HAKARET HEYKELİNİ YIKTILAR !

HEYKELİ ALAŞAĞI ETTİLER ..

Avusturya'nın başkenti Viyana'nın Karlsplatz semtinde bulunan Teknik Üniversite bahçesindeki 'Turkish Delight' (Türk Lokumu) adlı, başörtülü, ancak diğer uzuvları açık olan ve Türkiye'de büyük tepki çeken heykelin kimliği belirsiz kişilerce yıkıldığı bildirildi.
09 Aralık 2007 Pazar 00:15
MEHMET EMİN AVCI
VİYANA - Avusturya'nın başkenti Viyana'nın Karlsplatz semtinde bulunan Teknik Üniversite bahçesindeki 'Turkish Delight' (Türk Lokumu) adlı, başörtülü, ancak diğer uzuvları açık olan ve Türkiye'de büyük tepki çeken heykelin kimliği belirsiz kişilerce yıkıldığı bildirildi.
Teknik Üniversite bahçesindeki heykel sergisinde, heykeltıraş Olaf Metzel'in 'Turkish Delight' (Türk Lokumu) adlı, başörtülü, ancak diğer uzuvları açık, bir Türk kadını tasvir eden heykeli, Avusturya'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekmişti. Heykelin sergilenmesi, Türkiye'de de büyük tepkilerle karşılanmıştı.
Bu sabah heykelin sergilenmesini protesto etmek için üniversite bahçesine giden Avusturya'da yaşayan Türkler, heykelin kimliği belirsiz kişilerce yıkıldığını gördü. Heykelin yıkıldığını haber alan üniversite yöneticileri ve polis, çevrede incelemelerde bulundu.
Kimliği belirsiz kişilerce yıkılan heykel, üniversite yetkilileri tarafından kaldırılarak, kütüphane binasına götürüldü. Yetkililer, heykelin bulunduğu kaidede incelemelerde bulunarak, fotoğraf çektiler. Heykelin sergilendiği üniversitenin yöneticileri ve polis, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.
Dünyada, provokasyonu ön plana çıkaran çalışmaları ile bilinen heykeltıraş Metzel'in başı örtülü, ancak diğer uzuvları açık Tük kadınını temsil eden heykeli dün tepkiyle karşılanmıştı. Viyana Teknik Üniversite öğrencisi Vedat Bayraklı okulunda sergilenen heykele tepkisini, "Bu çirkin heykelin buradan kaldırılması için Viyana'daki Büyükelçilik yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istiyorum. İnsanların değerlerine hakaret ediyorlar" şeklinde dile getirmişti.
Yazılı bir açıklama yapan Avusturya Türk Federasyonu Başkan Yardımcısı Feyzullah Andak da, "Bu çirkin heykelin ne amaca hizmet ettiğini bilmiyoruz. Ama hoş bir şey olmadığını biliyoruz. Bizi de üzdüğü bir gerçektir. Avusturyalı yetkili makamlardan heykelin bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.
Avrupa Türk Birliği Avusturya Bölge Başkanı ve Teşkilatlar adına Avusturya Bölge Başkanı Hikmet Karaca da İHA'ya yaptığı açıklamada, "Bir Avrupa Birliği ülkesi olan ve insan haklarına, din ve vicdan hürriyetine saygılı olduğuna inanmak istediğimiz Avusturya devletinin sanat adına inançlara hakaret etmeyi meslek edinmiş sözüm ona bu heykeli yapan ve yapılmasına müsaade eden şahıs ve kurumları şiddetle kınıyoruz.
Avusturya toplumunda, karşılıklı olarak bütün din ve kültürlerin barış içerisinde yaşıyor olmasına rağmen böyle bir provokasyonun nedeni anlaşılamadı" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.