Saddam bağışladı, devlet el koyuyor !


Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in desteğiyle yaptırılan konutlarda oturan depremzedeler, kira ödeyemeyince kapı önüne kondu.

1999 yılında yaşanan depremin üzerinden tam 10 yıl geçti. Acılar hala çok taze, problemler bitmiyor.

Bir sıkıntı da dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in hibe ettiği petrol karşılığı Kocaeli'nde yaptırılan 'Arızlı Irak Kızılay'ı Konutları'na ilişkin yaşanıyor. Burada, 2 ay kira ödeyemeyen depremzedeler, protokol gerekçe gösterilerek evden çıkarılıyor. Bu yolla boşalan 54 konuta ise vali yardımcıları ve emniyet mensubu gibi bürokratlar yerleştirildi.

'HİBEYDİ' AMA KİRALIK

Deprem sonrası Türk ve Irak Kızılayı arasında imzalanan protokolle 10 milyon dolarlık hampetrol hibe eden Irak, 9 milyon dolarıyla bir site kurulmasını, 1 milyon dolarla eşya alınmasını istedi. Evler, depremde birinci dereceden yakınını kaybeden ve kirada olup evi yıkılanlara verildi. 2001'de konutlara 237 aile yerleşti. Aileler 5 yıllık sözleşme imzalayarak, ilk yılın ardından kira ödemeye başladı. Başlangıçta 20 TL olan bedel zamanla 212 TL'ye çıktı. Ancak sosyal güvence ve gelirden yoksun pek çok aile bu bedeli karşılayamayarak evsiz kaldı.

Depremzedeler, 'kira talebini' 2004 yılında yargıya taşıdı ve açılan davayı kazandı. Mahkeme 'hibe edilen maldan gelir elde edilmesini' hukuka aykırı buldu. Ancak valilik, 'ortak gider' adı altında ücret almaya devam etti. 2006 yılında 5 yıllık sözleşme süresi bitti. Ve 2 ay üst üste kira ödemeyen evden çıkartılmaya başlandı. 90 aile, bu şekilde tahliye edildi. Daireler ise valilik personeli ve emniyet mensuplarına lojman olarak tahsis edildi. Valiliğin 2006'da imzalattığı ikinci sözleşme de 2011'de son bulacak. Dairelerin mülkiyetini talep eden depremzedeler ise konuyu AİHM'e taşıdı.

SESiMiZi DUYAN YOK MU?

Depremzede Emine Yılma isyan etti: Saatlerce enkazda 'Kimse yok mu' diye bağırdık. Yine aynı şekilde bağırıyoruz. 2 evladımı, 3 kardeşimi, annemi, babamı kaybettim. Kardeşim ellerimde can verdi. Yetim maaşı kira, elektrik, doğalgaza gidiyor. Herhalde çocuklarımın kabirlerinin ortasına girip yatacağım...

ŞEKERLİ EKMEĞE TALİM

Ahmet Şafak (76) depremde eşi, 2 oğlu ve torununu kaybetti. Yalnız yaşıyor, elektriği ve suyu kesik. Her öğün, şekerli suya ekmek batırıp karnını doyuruyor. Şafak, 'Gelirim yok. Depremde sakat kaldım. Adıma kredi çekilmiş, emekli maaşıma el kondu' diyor.

BÜROKRATA SIFIR DAİRE

Gölcük'te eşini, iki oğlu ve gelinini kaybeden Habibe Karaman ise 'Boşaltılan evlere binlerce lira masraf ediliyor. Bürokratlar için her şey silbaştan yenileniyor' diye konuştu.

'ÇEVİK KUVVET'LE ATIYORLAR

Evİnden çıkarılmak istenen Gülizar Yamak, Valiliğe ateş püskürüyor. Yamak, 'Bizi evden atıp bürokratları yerleştiriyorlar. 200-300 polis getiriyorlar, kamyonu da dayıyorlar kapıya, insanları evlerinden atıyorlar.' dedi.

BUNLAR PADiSAH TORUNU MU?

Kocaelİ Valisi Gökhan Sözer ise kentte depremden zarar görenlerin sadece bu aileler olmadığını, marjinal gruplar tarafından kullanıldıklarını söyledi. Sözer, 'Bunlar padişah torunu mu, devlet bakacak. Kira öderlerse kalırlar. Kimseye kirasını ödediği halde çık demedik, ajite ediyorlar' diye konuştu.

LOJMANA ONAY ALDIK

Irak'ın 'geçici konut kurulması' için verdiği yardımla depremzedelere geçici olarak tahsis edilecek kalıcı konut, sosyal tesis ve kamu lojmanı yapıldığını belirten Sözer, o dönemde Başbakanlık onayının da alındığını söyledi. Konutların 5 yıl süreyle tahsis edildiğini belirten Sözer, 'Afete uğradın sana ömür boyu maaş bağladım, ev verdim' böyle bir şey dünyada yok. İlk yıl ücret alınmadı, doğalgaz parasını da devlet ödedi. Sonraki 4 yılda ortak giderleri ödeyerek kaldılar' dedi.
Vali Sözer, mahkeme kararı içinse 'Sitenin ortak giderlerini oturanlar karşılamak zorunda. 2006'da 5 yıllık sözleşme doldu. Hepsinin çıkması gerekirdi ama insanları sokağa atmadık. 'Burası kamu konutudur. Kamu konutunda kalanlara lojman kirasını ödeyin, kalın' dedik' diye konuştu.

EVİNİ DEVREDEN BİLE OLDU

Depremzedelere geçen yıl yardım yaptıklarını belirten Sözer, 21 kişinin kendi isteğiyle çıktığını, 5 kişinin evini başkasına verdiği, 45 kişinin ücret ödemediği için çıkarıldığını söyledi.

Kaynak: Akşam

1 yorum:

  1. Irak hibe ediyor bunlar deli dumrulluk yapıyor.. Akıl alır gibi değil!!

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.