İnönü'nün hazırladığı gizli Kürt raporu: Türkleştirin!


1935 yılında İnönü'nün hazırladığı gizli raporda Kürtlerin Türkleştirilmesi gerektiğini öneriyor.

1935 yılında dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün hazırlayıp M. Kemal Atatürk'e sunulan gizli Kürt Raporu'nda çok çarpıcı detaylar yer alıyor.

Dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün doğu il ve ilçelerini dolaştıktan sonra hazırladığı "çok gizli" raporda, "Erzincan Kürt merkezi olursa Kürdistan'ın kurulmasından korkarım" denilirken, "Van ve Erzincan'da acele olarak, Muş ovasında tedricen ve Elazığ ovasında kuvvetli Türk kitleleri vücuda getirmek zorundayız" ifadesine yer veriliyor ve Kürtleri Türkleştirmenin etkili bir yolu olarak, Türklerle Kürtlerin aynı okullarda okutulması isteniyor.

DERSİM'E ASKERî İDARE

Diyarbakır hakkında "kuvvetli Türklük merkezi olmak için tedbirlerimizi kolaylıkla işletebileceğimiz olgunluktadır" ifadesi kullanılan raporda, "Dersim vilâyetinin teşkili ile askerî bir idare kurulması ve Dersim ıslahının programa bağlanması lâzımdır" deniliyor. Erzurum'un içeride Kürtlüğe karşı sağlam bir Türk merkezi haline getirilmesi istenen raporda, boşaltılan Ermeni köylerine Kürtlerin yerleştirilmesinin engellenmesi gerektiği belirtiliyor.


Sorunun çözümü için 3 yıldır yapılan çalışma 'açılıma' dönüştü. Fakat raporların hazırlandığı dönemlerde yaşanan tartışmalar yeniden başladı. Yıllarca görmezlikten gelinen veya 'güvenlik meselesi' olarak bakılan Kürt sorunu, yine ülke gündeminde. Türkiye'de şimdiye kadar çeşitli kuruluşlar tarafından sorunun çözümüne yönelik atılacak adımları içeren 21 rapor hazırlandı.

Umumi Müfettiş Abidin Özmen de 1936'da yine gizli 'Kürt Raporu' hazırlamış. Terör örgütü PKK'nın 1984 yılından itibaren silâhlı mücadeleye başlamasıyla birlikte raporlar birbirini izledi. 1990-2002 yılları arasında SHP 2, CHP 4, TÜSİAD 2, TOBB 2, TOSAV, ANAP, Adnan Kahveci, İşadamı Sakıp Sabancı, Türk-İş, Hak-İş, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, İktisadi Kalkınma Vakfı birer rapor hazırladı.

Raporlarda, OHAL ve Koruculuk sisteminin kaldırılmasından, Kürtçe radyo ve tv'ye, anadilde eğitimden Kürt kimlik ve kültürünün teslim edilmesine, siyasî genel aftan Bask modeline kadar pek çok öneriye yer veriliyor. Rapor hazırlayanlar kimi zaman bölücülük ve vatan hainliğiyle suçlandı. SHP'nin 1990 yılında hazırladığı rapor ise DGM'lik oldu.

1990 ve 1993 yıllarında SHP, 1993, 1998, 2000 ve 2002 yıllarında da CHP, toplam 7 kez rapor hazırlayarak kamuoyunun dikkatini bu soruna çekmeye çalıştı. Kürt sorununun çözümüne yönelik çalışma yürüten başta Cumhurbaşkanı Turgut Özal olmak üzere Sakıp Sabancı, Andan Kahveci gibi isimler hayata gözlerini yumdu.
RAPORLARDA ÖNE ÇIKAN İSTEKLER

Hazırlanan Kürt raporlarında birçok talebin ortak olması dikkat çekiyor.

Geçmişten günümüze kamuoyuna yansıyan raporlardan öne çıkan talepler şöyle:

"Anadil yasağı ilkel bir politika, kaldırılmalı, tek parti döneminde bile uygulanmadı. Anadil öğrenimi güvence altına alınacak. Resmi dil Türkçe. Koruculuk sistemi kaldırılmalı, bölge kalkınma planı hazırlanmalı, bölgedeki toprak dağılım adaletsizilği giderilmeli, değişik kültür ve diller için araştırma birimleri ve enstitüler kurulmalı, terör ve demokrasi sorunlarına çözüm getirilmemiş olması Türkiye'yi krize taşıdı, Kürt sorunu etnik duyarlılıklara demokratik çözüm ile çözülür, devletin ırkı olmaz' anlayışı temelinde tüm yurttaşlar 'TC yurttaşlığı' üst kimliğinde buluşmalı, Köye Dönüş Projesi başlatılmalı, anti terör eğitimi görmüş polis ve jandarma sayısı en az PKK'nin iki katına çıkarılmalı, PKK için özel tip cezaevleri inşa edilmeli, terörle mücadelede halka zarar verilmemeli, teröre destek veren ülkelere caydırıcı önlemler alınmalı, Kürt kökenli vatandaşların kendilerini doğrudan ifade edecekleri düzenlemelere gidilmeli, bölge halkının Türkiye'nin bölünmesi yönünde bir arzusu yok, insan hakları iyileştirilsin, AB reformları hızlandırılsın, işkenceyi önlemek için yasal iyileştirmeler yapılsın, seçim sistemi yenilenmeli; siyasi partilerin seçim ittifakına olanak verilmeli, baraj makul bir seviyeye indirilmeli, Ulusal Program'da kültürel hakların iki önemli konusu olan anadilde eğitim ve televizyon-radyo yayını konusunda açıklık yok."


"Türkler ve Kürtleri ayrı ayrı okutmakta yarar yoktur"

İLK raporu İsmet İnönü hazırladı. 1935 yılında Atatürk'ün emriyle Doğu ve Güneydoğu illerini, ilçelerini adım adım dolaşan dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün hazırladığı 'çok gizli' rapor, tartışılacak cinsten. "Ağrı'da Kürtlerin medenileşip, sükûnet bulmaları bile kardır." denilen raporda, Karaköse'nin hükümete bağlı bir Kürt şehri olduğu belirtilirken, Erzincan'ın Kürt merkezi olması halinde Kürdistan'ın kurulmasından korkulacağı ifade ediliyor. Rapor, "Diyarbakır, kuvvetli Türklük merkezi olmak için tedbirlerimizi kolaylıkla işletebileceğimiz bir olgunluktadır.' Türkler ve Kürtleri ayrı ayrı okutmakta yarar yoktur.



Kaynak: Yeni Asya Gazetesi

15 yorum:

  1. Orhan Çatalbaş İzmir.Ben kürt degilim.Ama son yıllarda bu demokrasi açılımı sonuçları şimdiye kadar söyleneyen şeyler söylenmeye başladı.Bu tamamen demokrasi denilen şeyin aslında bir yerde konuşma hürrüyeti oldugunu gördük.Yıllarca bize asırlardır kardeşce yaşayan bu iki milletin arasını açmak için türlü oyunlar oynanmış halkı kürt düşmanlıgına itmişlerdi.192o den beri kürtler asimile edilmiş.Bize sadece kürt isyanlarını anlatmışlar.Ama nedenlerini söylememişler.Ne zamanki bu konular konuşulmaya başlandı insanlar gerçekleri görür oldı.Artık bu ülkede böylesine faşisan söylemler duymak istemiyoruz.İnsanların etnik kökenleriyle artık ugraşmamalıyız.İnsanların nereli oldugu yada hangi kökenden geldigini degilde birer insan olarak onları görmeliyiz.Yıllarca bu faşist duygular pkk denen bir terör örgütü yaratmıştır. daha dogrusu büyüklerimiz bunlara çanak tutmuşlardır.Bundan sonra kendimizi türk degilde türkiyeli olarak ifade etmeliyiz.Daglara taşlara ne mutlu türküm yada türk ögün çalış güven gibi gereksiz insanları tahrik edici yazılar yazmammalıyız.Benim takıldıgım diger bir konuda zamanlı zamansız evlerin balkonlarına asılan türk bayraklarıdır.Bunlara gerek yok bu bence kendini büyük gösterme kompleksidir.Hiç kimseye türk oldugumuzu haykırmamalıyz.Herkes soyuyla övünmeyi içinde yaşasın.Tıpkı ibadet gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi anladıgınız için teşekkür ederimm...

      Sil
    2. Allah belanızı versin madem burada yaşayamıyorsunuz defolun gidin. Şimdiye kadar devlet mi kurabildiniz? Bütün tarihinizde asalak bir böcek gibi yaşadınız. BEN BİR TÜRKÜM NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE !!!

      Sil
    3. Orhan galiba Rum sunuz terket git vatanından turkiye Türklerindir. NOKTA
      NE MUTLU TÜRK'ÜM DIYENE VE BILENE

      Sil
    4. Orhan galiba Rum sunuz terket git vatanından turkiye Türklerindir. NOKTA
      NE MUTLU TÜRK'ÜM DIYENE VE BILENE

      Sil
    5. Orhan galiba Rum sunuz terket git vatanından turkiye Türklerindir. NOKTA
      NE MUTLU TÜRK'ÜM DIYENE VE BILENE

      Sil
    6. Önce insan ol

      Sil
    7. kürt kızıMart 22, 2018

      senin gibi insanlar türkiyede olduğu sürece barış buraya asla gelmeyecek . senin gibi kıt , geri görüşlü , ne dediğini bilmeyen , hatsiz insanlar olduğu sürece . kurtuluş savaşında türklerin yanında kürtler vardı. heeeee bu arada kürtler türk boyudur ve bunun yazılıkanıtı vardır. bir daha kı sefere biraz araştırda boyle cahıllığini belli etme.

      Sil
    8. kürt kızıMart 22, 2018

      ..

      Sil
  2. senin gibiler oldukça bu ülke parçalanır.

    YanıtlaSil
  3. senin gibilerle varlığını mı devam ettirecek ?

    YanıtlaSil
  4. oldu olacak ülkeyi siz kürtlere bırakıp terkedelim değil mi 'orhan'?

    YanıtlaSil
  5. allah aşkına sizde nasıl bir zihniyet biçimi var.Allanın var dediği bir topluğu ,bir soyu yok etme politikası içinde olan bir devleti hangi mantık çerçevesinde
    savunuyorsunuz

    YanıtlaSil
  6. eee kanıt yok nerde o belgeler ??

    YanıtlaSil
  7. devamı sitemizde.www.kürtler.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.