[anadoluhaber] AYDINLANMA ANITI // ERTUĞRUL KAZANCI -- Eğitimci-Hukukçu



   26 Haziran 2010 12:25
   ERTUĞRUL KAZANCI MAKALE
 

                        ( Cumhuriyet Gazetesi’nin 25 Haziran 2010 tarihli

                                                                             sayısında özetle yayımlanmıştır.)

 

 

 

                                                       AYDINLANMA ANITI

 

 

                                                                                                Ertuğrul KAZANCI/Eğitimci-Hukukçu

 

 

       “Cumhuriyet” gazetesi, Kemalist devrimin aydınlanma meşalesidir. Akıl ve bilimi rehber edinen; çağcıl, ilerici ve toplumcu felsefe Cumhuriyet’in var oluş nedenidir. Ulusal kimlikli ama evrensel derinlikli bir yayım politikası da gazetenin özgün ufuklu karakterini belirler. Böylesine kurumsal bir ağırlığın yer etmesinde, kuşkusuz düşünsel emeği geçenlerin çabaları önde gelmiştir. Bu çabanın üst noktasında ise İlhan Selçuk’un ayrıcalıklı etkisi, kamuoyunca önemle saptanmıştır.

 

       İlhan Selçuk’u uzun yıllar önce tanımıştım. Gazetede kimi kez yazılarımın yayımlanmasındaki teşvikleri bana büyük sevinç verirdi. Yerel yönetici sıfatıyla kendisini ve ağabeyi Turhan Selçuk’u İzmit’e sürekli çağırırdım. Etkinliklerimize renk ve coşku katarlardı. ADD Genel Başkanlığım sırasında da geniş düşünsel desteklerini gördüm. Sütununda çalışmalarımıza değinir, paha biçilmez Kemalist bir enerji yaratırdı. Ulus ve ülke sorunları üzerinde saatlerce düşünce alışverişinde bulunurduk. Son olarak 3 Mart 2005’de İstanbul’da İlhan Selçuk,Erdal İnönü ve ben birlikte konuşmacı olmuştuk. Ankara’ya da ara sıra gelir beni aratır, keyifli sohbetlerde bulunurduk.

 

              Cumhuriyet gazetesinde epeyi yazım yayımlandı. Kamuoyunun, saygın ve tutarlı bir düşünce kurumundan seslenmek bana kıvanç vermiştir. Babamın da aynı gazetede yıllar önce yayımlanmış makalelerine bakarken duyduğum mutluluğu tanımlayamam. Benim yazılarım, birikerek belli bir ölçüte ulaşmış olacak ki; “ Kemalist Devrim Yolunda” adlı kitabımın basımı gerçekleşti. Önsözü İlhan Selçuk kaleme aldı. Yapıtımı; “Atatürkçülüğün evrensel tutarlılığından kaynaklanan bir mantığın ürünü” şeklindeki değerlendirmesi, kendisinin “miyarıdır”. İlhan Selçuk; “ Sözüyle eylemiyle Atatürkçülüğün bir daha geri dönülmeyecek şekilde kökleşmesi yoluna baş koyan nitelemesiyle önsözde benden konu açması kuşkusuz yaşamsal bir onurumdur.

 

       İlhan Selçuk, düşünsel bir kişilik olarak yaşadı. Onun düşünsel kişiliği; dünyada akıl ve bilim penceresinden bakmakla değer kazanmıştır. Biliriz ki alacakaranlıklarda gerçekleştirilen gözaltılar,”Ziverbey Köşkü” işkenceleri İlhan Selçuk’un; Kemalist tavrını, mücadele ve azim yönünden arttırmıştır. O azimde; demokrasi, hukuk ve insan saygınlığı ne denli varsa, emperyalizmin her türlüsüne karşıtlık da o denli vardır.

 

       Saygıyla anacak ve yaşatacağız.




Windows 7: Size en uygun bilgisayarı bulun. Daha fazla bilgi edinin.

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.