Cahar Dudayev'i Rahmetle Anıyoruz .

Hatırlanacağı üzre bağımsızlık düşüncesi Sovyetler Birliği dağılmadan önce Çeçen Halkının ilgili mercileri tarafından karara bağlanmış ve bu kararın hayata geçirilmesi ,bağımsızlığın ilan edilmesi ve yeni kurulacak olan devletin varlığını koruyarak yaşatılabilmesi için işin başına oluşan konsensüs ile CAHAR DUDAYEV getirilmişti .







Aslında bu görevlendirme Halk tarafından bir atamaydı.Bu tarz halk kararına bağlı atama diğer toplumlar için de bu güne kadar pek rastlanan bir şey değildi. Kendi halkının tevdi ettiği görevi büyük bir şerefle kabul eden CAHAR DUDAYEV bağımsızlık öncesi hazırlıklar aşamasında ,bağımsızlık deklarasyonu ve ilanında ,bağımsızlık sonrası yaşanacak olası zorluklara karşın ne yapılması gerektiğini ,birlik beraberliğin nasıl sağlanacağını,Çeçen Halkının istemlerinin hayata nasıl geçirilmesi gerektiğini v.b. olaylar karşısında nasıl LİDER olunacağının en güzel örneği olmuştur. Rus’u tanıyan ,Rus’tan korkmayan ,onların her türlü şeytani yönlerini bilen ,tedbir alabilen ,dünya realitesini okuyabilen uluslar arası toplumun hangi konuda nasıl reaksiyon verebileceğini kestirebilen ,çıkılan bağımsızlık mücadelesinin zorluklarının, bedellerinin neler olabileceğini öngören bir lider olarak CAHAR DUDAYEV Rusya’nın Kafkasya politikalarını ve bölgeye sahiplik iddialarının argümanlarını da çok iyi okuyabiliyordu.Sadece Çeçenistan’ın bağımsızlığı değil bütün bir Kafkasya’nın kurtuluşu ve 1918/1921’de kurulan ,tanınan Bağımsız BİRLEŞİK KAFKASYA FEDERASYONU hedefini de açıkça ortaya koyuyordu.Bu hedefe erişmek adına Kafkas Halklarının birlik beraberliğinin önemini biliyor ve Rus tahakkümünden kurtulma bilincine sahip olmaya dönük çağrıların sahibiydi.Hatta dünyanın muhtelif coğrafyalarında bulunan Kafkas diasporası insanlarına anavatanlarına dönmeleri ve Kafkasya’yı Rus çizmelerinden temizlemeye davet ediyordu. Devlet olma bilinci ,devletsiz olunamayacağı gerçeğiyle kurulan ÇEÇEN CUMHURİYETİ İÇKERİYA Çeçen Toplumunun yüzyıllara sari ideali CAHAR DUDAYEV önderliğinde kendini dünya kamuoyunun önüne koydu .Çok geçmeden Rus tehditleri,şantajları,alışılageldikleri korku salmaya dayalı MOSKOF güdüleri başladı. Bunların hiç biri ne Çeçen Halkını sindirebildi ne de DUDAYEV için silik- pısırık liderlik yapmayı gerektirdi. Sonra Rus’un fiili işgali ,askeri saldırırsı,ahlaksız savaşı başladı.Dünya-alem bu saatten sonra Çeçenleri,yiğitliklerini,dirayetlerini,savaşçılıklarını ,pes etmeyen,Rus’tan çekinmeyen Çeçen duruşunu ,direnişini izlemeye başladı.





LAİLAHE İLLALLAH inancının ve izzetin Çeçen coğrafyasında nasıl uygulandığını ibretle /gıptayla izlemeye başladı.Her biri destanlar yazan mücahidlere önderlik yapan CAHAR DUDAYEV savaşın her safhasını fiilen yaşadı.Çeçenistan’ı hiç terk etmedi,taviz vermedi.Gelecek Çeçen nesilleri için şahane bir örnek ,dünya açısından unutulmaz bir lider ,müslümanlar için ise bağırlarına basılan,gönüllerde taht kuran kahraman/kardeş/şehid CAHAR DUDAYEV olarak dünyadaki görevini tamamlayarak unutulmaz şehidlerden olarak HAKK’a iltica etti.







O’nun ve onun gibi Hakk’a yürüyen şehidlerimizin şehadetlerini,







Cenab-ı Allah kabul ve makbul buyursun inşallah.








çeçen.org







“Şahadete talibim. Şehitliği rütbe ve şeref kabul ediyorum. Kanımın son damlasına kadar ülkemin bağımsızlığı ve milletimin hürriyeti için savaşmaya hazırım.”1944 yılı Şubat ayında Çeçenistan’ın Yalho Köyü’nde dünyaya geldi. Doğumunun ardından henüz 15 gün geçmişken 23 Şubat 1944 tarihinde ailesi ile birlikte Sibirya’ya sürgün edildi. Çocukluk ve okul yıllarını Kazakistan’ın Sibirya Bozkırı’nda geçirdi. 1962’de Tambov Askeri Pilot Yüksek Okulu’ndan ve 1966’da Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1974 yılında Gagarin Hava Harp Akademisi’ni bitirerek birinci sınıf pilot ve mühendis unvanını aldı. Kendisine SSCB Hükümeti tarafından 12 madalya verildi ve tüm generalliğe kadar yükseldi.Dudayev, Sovyet tarihinde Stratejik Hava Kuvvetleri’nde Tümen Komutanı olarak görev yapan ilk Müslüman’dı. Baltık ülkelerinde meydana gelen bağımsızlık hareketlerini kuvvet kullanarak bastırması emredildi ancak bu emri yerine getirmedi. Rus Hükümeti bu itaatsizlikten dolayı Dudayev’i askeri birliği ile Grozni’ye sürdü. Dudayev 1990 yılı Mayıs ayında görevinden istifa etti.1990 yılının Kasım ayında gerçekleşen “Çeçen Ulusal Kongresi”ne davet edildi ve icra kurulu başkanı seçildi. 19–21 Ağustos 1991’de Gorbaçov’a karşı yapılan başarısız darbe teşebbüsü sırasında darbecilerin karşısında yer aldı. Darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Hükümeti’ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçti. 27 Ekim 1991 tarihinde yapılan seçimlerde %85 oy oranıyla Çeçenistan Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Çeçenistan’ın bağımsızlığını tanımayan Rusya’nın 1994 yılında başlattığı saldırılar karşısında Çeçen direnişinin liderliğini yürüttü. I. Çeçen-Rus Savaşı’nda önemli başarılara imza atan Dudayev, 21 Nisan 1996 tarihinde düzenlenen bir suikast sonucu şehit edildi.

cehar dudayevin şehit olmadan önce uydudan çekilmiş son fotoğrafı





0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.