortaya çıkmaktadır.
Belgesele konuşan Alistair Campbell’de “Blair’in düşünmesi, konuşması ve tüm tasarruflarında dinin etkisi olduğuna inanıyorum” açıklaması yer buldu.
Blair’in siyasi ortağı ve şu anki Avrupa Birliğinin ticaretten sorumlu temsilcisi Peter Mendelson, Blair’in dini inancını şu sözleri ile açıkladı: “Blair, Mukaddes Kitabı yanından ayırtmıyor ve nereye gitse gitsin onu yanında taşıyor. Her gün akşamı uyuya kalmadan önce Mukaddes kitaptan az okuyor.” dedi.
“SUNDAY TELEGRAPH” gazetesine göre, Blair’in bazı rakipleri gazeteye göre, Blair, rakiplerinin dinsel hevesin, kendi işlerinin sonuçlarını görmekten kör ettiğine inanır, ve makamından ayrıldığı gün söyleyen " Irak istilası hakkındaki kararını yargılayacak kişi Rab tır." sözünü delil gösteriyorlar.
haber alemi

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.