ABD ÇOĞU ÇOCUK 100 KİŞİYİ KATLETTİ!


Afganistan'ın Farah eyaletinde ABD uçaklarının düzendiği hava saldırısında çoğu kadın, çocuk ve yaşlı 100 sivil can verdi.

Afganistanlı yetkililer, ABD liderliğindeki yabancı kuvvetlerinin hava bombardımanları sırasında 100'e yakın Afganistanlı sivilin öldüğünü duyurdular. Afgan yetkililerden biri, köyde bir evde çok sayıda ceset gördüğünü ve cesetlerin, direnişçiler ile yabancı kuvvetler arasındaki çatışmalardan kaçarak sığınmak için eve giren çocuk, kadın ve yaşlılara ait olduğunu söyledi.

Associated Press'in haberine göre, yetkililer, ülkenin batısındaki Farah eyaletinde savaş uçakların bir köyü bombaladığını, sivillerin sığındığı bir veya daha fazla evin isabet aldığını belirttiler.

Koalisyon kuvvetlerinin çatışmalara katıldığını doğrulayan ABD'deki Amerikan kuvvetlerinin sözcüsü Albay Greg Julian, bazı yaralı Afganlıların Farah'taki askeri üstte tedavi gördüklerini ve yetkililerin sivil ölümlerle ilgili haberleri araştırmakta olduğunu bildirdi.

Farah polis müdürü Abdul Gaffar ise pazartesi günü Bala Baluk bölgesinde başlayan çatışmalarda 25 Taliban direnişçi ile üç Afgan polisinin öldüğünü iddia etti. Sivil kayıplar hakkında bir yorumda bulunmayan Abdul Gaffar, "Afgan ve yabancı kuvvetler pazartesi saat 13.00 ila 20.00 arasında bir operasyon yürüttü. 25'ten fazla Taliban direnişçi öldürüldü. Cesetlerin çoğu orada" dedi.

Eyalet konsey üyesi Belkıs Roşan, pazartesi günü onlarca Taliban direnişçinin Bala Baluk'a toplandığını ve sonra da çatışma başladığını söyledi. Daha sonra hava saldırılarında sivillere ait evlerin vurulduğunu belirten Belkıs Roşan, köylülerden edindiği bilgilere göre, sivil ölü sayısının en az 70 ila 80 arasında olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.

Belkıs Roşan, köylülerin cesetlerin ve yıkıntıların fotoğraf ve videolarını da çektiğini söyledi.

Bala Baluk eski üst düzey hükümet yetkilisi Muhammed Nieem Kadderdan, saldırının düzenlendiğin Gerani köyünü ziyaret ettiğini ve onlarca ceset gördüğünü belirterek "Uçaklar tarafından bombalan bu evler tamamen çocuk, kadın ve yaşlılarla dolu idi. Kaç kişinin öldüğünü söylemek çok zor. Çünkü kimse cesetleri saymamış. İnsanlar enkazları kürekler ve elleri ile kazıyorlar." dedi.

100'den fazla sivil ölü bulunduğunu söyleyen Muhammed Nieem Kadderdan, yaklaşık 10 evin de enkaz haline geldiğini kaydetti. Yaralanan Afganlıların ağır derecede yandıkları bildirildi.

Kadderdan, sivil kayıpların Azizabad'tan daha kötü olduğunu ifade etti. Afganistan hükümet komisyonu, Ağustos 2008'de Bala Baluk'un hemen kuzeyindeki Azizabad'ta ABD kuvvetleri saldırılarında 90 sivilin öldüğünü tespit etmişti. ABD başlangıçta hiç bir sivil ölü olmadığını iddia etmişti. Ancak daha sonra 32 sivilin öldüğünü kabul etmek zorunda kalmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.