[anadoluhaber] ASA-YI MUSA DERSLERİ----113.DERS----1-"Şimdi bak Allah'ın rahmet eserlerine: Yeryüzünü ölümünün ardından nasıl diriltiyor? Bunu yapan, elbette ölüleri de öylece diriltecektir; O herşeye hakkıyla kàdirdir." Rûm Sûresi, 30:50.

113.ders. 27.08.2010--[cuma]

 

Asâ-yı Mûsâ'dan

İkinci Kısım

Hüccetullahi'l-Bâliğa

Risalesi

On Bir Hüccet-i İmâniyedir

Birinci Hüccet-i İmâniye

Âyetü'l-Kübrâ[8]

Elhasıl; bu sahife-i hayatiye-i bahariye[baharın hayat sayfası] haşr-i âzamın [büyük dirilişin] yüz bin nümunelerini ve misallerini göstermekle,

فَانْظُرْ اِلٰۤى اٰثَارِ رَحْمَتِ اللهِ كَيْفَ يُحْيِى اْلاَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ ذٰلِكَ لَمُحْيِى الْمَوْتٰى وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ 1

âyetini maddeten gayet parlak tefsir ettiği [açıkladığı] gibi; bu âyet dahi, bu sahifenin mânâlarını mu'cizâne ifade eder. Ve arzın [yer yüzünün], bütün sahifeleriyle, büyüklüğü nisbetinde [ölçüsünde] ve kuvvetinde Lâ ilâhe illâ hû dediğini anladı.

İşte, küre-i arzın [yerkürenin] yirmiden ziyade büyük sahifelerinden birtek sahifenin yirmi vechinden [cihetinden] birtek vechinin [cihetinin] muhtasar [kısa] şehadetiyle, o yolcunun sâir [diğer] vecihlerin [yönlerin] sahifelerindeki müşahedatı [Gözlemleri] mânâsında olarak ve o müşahedatları [Gözlemleri]  ifade için, Birinci Makamın Üçüncü Mertebesinde böyle denilmiş:

لاَۤ إِلٰهَ إِلاَّ اللهُ الْوَاجِبُ الْوُجُودِ الَّذِى دَلَّ عَلٰى وُجُوبِ وُجُودِهِ فِى وَحْدَتِهِ: اْلاَرْضُ بِجَمِيعِ مَا فِيهَا، وَمَا عَلَيْهَا، بِشَهَادَةِ عَظَمَةِ إِحَاطَةِ حَقِيقَةِ: اَلتَّسْخِيرِ، وَالتَّدْبِيرِ، وَالتَّرْبِيَةِ، وَالْفَتَّاحِيَّةِ وَتَوْزِيعِ الْبُذُورِ وَالْمُحَافَظَةِ وَاْلاِدَارَةِ وَاْلاِعَاشَةِ، لِجَمِيعِ ذَوِى الْحَيَاةِ، وَالرَّحْمَانِيَّةِ وَالرَّحِيمِيَّةِ الْعَامَّةِ الشَّامِلَةِ الْمُكَمَّلَةِ بِالْمُشَاهَدَةِ2

Sonra, o mütefekkir [düşünen] yolcu her sahifeyi okudukça saadet [mutluluk,huzur] anahtarı olan imanı kuvvetlenip ve mânevî terakkiyatın [yükselişin] miftahı [anahtarı] olan mârifeti [ilmi,bilgisi] ziyadeleşip [artıp] ve bütün kemâlâtın [mükemmelliğin] esası [temeli] ve madeni [kaynağı] olan iman-ı billâh [Allah'a kâinatta tecelli eden bütün sıfat ve isimleriyle beraber kabul ederek  inanma] hakikatı bir derece daha inkişaf edip [ortaya çıkması, görülmesi] mânevî çok zevkleri ve lezzetleri verdikçe onun merakını şiddetle tahrik ettiğinden; semâ [gök yüzü], cevv [hava] ve arzın mükemmel ve kat'î [kesin] derslerini dinlediği halde, "Hel min mezîd" deyip dururken, denizlerin ve büyük nehirlerin cezbekârâne [Allah'ın sevgisinden kendinden geçer bir hale gelerek.] cûş u huruşla [Coşup taşma, kaynayıp taşma] zikirlerini ve hazin ve leziz seslerini işitir. Lisan-ı hal[hal dili] ve lisan-ı kàl [konuşma dili] ile "Bize de bak, bizi de oku" derler. O da bakar, görür ki:

Hayattârâne [Canlı bir şekilde] mütemâdiyen [sürekli] çalkanan ve dağılmak ve dökülmek ve istilâ etmek fıtratında olan denizler, arzı [yeryüüznü] kuşatıp, arz [yer] ile beraber gayet sür'atli [hızlı] bir surette bir senede yirmi beş bin senelik bir dairede koşturulduğu halde, ne dağılırlar, ne dökülürler ve ne de komşularındaki toprağa tecavüz ederler. Demek gayet kudretli [güçlü] ve azametli [yüce] bir Zâtın emriyle ve kuvvetiyle dururlar, gezerler, muhafaza olurlar.

 

 

 

1-"Şimdi bak Allah'ın rahmet eserlerine: Yeryüzünü ölümünün ardından nasıl diriltiyor? Bunu yapan, elbette ölüleri de öylece diriltecektir; O herşeye hakkıyla kàdirdir." Rûm Sûresi, 30:50.

 2-Allah'tan başka ilâh yoktur. O Vâcibü'l-Vücud ki, umumiyet ve şümul ve mükemmeliyeti bilmüşahede görünen, bütün zevilhayatın iaşesi için tohumların teshir ve tedbir ve terbiye ve feth ve tevzi ve muhafaza ve idaresi ve Rahmâniyet ve Rahîmiyet hakikatlerinin azamet-i ihatasının şehadetiyle, arz bütün içindekiler ve üzerindekilerle Onun vahdet içindeki vücub-u vücuduna delâlet eder.

Devam edecek:133

 

 

Bu Sayfaya Yeni Notunuz

 

Kaydet

 


--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.