Avrupa Birliginin ekonomik zorluklari-Turkiye

Son zamanlarda Yunanistanin icine girdigi ekonomik zorluklar. Avrupanin ve Euro zone'nin istikballi hakkinda bir takim suallerin onunu acti.
Bu hafta sonu Wallstreet Journalda(2-13-2010) uzun bir makale bu krizi enine boyuna inceledi,size ozetini yazmaya calisacagim:
 
1) Yunanistanin problemi Ispanya, Irlanda, Portekiz ve Italyaya dagilabilir (PIIGS)
2) Bu ekonomik problem Almanya ve Fransa gibi memleketler tarafindan desteklenmek zorundadir, aksi halde Euro zone parcalanabilir ve bu ulkelerin zone dan cikarilmasi problemli olur.
3) IMF, Genel olarak Amerika ve Bati avrupa ekonomileri tarafinda  desteklendigi icin IMF isin icine girerse Euro zone ulkelerinin bazilarina nasil yardim edebilcegi formulasi su anda belli degil.
4) Bu PIIGS lerin problemi Amarikaya da ulasabilir. Zaten Amerika su anda buyuk bir borc icinde.
 
Turkiye capindan dusunecek olursak, su andaki durumdan iyi bir ders alinacagina inaniyorum. Bati dunyasi Amerika ve Avrupa mali kriz icinde. Yani sadece bu iki kitaya ve birkac ulkeye dayanmak uzun vadede tehlikeli olabilir.
 
Turkiyenin ihracatinin cogunlugu Avrupa ulkelerine yapiliyor. Bence bu agirligin dengelenmesi icin Asya, Guney Amerika, Orta dogu ve Afrika ulkelerine de acilmak gerekir. Bunu yapmadan once onlari iyice tanimamiz ve kulturlerini anlayarak oralarla calismayi ogrenmeliyiz.
 
Ihracatcilarimiz Rusya da bu alanda oldukca basarili oldu, diger yeni ulkelerde de olacaklarina inaniyorum, Okullarda bu yeni ulkelerin dil ve kulturlerine agirlik vermek icab edecek.
Armagan
Ayni dili konusan degil,
Ayni duygulari paylasanlar anlasabilir... 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.