Örtü eylemlerinde ABD ve İsrail’e öfke

Başörtüsü yasağına karşı haftalık düzenlenen protestolar ve basın açıklamaları bütün hızıyla sürüyor

Akyazı, Kocaeli, Van ve Sakarya ile yurdun çeşitli illerinde yapılan basın açıklamalarına yüzlerce kişi katılırken, basın açıklamalarının bu haftaki genel konusu, Filistin’deki İsrail zulmü, başörtüsü mağduriyeti ve işgal altındaki Irak’a giden Amerikan Başkanı'na fırlatılan ayakkabıydı.

FİLİSTİN VE HAMAS DİRENİŞİNE SELAM OLSUN
Sakarya Dayanışma Derneği Sakarya kent merkezinde gerçekleştirdiği 171. Basın Açıklamasını dernek adına Kadrican Mendi okudu. Mendi, sözlerine "Filistin'e, Hamas'a, direnişe bin Selam" diyerek başlarken, son haftalarda İstanbul'daki camilere dönük çirkin saldırılar ve Iraklı gazetecinin Bush nezdinde dünya istikrarının suratına fırlatılan ayakkabı, açıklamada ve taşınan dövizlerde yer buldu. Mendi’nin konuşmasında 21. yaşını kutlayan HAMAS ve kuşatma altındaki Gazze'ye verilen destek ise esas gündemi oluşturdu.
"Başörtüsü, Müslüman kadının kimliğidir" "Tevhid Adalet Özgürlük" pankartları ve "dünyanın tüm zorbalarına bir ayakkabıda sen at" "solidarity with gazza we are all palestinians!" "Filistinli kardeşlerimizi siyonist-işbirlikçi ambargoya kurban etmeyeceğiz" dövizleri taşınan eyleme, çok sayıda vatandaş da destek verdi.
GİZLİ İŞKENCE MERKEZLERİNDE İŞKENCE GÖREN KARDEŞLERİMİZİN ACILARINA ORTAK OLUNMALI
Van Hak ve Özgürlükler Platformu 120.'sini gerçekleştirdikleri başörtüsüne özgürlük eylemine çok sayıda vatandaş katıldı. Eyleme platform bileşenlerinden Gökkuşağı Derneği, İnsan-Der, Erdem-Der, Memur-Sen, Mazlum-Der, VİMDER, Umut Işığı Derneği ve Anadolu Gençlik Derneği katıldı. Platform adına konuşan Umut Işığı Derneği Bşk. Yrd. Erhan Şengül, yaptığı açıklamada dünyanın çeşitli yerlerinde sıkıntı, baskı ve zorbalığa maruz kalarak direnen Müslümanlara dikkat çekti. Şengül, “Sabra’da, Şatilla’da, Halepçe’de, Cenin’de, Cenk Kalesi’nde, Ebu Gruyb’de, Guantanamo’da ve gizli işkence merkezlerinde işkence gören kardeşlerinin acılarına ortak olunmalıdır.
Siyonist tanklara sapanlarla fırlatılan taşlar, kibir ve zulmün sembolü büyük şeytanın yüzüne savrulan bir çift ayakkabı ne çok şey anlatmaktadır. Taşlar ve ayakkabılar. Onları kavrayan öpülesi ellere selam olsun.
Zalim bir ambargo altındaki Gazze aç, bîilaç. Gazze yavaş yavaş ölüyor. Ağıtlar arş'ı âlâya yükseliyor. Gazze’nin hayat damarları bir bir kesiliyor. Gazze, Peygamber dönemi Mekke'si gibi, Gazze Şib’i Ebi Talip, Mü'minler taş bağlıyorlar karınlarına, kutlu bir sevdanın bedeli olarak, insanlığın bedeli olarak” diye konuştu.
Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu ise 192. hafta basın açıklamasını gerçekleştirdi. İnanç Özgürlüğü Platformu'nun yaptığı eylemde işgalci ABD'ye ve Filistin'de kan dökmeye devam eden eli kanlı İsrail'e tepki yağdı.
KEYFÎ YASAK KARŞISINDA YILMADAN MÜCADELE EDECEĞİZ
Akyazı Başörtüsüne Özgürlük Platformu’nun düzenlemiş olduğu 98. basın açıklamasında ise Türkiye’de sürdürülen başörtüsü ayrımcılığının dünyanın birçok ülkesinde uygulanan zulmün bir benzeri olduğu belirtilirken, hiçbir yasak olmamasına rağmen Türkiye’deki üniversitelerde, üniversiteye perukla girişe dahi engel olunması sert bir dille eleştirildi. Başörtüsüne özgürlük platformu adına söz alan Mazlum-Der'den açıklamada bulunan İrfan Alemdar, şunları söyledi. "Türkiye'de devam eden, başörtülülere yönelik ayrımcı uygulamalar, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinde de yasakçı uygulamalara örnek oluşturmaktadır. Hiçbir yasal engel olmamasına rağmen sürdürülen bu keyfî yasak, perukla üniversiteye alınmama gibi ilginç uygulamalara dönüşmüştür. Bugüne kadar yasağın kalkmasına yönelik bütün toplumsal talepler gözardı edilmiştir. Bunlar karşısında yılmadan, kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz..."

1 yorum:

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.