[anadoluhaber] ASA-YI MUSA DERSLERİ----81---nasılki bir usta, harika bir makineyi yapsa, onu takdir eden herkes o zâta "Mâşâallah[Allah dilemiş ve ne güzel yaratmış], bârekâllah[Allah mübarek etsin, hayırlı ve bereketli olsun]" deyip alkışlar. Öyle de, o makine dahi, ondan maksut [beklenen]neticeleri tam tamına göstermesiyle, lisan-ı haliyle[hal diliyle] ustasını tebrik eder, alkışlar

81.ders.09.06.2010[çarşamba]

Asa-yı Musa
Birinci Kısım

Meyve Risalesi 

Onuncu Mesele[12]

                                   Emirdağ Çiçeği

Bu Onuncu Meseleye bir hâtime olarak iki haşiyedir:

 

Birinci kısım: Sâni-i Zülcelâlin[Sonsuz büyüklük sahibi olan ve her şeyi san'atla yaratan, Allah'ın] esmâsına[isimlerine] bakar. Meselâ, nasılki bir usta, harika bir makineyi yapsa, onu takdir eden herkes o zâta "Mâşâallah[Allah dilemiş ve ne güzel yaratmış], bârekâllah[Allah mübarek etsin, hayırlı ve bereketli olsun]" deyip alkışlar. Öyle de, o makine dahi, ondan maksut [beklenen]neticeleri tam tamına göstermesiyle, lisan-ı haliyle[hal diliyle] ustasını tebrik eder, alkışlar. Her zîhayat[canlı] ve herşey böyle bir makinedir; ustasını tebriklerle alkışlar.

İkinci kısım hikmetleri ise, zîhayatın[canlıların] ve zîşuurun[şuur sahiplerinin] nazarlarına[Düşüncelerine,dikkatlerine] bakar. Onlara şirin bir mütalâagâh[araştırma, Düşünme, okuma ve inceleme yeri] , birer kitab-ı marifet[ilim, bilgi,maharet, sanat kitabı ] olur. Mânâlarını[anlamlarını] zîşuurun[şuur sahiplerinin] zihinlerinde ve suretlerini kuvve-i hafızalarında[beyinlerinde] ve elvâh-ı misâliyede[Örnek tablolarda, misalî manzaralarda ] ve âlem-i gaybın[gayb aleminin] defterlerinde daire-i vücutta[Varlık dairesi] bırakıp, sonra âlem-i şehadeti[*1] terk eder, âlem-i gabya[*2] çekilir. Demek, surî[şeklî] bir vücudu bırakır, mânevî[madde harici] ve gaybî[âhirete âit] ve ilmî çok vücutları kazanır.

Evet madem Allah var ve ilmi ihâta eder[her şeyi kuşatır]. Elbette adem[yokluk], idam[ölüm], hiçlik, mahv[bitme,son bulma], fena[geçip gitme], hakikat noktasında, ehl-i imanın[imanlı insanların] dünyasında yoktur. Ve kâfirlerin[inkar edenlerin] dünyaları ademle[yoklukla], firakla[ayrılıkla], hiçlikle, fânilikle[geçip gitmeklerle] doludur. İşte bu hakikati[gerçeği], umumun[bütün insanların] lisanında gezen bu gelen darb-ı mesel[ata sözü, vecize] ders verip, der:

"Kimin için Allah var, ona herşey var. Ve kimin için yoksa, herşey ona yoktur, hiçtir."

Elhasıl, nasıl ki, iman, ölüm vaktinde insanı idam-ı ebedîden[Vücudunu sonsuz yokluktan] kurtarıyor; öyle de, herkesin hususî[ferdi] dünyasını dahi idamdan[sonsuz yokluktan] ve hiçlik karanlıklarından kurtarıyor. Ve küfür[Allah'ın varlığına, birliğine inanmama] ise, hususan[Bilhassa] küfr-ü mutlak[*3] olsa, hem o insanı, hem hususî[kişisel] dünyasını ölümle idam[yokluğa mahkum] edip mânevî[rûhî, Fikrî, hissî] cehennem zulmetlerine[karanlığına] atar, hayatının lezzetlerini acı zehirlere çevirir. Hayat-ı dünyeviyeyi[dünya hayatını] ahretine[öbür dünyaya] tercih edenlerin kulakları çınlasın! Gelsinler, buna ya bir çare bulsunlar veya imana girsinler, bu dehşetli hasârattan[Zararlardan] kurtulsunlar.

سُبْحَانَكَ لاَعِلْمَ لَنَاۤ اِلاَّ مَاعَلَّمْتَنَاۤ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ 1

Duanıza çok muhtaç ve size çok müştak kardeşiniz

Said Nursî

 

 

1-    "Seni her türlü noksandan tenzih ederiz, Senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yoktur. Sen herşeyi hakkıyla bilir, her işi hikmetle yaparsın." BakaraSûresi, 2:32

 

 

[*1]: âlem-i şehadeti:Gözle gördüğümüz, şahid olduğumuz âlemi, kâinatı

[*2]: âlem-i gabya:görünmeyen, fakat varlığı kesin olan ve mâhiyeti Allah tarafından bilinen başka dünyalara

[*3]: küfr-ü mutlak:hiçbir imanî hükmü, delili, hakikatı kabul etmeme, kesin ve tam bir inkâr

 

Devam edecek:97


--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.