ABDÜLHAMİD HAN'IN MEKKE-MEDİNE FOTOĞRAFLARI..

Cennet mekan Sultan Abdülhamit Han'ın bizzat talimatıyla çekilen Mekke ve Medine fotoğrafları, Ulu Hakan'ın İslam'ın kutsallarına verdiği önemin göstergesiydi.


Sultan Abdülhamit'in, fotoğrafları çektirmesindeki amaç; Mekke ve Medine'deki kutsal mekanların restore edilmesine bizzat tanıklık etmekti









S
ULTAN ABDULHAMIT'IN CEKTIRDIGI MEKKE VE MEDINE FOTOGRAFLARI






Mekke Medine Albümü son yüzyıl içinde Mekke ve Medine’nin yaşadığı değişimi göstermesi bakımından da ayrı bir önem taşıyor. Fotoğrafların pek çoğunda bulunan Osmanlı eserleri günümüzde bulunmuyor. Mekke’yi koruyan Hint ve Fülfül Kalelerinden sonra 2001 yılında Ecyad Kalesi’nin de yıkılması ile Mekke’deki Osmanlı izleri iyice azalmış bulunuyor. Tavaf alanının içinde bulunan Kütüphane, Muvakkithane (Namaz vakitlerinin belirlendiği yer), Minber, mezheplere ait yerler ve diğer yapılar tamamen kaldırılmış durumda. Tavaf alanında Osmanlıdan geriye Revaklar ve Kâbe’nin üzerinde bulunan Altınoluk’tan başka bir eser kalmadığı görülüyor.

Mekke’de bulunan ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) annesi Hz. Âmine; eşi Hz. Hatice; amcası Ebu Talip ve Mekke’de vefat eden diğer yakınlarına ait Cennet’ül Mualla Mezarlığı fotoğrafında Osmanlıların yaptırmış olduğu türbeler gözükürken günümüzde Cennet’ül Mualla Mezarlığı dümdüz bir vaziyette bulunuyor. Bu gün Medine’de Mescid-i Nebevi’de bulunan Osmanlı eserlerinin pek çoğu kaldırılmış durumda. Kanuni zamanında yaptırılan surlar yıkılmış, karakolhaneler, kışlalar da ortadan kaldırılmıştır.

3 yorum:

  1. Tarihe tanıklık eden güzel fotoğraflar.
    İz bırakanların böyle güzel şeyleri de bırakması ne hoş.
    Allah ecdadımızdan razı olsun, bizi de onlara layık eylesin.

    Bahadır Kartal

    YanıtlaSil
  2. bu belgeleri sitenize yönlendirmenizi anlıyyorum.
    Daha çok tık olsun diye.
    haklı olabilirsiniz.
    düşüncelerininizi yaymaya çalışmanız açısından.
    siz de bir internet kullacısınız.
    binlerce ileti geliya
    ve hitap etmek istediior size.
    çoğunu silip atıyorsunuz.
    bir öneri.
    belgeleri bu şekilde uğraştırmalarla değil daha yalın anlamda ve hitap etmek istediğiniz emek veren kişilere ve topluluklara göre hazırlamanız doğru değil mi?
    word , rar gibi dosyalar.
    bunları bildiğiniz halde neden uygulamıtorda hitap ettiğiniz vatandaşların zamanını boşa harcatıyorsunuz

    YanıtlaSil
  3. selam ile

    Sayın Turhan Feyiz Hitap etmek istediğimiz kesim! veya kesimlere göre hazırlamak konusunu açarmısınız....Haber dediğin herkese hitap eder Buranın takipçilerinin tamamına..... Ayrıca orum yazdığınız haber alen olarak sadece size ona buna şuna değil Adeta İnternet sahesinde tüm dünyaya arzedilmekte sunulmaktadır...Kimseyi uğraştırdığımız yok hakeza herkese hizmet ediyoruz...

    saygı ile...

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.