'Hac' aşksız gidilen ve öylesine eli boş dönülen bir yer değildir

'Hac' asksiz gidilen ve oylesine eli bos donulen bir yer degildir

Hac hic suphesiz bir davet. Ve bu davet herkese nasip olmuyor. Oradan izin cikacak,vize verilecek "Gel seni bekliyoruz" denilecek ki gitmek nasip olsun. Din oraya gideceklerde belli sartlar belirlemistir ki bu sartlar kendilerine "gel" denilenler icin gecerli degildir. Oyle olsaydi butun zenginler giderdi ama bakiyorsunuz oyle olmuyor. Bir bakiyorsunuz ki yuregine ask konulan, oradan davet alan dostlara bir bir kapilar ardina kadar aciliyor. Yani nasip isi bir bakima. Biz de ya nasip diyerek Allah dostlarinin bazi hac hatiralarini sizlerle paylasmak istedik. (*) EFENDIMIZ'IN BEYTULLAH'I GORUNCE YAPTIGI DUA
Binlerce ashabiyla gunlerdir hac yolculugu yapan Allah Resulu sabah saatlerinde gusul abdesti aldi. Ardindan devesi Kusva'ya binerek mubarek sehir Mekke'ye girdi. Kabe'nin Beni Seybe kapisina kadar ilerledi. Beytullah'i gorunce mubarek ellerini kaldirarak soyle dua etti:
"Ey Allah'im! Bu Beyti'nin serefini, yuceligini, heybetini artir. Ona, hac ve umre ile tazimde bulunanlarin da sereflerini, heybetlerini, sayginliklarini ve iyiliklerini artir." Iste Sultanlar Sultani olan Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yaptigi bu dua sebebiyle butun muminlerin yuregine dusen ask, onlari o mubarek beldelere goturdukten sonra onlarin yeni bir rutbe, yeni bir ask, yeni bir seref, yeni bir heybetle aramiza donmelerine sebep oluyor. KABE GONLUN SIKINTISINI GIDERIYOR Gonlune darlik sirayet eden adamin biri bu derdine care bulmak icin Ebu Yakup Ishak'a giderek, "Gonlumde bir kasvet, katilik vardi. Bir zata danistim, oruc tutmami soyledi. Bunu yaptim ama gecmedi. Bir baskasina sordum, sefere cikmami onerdi ama bu durumum seferde de yok olmadi." dedi. Ebu Yakub, "Senin takip etmen gereken yol sudur: Insanlar uyuduklari zaman Kabe'ye var, yalvar, yakar ve Hakk'a soyle munacaatta bulun: Ilahi! Isimde hayrete dustum, elimden tut!.." Adam bu sekilde yapinca katiligi yok oldu.

HAC YAPAN IDARECILERE OGUT Harun Resid tavaf ederken Abdullah Amri adinda bir Allah dostu onu gordu ve 'Harun, Harun' diyerek ismiyle onu cagirdi. Donup bakan Harun Resid onu gorunce cok sevindi, ne zamandi tavsiyelerini almamisti. Hemen yanina gelip: Efendim buyurun, dedi. Abdullah: "Bu mevsim acaba hacca kac kisi geldi dersin?" diye sordu. Sayisini Allah bilir, dedi. Abdullah: "Oglum, sakin unutma, burada haccedenler, dunyada sadece kendi yapip ettiklerinden sorumludur. Oysa sen, onlarin tumu icin Rabb'ine hesap vereceksin. O gun gelip catinca ne yapacaksin?" Harun Resid gozyaslarini tutamadi. Kabe'ye donup secdeye kapanarak Allah'tan af ve magfiret diledi. Hacda yapilacak tek sey: "Harem'den eve, evden Harem'e ibadet icin gidip gelmek" Musa Topbas Efendi'ye sordular: Efendim Sami Efendi ile beraber yaptiginizi haclarinizdan neler hatirliyorsunuz? Soyle cevap verdi: Muhterem ustadimizin her seyi olculuydu. Butun gayreti ibadete devamdi. Bes vakit Harem'e devam ederlerdi. Luzumsuz yere saga sola gitmezdi. Ekseriyetle rehberler hacilari aliyorlar, bu buranin evi, su mahalle soyle diye gezdiriyorlar. Hic Beytullah'ta ya da Ravzay-i Mutahhara'da ibadet etmenin yerini tutar mi o? Halbuki ustadimiz bize nefes aldirmazdi. Harem'den eve, evden Harem'e. Hazret-i Ibrahim (aleyhisselâm) menkibelerini Hacda cok okurlardi. Donecegi siralar carsiya cikmasi da yarim saat surmezdi. Tesbih, kina v.s. Yarim saatte alacagi verecegi her sey biterdi. CUNEYD-I BAGDADI SOYLE ANLATIR: Soguk bir gunde kuslara yem veren bir atesperestin yanindan geciyordum. Ona dedim ki: Iman olmayinca bu yaptiginin faydasini goremezsin. Allah bu yaptigin iyiligi, ancak iman ile kabul eder. - Belki kabul etmez amma, bu yaptigimi gormez, bilmez mi? - Elbette gorur ve bilir - Oyleyse bu da bana yeter. Aradan yillar gecti. Bir hac mevsimi, tavaf sirasinda bir zatin: "Ey bu kainatin sahibi! Ey bu Beyt'in Rabbi! Her seyi goren, isiten bilen sensin, diye gozlerinden yaslar dokerek, Beytullah'i ask ve vecd icinde tavaf ettigini gordum. Yuzunde iman nuru parliyordu. Dikkat edince, bu nur yuzlu zatin, birkac sene once karli bir gunde kuslara yem veren atesperest oldugunu hatirladim. Tavaftan sonra, kendisine yetistim ve usulca koluna girdim. Bana: Iste Allah gordu ve bildi, dedi. Bir anda askla cirpinmaya basladi. Hayretle yuzume bakarak: "Allahu ahad, Resulun Ahmed" sayhasiyla ruhunu teslim etti. O anda hatiften bir ses soyle diyordu: "Ey Cuneyd! Sen Beyt'imi arzu ettin, Beyt'imi buldun. O, Beni arzu etti, Beni buldu." (*) Hatiralar hazirlanirken Sufi Kitap yayinlari arasinda cikan evliyaullahtan hac hatiralari isimli calismadan istifade edilmistir. http://ailem.zaman.com.tr/?hn=5155

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.