Darbeye Direniş: 23 subat 1981 ispanya darbe girisimi ve önlenmesi

23 subat 1981 ispanya darbe girisimi

bir ülke hariç tutulacak olursa, avrupa kıtası'nda gerçekleştirilmeye çalışılmış son askeri darbe girişimidir. kral juan carlos'un kolaylaştırıcılığında, 40 yıla yakın süren general franco rejiminden demokratik bir siyasal sisteme geçiş sürecininin sancılarını yaşayan ve bu doğrultuda geniş açılımlar içeren 1978 anayasası'nın halkın büyük çoğunluğuyla kabulünün ardından ispanya'da gerek etnik bask milliyetçiliğinin şiddeti, gerek ekonomik sorunlar, gerekse de ordu'daki franco dönemi özlemcilerinin yarattığı sıkıntılar ön plana çıkmaktadır. 1978 yılında ordu içindeki darbeci bir oluşum bir galaksi operasyonu adı verilen bir süreçle etkisizleştirilir ama bu oluşumun sanıldığından daha derin olduğu 1981 yılında ortaya çıkar.

23 şubat 1981 günü parlamento muhafız kuvvetleri komutanı yarbay antonio tejero komutasında 200 kişilik bir askeri grup yeni bir hükümet için yapılan güven oylaması görüşmeleri sırasında parlamentoyu basarak, havaya ateş açarlar ve aralarında başbakan adolfo suarez, komünist lider santiago carillo, sosyalist parti'nin lideri felipe gonzalez'in de bulunduğu 350'ye yakın parlamenteri rehin alırlar ve kral'dan da darbeyi desteklediğini açıklamasını ve yeni bir hükümet kurulmasını sağlamasını isterler. aynı saatlerde madrid'de çeşitli stratejik noktaların askeri birlikler tarafından ele geçirilmeye çalışıldığı ve içişleri balanlığı nezdinde yeni bir teknokrat hükümeti oluşturulmaya çalışıldığı haberleri gelmekteyken, valencia'daki ordu bölge komutanı korgeneral jaime milans del bosch sıkıyönetim ilan ederek tanklarını valencia sokaklarında yürütmeye başlamıştır.

hayatının en zor gecesini geçiren kral ise ispanya'daki 50 bölgenin askeri komutanlarını tek tek arayarak darbeye destek vermemelerini ve meşru rejime bağlı kalmalarını ister. karşılarında doğrudan kralı bulan komutanlardan 47si kral'ın talebine uyarlar. eli güçlenen kral askeri üniformasıyla gece yarısından sonra saat 1.00'de askerlerin kontrol etmeyi ihmal ettikleri televizyonda yaptığı canlı açıklamada anayasal düzene sahip çıkılmasını ve darbeci askerlerin emirlerine uyulmamasını talep eder. hava darbecilerin aleyhine dönmeye başlamıştır. emirlerine uyacak asker bulamayan korgeneral del bosch sabah erken saatlerde tutuklanır. parlamentoda gece boyunca siyasetçileri rehin tutan yarbay tejero 24 şubat tarihli el pais gazetesinin rehin alma olayını kınayan ve demokratik sisteme sahip çıkılmasını savunan nüshasını gördüğünde daha da demoralize olur ve aynı gün öğle saatlerinde rehineleri de serbest bıraktıktan sonra teslim olur. her ikisi de otuz yıla mahkum olurken, darbe sonrasında ordu içinde cunta ile ilişkisi tespit edilen çok sayıda üst rütbeli asker emekliye sevk edilir.

24 şubat akşamında ise ispanya tarihinin en büyük kitle gösterilerinden biri gerçekleştirilir ve farklı kentlerde onbinlerce ispanyol darbe girişimi kınayarak anayasaya sahip çıktıklarını kanıtlarlar. daha öncesinde başka bazı ülkelerin, sivil örgütlerin ve toplumsal kesimlerin veremediği bir sınavı ispanyol toplumu kral'ın da ustalığıyla başarıyla vermiş ve çeyrek yüzyıl sonrasında avrupa kıtası'nda en hızlı gelişen ülkelerden biri haline gelmiştir. bu tür sınavları verememekte ısrar eden başka bir ülkenin yurttaşları ise pasaportlarındaki vize sayfalarının neden bu kadar hızlı dolduğunu tam anlayamadan gelincik tarlaları oluşturma mitinglerinin birinden çıkıp diğerine koştururlar.

darbe girişiminin özet görüntüleri için:
http://www.youtube.com/watch?v=5m5oo0hdqjg

--
Türk Milletinin üzerine çökmüş karabasan giderek çözülmekte ve zayıflamaktadır. Hainlerin planları bozulmakta, figüranları sürekli açığa düşmektedir. Milletin rağmına sürdürülen derin yolculuk sona yaklaşmıştır. Millet artık egemenliğine, iradesine sahip çıkmaktadır.

http://dava-vatan.blogspot.com/
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.