[anadoluhaber] İlt: İHH...Pakistan yardımları hız kesmiyor.Pakistan'da mevcut durum ve ihtiyaçlar. İHH ANKARA (312) 231 72 30



--- 24/08/10 Sal tarihinde erkan halici <erkanhalici@gmail.com> şöyle yazıyor:

Kimden: erkan halici <erkanhalici@gmail.com>
Konu: İHH...Pakistan yardımları hız kesmiyor.Pakistan'da mevcut durum ve ihtiyaçlar. İHH ANKARA (312) 231 72 30
Kime:
Tarihi: 24 Ağustos 2010 Salı, 16:52

Pakistan yardımları hız kesmiyor

Pakistan'da yaşanan sel felaketinin yaraları sarılmadan, yeni sel korkusuyla bazı bölgelerde evler boşaltılıyor. Bölgede çalışmalarını arttıran İHH ekipleri, sel nedeniyle ulaşılamayan bölgelere helikopter ile ulaşarak gıda dağıtımında bulunacak.

Pakistan yardımları hız kesmiyor
24.08.2010 - Pakistan yardımları hız kesmiyor
Son yüzyılın en büyük felaketinin yaşandığı Pakistan'da sel suları çekilmeden, geniş bir bölgeyi etkileyecek ikinci bir selin gelmesi bekleniyor. Selin ikinci defa gelmesi beklenen bölgelerde insanlar evlerinden uzaklaştırılıyor. Shahdadkot, Jamshoro, Matiari, Thatta ve Haydarabad şehirleri ve etrafındaki köyler yeni bir sel riski ile karşı karşıya kalmış durumdalar. Önümüzdeki hafta boyunca Pakistan'ın bazı bölgelerinde Muson yağmurlarının yeniden etkili olması bekleniyor.
Uluslararası yardımın yetersiz kaldığı Pakistan'da yaşanan sel felaketinin boyutları her geçen gün artıyor. Pakistan'da çoğu çocuk 56 kişi salgın hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti.
Sel felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren kardeş Pakistan halkına yardım ulaştıran İHH İnsani Yardım Vakfı çalışmalarını arttırarak devam ediyor. Sel bölgelerinde yoğun çalışmalar yapan İHH ekipleri, Kyher Pakhtunkhwa ve Pencap eyaletlerinde 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtımına devam ediyor. Ayrıca Haripur eyaletinde bulunan dikiş atölyesinde günlük 200 kişi için giysi dikiliyor ve dağıtımı yapılıyor. Bölgede gıda, battaniye ve ayakkabı dağıtımları da devam ediyor.
Sel bölgelerine helikopterle ulaşılacak
Selden etkilenen bazı bölgelere sel suları çekilmediği için hala ulaşılamıyor. İHH ekipleri ulaşılamayan bölgelere helikopter ile giderek gıda dağıtımı yapacak. Kargo uçağının hazırlıkları ise bütün hızı ile devam ediyor.
Bölgedeki İHH görevlisi Nalan Dal, sel sularının ülkenin kuzey bölgelerine yönelmesi sonucunda Pencap bölgesinde ikinci bir ofis açtıklarını belirtti. Pakistan'da hayatın gittikçe zorlaştığını ifade eden Dal, yeni sel korkusu ile insanların evlerini terk etmeye devam ettiğini söyledi. Dal, sadece Shahdadkot bölgesinden 100 bin kişinin evlerini terk ettiğini belirtti.
600 bin ton tohumluk buğday sel suları altında kaldı
Selin geçtiği bölgelerde sadece evlerin hasar görmediğini dile getiren Nalan Dal şunları söyledi: "Sel sularının geçtiği yerlerde sadece evler etkilenmiyor, tarım arazileri sular altında kalırken, hayvanlar da telef oluyor. 3,5 milyon hektarlık tarım alanının zarar gördüğü tahmin ediliyor. Bu doğal olarak Pakistan'ın bütün tarım sürecini etkilemiş oldu. Önümüzdeki ürün mevsimlerinde de bu arazilerden faydalanılamayacak. Depolarda bulunan yaklaşık 600 bin ton tohumluk buğday sel ile yok oldu.
Okullar kamp olarak kullanılıyor
Pencap, Sind, Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Gilgit-Baltistan ve Azad Keşmir'e yaklaşık 7 bin 820 okul kısmen veya tamamen zarar gördü. Bunun yanı sıra 4 bin 935 okul geçici kamp olarak kullanılıyor.
20 milyon insan salgın hastalıkla karşı karşıya
Bölgede sağlık çalışmaları da sıkıntılı bir şekilde devam ediliyor. Ulaşılamayan bölgelerden sağlık sorunlarından dolayı ölüm haberleri geliyor. 20 milyon insan salgın hastalıklarıyla karşı karşıya. Şu ana kadar yalnızca 1.5 milyon kişi sağlık taramasından geçirildi.
960 bin hamile ve emzikli bayan bulunuyor
Sel bölgelerinde etkilenen toplam 960 bin hamile ve emzikli bayan bulunuyor. Ve doğması beklenen çocukların yarısı hayati tehlike altında.

Pakistan'da mevcut durum ve ihtiyaçlar

Temmuz ayının ortalarından itibaren etkili olan muson yağmurlarına bağlı seller Pakistan'da büyük bir insani trajediye yol açtı.

Pakistan\'da mevcut durum ve ihtiyaçlar
24.08.2010 - Pakistan'da mevcut durum ve ihtiyaçlar
Yoğun Muson yağmurlarının yol açtığı sel sonrasında gelen insani afet sebebiyle Pakistan'da mağdurların sayısı yaklaşık 20 milyon kişiyi buldu. Afetin daha az etkilediği bölgeler de hesaba katıldığında bu rakam 30 milyona ulaşıyor. Kuzey bölgelerinde büyük yıkım yapan sel baskınlarının güney eyaletlerindeki yıkım etkisi uzun aylara yayılacak bir afete yol açtı. Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı resmi rakamlarla 1539. Felakette yaralananların sayısı ise 2055.
Etkilediği alan itibariyle dünyanın en büyük afetlerinden biri olan Pakistan'da seller sebebiyle ülke tarım arazilerinin neredeyse yarısı yok olmuştur. 300.000 büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması sebebiyle ülkede uzun dönemli bir kıtlık tehlikesi ortaya çıkmıştır.
Selden en çok etkilenen Belucistan, Pencap, Kyber Pakhtun Khwa ve Sint bölgeleri oldu. Söz konusu bölgelere, otobanların ve tren raylarının sular altında kalması nedeniyle arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar aracılığıyla yardım götürülebiliyor. 
Sel felaketi yaklaşık 30 milyon insanı evsiz, aşsız bırakırken, suyun yavaş yavaş bölgeden çekilmesiyle kolera başta olmak üzere salgın hastalık korkusu da gündeme geldi.
Sel nedeniyle yaklaşık 1,3 milyon insanın evsiz kaldığı belirtilirken, Pakistan Genelkurmay Başkanlığına bağlı arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar çok sayıda insanı sel bölgelerinden tahliye ediyor.
Sel bölgesinde yardım dağıtmak için gelen kuruluşlar, ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Özellikle yardım ekiplerinin bölgelere ulaşması büyük bir sorun olurken, aç ve susuz kalan mağdurların gelen yardım konvoylarına akın etmeleri izdiham ve yağma riskini barındırıyor.
Bölgeye Türkiye başta olmak üzere ABD, Suudi Arabistan, İran, Birleşmiş Milletler gibi dünyanın dört bir yanından gıda, sağlık malzemesi, barınma ve maddi yardım yapılıyor.
180 milyon nüfuslu Pakistan'da sel felaketinden en fazla etkilenen çocuklar oldu. Temiz su, yiyecek ve ilaç temin edilemeyen bölgede, çocuklar salgın hastalıkla karşı karşıyalar. Pakistan'daki afetin boyutunu anlamak için değişik alanlardaki yıkıma bakmak gerekiyor.
Tarım
En az 3,2 milyon hektar tarım arazisi sular altında kaldığı için bu alanlardaki buğday, pirinç, arpa gibi ülkenin temel besin kaynakları tamamen yok oldu. Sellerin vurduğu ambarlardaki yüz binlerce ton tohum yok olduğundan, ekim mevsimine yeni tohum takviyesi yapılmaması halinde ülkede 2011-2012 döneminde ciddi bir kıtlık ortaya çıkacak. Resmi rakamlarla depolarda bulunan yaklaşık 600.000 tohumluk buğday sel ile yok oldu. Yine 5 bine yakın köy yok olduğundan köylülere ait milyonlarca dolarlık tarım ekipmanı kullanılamayacak durumda zarar gördü.
Eğitim
Selin vurduğu altı eyalette toplam 7820 okul ya tamamen yıkıldı ya da kullanılamayacak şekilde zarar gördü. Sadece 4935 okul acil yardım çalışmaları çerçevesinde barınak olarak kullanılmakta. Söz konusu yüzlerce okulun yeniden eğitime kazandırılması ya da en azından afet boyunca barınak olarak kullanılabilmesi için ciddi destek verilmesi gerekiyor.
Sağlık
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasına bağlı olarak bundan etkilenen hastaların sayısı giderek artıyor. Resmi rakamlarla selden etkilenen 20 milyona yakın mağdurun sadece 1,5 milyonu sağlık kontrolünden geçirilebildi.
Bu kontrollerden sonra ortaya çıkan tabloya göre 200.000 kişi salgın ishal olurken, 263.000 kişi deri hastalıkları, 204.000 kişi de solunum yolu hastalıklarından muzdarip durumda.
Sel bölgelerinde toplam 960.000 hamile ve emzikli bayan bulunmakta ve doğması beklenen bebeklerin yarıdan fazlası ciddi bir hayati risk altında. Yine hali hazırda 1 milyondan fazla 3 yaş altı çocuk ciddi bir beslenme sorunu yaşıyor.
Barınma-Ulaşım-İletişim
Seller sebebiyle 1.226.000 ev yıkıldı. Bu evlerde yaşayan insanların büyük bölümü ulaşabildikleri kuru mekanlarda ya da iptidai koşullardaki barınaklarda yaşamaya çalışıyor. Barınaklara çevrilen 5000 civarı okulun varlığına rağmen afet bölgesindeki insanların ancak %37'si bir barınak imkanına sahipler.  Ülkede afet bölgelerine giden neredeyse tüm ulaşım yolları ve iletişim hatları zarar gördüğünden kullanımı imkansız. Özellikle suların yükseldiği güney eyaletlerdeki insanların hangi koşullarda yaşadığı dahi bilinmiyor.
İhtiyaçlar
Selden etkilenen bölgelerdeki 20 milyona yakın mağdur için günlük zorunlu gıda yardımı kaçınılmaz. Bunun yanı sıra, Pakistan'ın diğer bölgelerinden mağdurlar için yapılan gıda transferleri nedeniyle ülkenin kalan kesimlerinde de gıda stokları azalıyor. Bunun için acil gıda yardımlarının aralıksız sürmesi gerekiyor.
Gıda yardımında en önemli kalemi bebek ve çocukların beslenmesi oluşturuyor. Küçük yaştakilerin enfeksiyon kapma riski büyük olduğu için bu yaştaki bebek ve çocuklara acil temiz gıda ulaştırılması şart.
Bulaşıcı hastalıkların en kolay yayılma yolu kirli içme suları olduğu için hayatta kalanlara temiz içme suyu ulaştırılması hayati bir önemde.
Yine evleri yok olan bir milyonu aşkın insana sığınabilecekleri acil barınakların yanı sıra, suların çekilmesi sonrasında yerleşecekleri evler gerekiyor. Bunun için Pakistan'a büyük bir yapı malzemesi yardımı şart.
Yine tarım arazileri yok olduğu için mağdur duruma düşen insanların suların çekilmesi ardından tarlalarını ekebilmeleri için tohum, gübre, traktör yardımı hayati önem taşıyor.
Ayrıca:
  • Dayanıklı gıda maddeleri
  • Çocuk maması
  • Kıyafet
  • Çadır
  • Tente
  • İlaç
  • Jeneratör
  • İçme suyu arıtma sistemi
  • Su çekme pompası
  • Tıbbi alet ve malzeme
  • Temizlik malzemeleri
Felaketin yaşandığı bölgede yaygın olarak görülen ishal, kolera, sıtma ve deri hastalıkları sebebiyle de acil olarak ihtiyaç duyulan ilaçlar şu şekildedir:
  • İshal ilaçları
  • Sıtma ilaçları
  • Serumlar
  • Temizlik kitleri

--
*******************
 
İHH Ankara 
İnsan Hakları ve Hizmet Derneği
Gmk Bulvarı 55/3 Maltepe-Ankara
(0312) 231 72 30

Dernek Hesapları:
Kuveyttürk Keçiören Şubesi
Hesap No: 638 000
Iban: TR25 0020 5000 0006 3800 0000 01
------------------------------------------------
Posta Çeki
Hesap No: 525 61 01
Not : (Bağışlara Açıklama notu eklenmelidir.)

http://www.ihhankara.org.tr/
 
إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى

عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ.

"Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği ve akrabaya yardım etmeyi emreder.
Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt verir." Nahl/90


--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.