Berlusconi`ye Ömer Muhtar Şoku

Libya lideri Kaddafi, 40 yıllık iktidarında ilk defa İtalya`ya gitti. Yakasında Ömer Muhtar`ın İtalyanlar tarafından zincire vurulmuş fotoğrafını taşıyan Kaddafi`yi gören Berlusconi şok oldu. Uçaktan Ömer Muhtar`ın oğlu inince dakikalarca sessizlik yaşandı.Kaddafi adeta Ömer Muhtarı Berluscolinin gözüne soktu!

İtalya`ya dün ilk kez ayak basan Muammer Kaddafi`nin ziyaretine, Libya liderinin yakasında taşıdığı `Ömer Muhtar`ın İtalyanlar tarafından zincirlenmiş haldeki fotoğrafı` damgasını vurdu. Üç günlük resmi ziyaret için dün Roma`ya giden Kaddafi, askeri üniforması üzerinde taşıdığı, `1931`de Libya`da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderi Ömer Muhtar`ın prangalı` fotoğrafıyla İtalya`dan tarihi bir intikam almış oldu. Kaddafi`nin İtalya`ya yaptığı ilk ziyaret, İtalya-Libya ilişkileri açısından da "tarihi" diye nitelendiriliyordu.

Libya liderini son anda karşılamaya giden İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise Kaddafi`nin tokat niteliğindeki mesajı karşısında şok oldu. İki lider arasında bir süre sessizlik yaşandı.

700 KADINLA GÖRÜŞECEK

Ömer Muhtar`ın oğlu Muhammed Muhtar ile birlikte Roma`ya giden Kaddafi, bugün Senato ve Roma Belediyesi`ni ziyaret etmenin yanı sıra Roma La Sapienza Üniversitesi`nde öğretim üyeleri ve öğrencilere seslenecek. Kaddafi`nin senatoda da bir konuşma yapması öngörülüyor. Ancak kimi senatörler Libya`daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Kaddafi`nin senatoda konuşturulmasına itiraz ediyor. Kaddafi, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano`yla yaptığı görüşmede, “İtalya sömürgecilik ve faşizm döneminden dolayı özür dilemiş olduğu için buradayım. İtalya artık dost bir ülkedir” dedi. Yarın İtalyan Sanayiciler Birliği`ni ziyaret edecek olan Kaddafi, İtalya Fırsat Eşitliği Bakanı Mara Carfagna ve İtalyan şirketlerinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 700 kadınla görüşecek.

SORUNLAR BİTECEK Mİ?

Kaddafi`nin Roma ziyareti, İtalya-Libya ilişkilerinde geçmişe ait kimi sorunları da geride bırakıp tam bir uzlaşma sağlama sürecinin son halkasını teşkil ediyor.

Süreç, 30 Ağustos 2008`de Bingazi`de iki ülke arasında "dostluk, ortaklık ve işbirliği antlaşması"nın imzalanmasıyla başlamıştı. Mutabakata göre, İtalya sömürgecilik döneminde Libya`da yolaçtığı zararı tazmin amacıyla Libya`da 200 ev yapmayı, 100 öğrenciye burs vermeyi, mayından zarar gören Libyalıları tedavi etmeyi ve İtalya`ya taşınmış olan arkeolojik eser ve yazmaların geri verilmesini taahhüt etmişti.

İtalyanlara direnişi idamla son bulmuştu

1931`de idam edilen Ömer Muhtar, Libya`da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderiydi. İtalyanların 1911`de Libya`ya çıkarma yapması üzerine direniş hareketine katıldı. 1922`de İtalya`da iktidara gelen Faşistlerin Libya`yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923`te Berka`da yeni bir direniş hareketi başlattı. Mısır ve Sudan`dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931`e değin sürdürdü. 11 Eylül 1931`de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü.

General Rodolfo Graziani`nin başkanlığında bir savaş mahkeme- since ölüme mahkum edildi ve Saluk`ta asıldı.


Berlusconi son anda karşıladı

Berlusconi, boyun ağrısı nedeniyle Libya lideri Kaddafi`yi karşılama görevini Dışişleri Bakanı Franco Frattini`ye havale etmesinin ardından, son anda da olsa havalimanına yetişmeyi başardı. Roma`ya "Libyalı amazonlar" diye bilinen kadın korumalarını da beraberinde getiren Kaddafi, askeri üniforması ve siyah güneş gözlüğüyle dikkat çekti.

Çadırı Roma`da

Roma`ya yaklaşık 300 kişilik kalabalık bir heyetle gelen Kaddafi, yine çadır geleneğini sürdürüyor. İtalyan hükümeti, başkentin ünlü parklarından Doria Pamphili`yi Kaddafi`nin çadırına tahsis etti. Kaddafi, Roma ziyareti boyunca yoğun koruma önlemleri altında çadırında konaklayacak.

(Yenişafak)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.