İnternette Yorum Yazanlar Dikkat!


İnternette haberlerin altına yorum yazmak da belli bir yasal prosedüre tabi.


Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Bürosu'' internet sitelerini yakın takibe aldı. Sitelerde yer alan haberlerin altına düşüncelerini yazan okurların ''sakıncalı'' bulunan yorumları hakkında işlem yapılmaya başlandı. Gerçekgündem sitesinde yer alan habere göre; 2008 yılının son aylarında faaliyetlerini hızlandıran birim, internette yayın yapan yüzbinlerce siteyi takip etmeye çalışıyor. Polisin görev yaptığı birim, bir yandan da gelen şikayetleri değerlendiriyor. Bilişim Suçları Bürosu'na şu ana dek en çok Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden şikayet geldi. 18 kişinin haberlerin altlarına yazdıkları yorumlarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hakaret ettiğini öne süren Çankaya, bunlar hakkında işlem yapılmasını istedi. Bilişim Şubesi'nde görev yapan polisler de şikayet üzerine gerekli çalışmaları başlattı. Polis, yorumların yazıldığı sitelerin yöneticilerinden, okurların ''internete bağlandıkları adresleri'' istedi. Sitelerden gelen bilgiler üzerine, kişilerin internete hangi IP'den bağlandığını tespit eden polis, bilgileri savcılığa ulaştırdı. Savcılık da bu kişiler hakkında işlem başlattı. İŞİ MEMURLUK Savcılığın ifadesini aldığı son kişi ise bir kamu kuruluşunda çalışan F.K... Memur olan F.K. bir gazetenin internet sitesine yazılan ''okur yorumu''ndan dolayı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından şikayet edildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen imzasını taşıyan şikayet dilekçesinde, F.K'ya ait olduğu öne sürülen bir yorumda Cumhurbaşkanı Gül'e yönelik ''hakaret''te bulunduğu öne sürüldü. F.K ise Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadede, yorumda yazan düşüncelere katıldığını ancak yorumda yer alan son kelimeyi hiçbir zaman kullanmayacağını ifade etti. F.K, kendi ismiyle yazılan yorumun ''herkese açık'' bir bilgisayardan gönderildiğini belirterek, ''suç unsuru taşıdığı iddia edilen kelimeyi kimin yazdığının tespit edilmesi çok zor'' dedi. F.K'nın, Gül'e hakaret kastı olmadığını söylediği de öğrenildi. Hukukçular ise bu uygulamanın sakıncalar doğurabileceğine işaret etti. İnternette yer alan yorumların ''düşünceyi ifade özgürlüğü'' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten hukukçular, "Yayın yapan sitelerden erişim bilgilerini almak, korku toplumu yaratır. Kimse düşüncelerini ifade edemez'' görüşünde birleşti.


BAŞKA BİR YORUMCUYA BEŞ YIL HAPİS İSTEMİ


Öte yandan, Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan’a yapacağı ziyaret haberini okuduğu internet sitesine "İhanet budur, Gül’ün yaptığıdır" yorumunu gönderen M.K. isimli mühendis hakkında "Cumhurbaşkanı’na açıkça hakaret" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.