[anadoluhaber] Dünyanın En iyi 131. Ekonomisti Türk'ten Uyarılar -- Benim Özet ve Yorumum

Dünyanın En iyi 131. Ekonomisti Türk'ten Uyarılar

Bugün sizlere 17 Eylül'de Bigpara sitesinde yayınlanan dünyanın en iyi 131. Ekonomisti Erinç Yeldan ile yapılmış bir röportajdan bahsetmek istiyorum. Aynı şeyleri Türkiye'de pek çok kişi söylüyor ancak malum Türkiye'de titriniz yoksa kaale alınmazsınız. Ne var ki ben yazılarımın altına "Y. Bilgisayar Mühendisi" yazmıyorum çünkü hem çoğunun yazılımla/bilgisayarla bir ilgisi yok, hem de bence bir lise mezununun da aklına çok güzel fikirler gelebilir. Bunun yurtdışında çok örneği var (mesela Bill Gates, Mark Zuckerberg, Michael Dell, Larry Ellison ve daha niceleri). Türkiye'de de bir merhum Bülent Ecevit örneği var.

Neyse konumuza dönecek olursak, röportajda benim dikkatimi çeken ifadeleri alıntı yapmak ve sizlerle paylaşmak istedim.

Diyor ki:
"Türkiye’de aşırı bir ithalata bağımlılık, döviz kurunda aşırı bir ucuzlama, dolayısıyla dikey ve yatay yan sanayilerin tahribatına ve yapısal olarak kalıcı bir işsizliğe yol açan bir birikim rejimi..."

Bir ek yapmak gerekirse: Eskiden enflasyon çok yüksekti. Bundan dolayı reel faiz ve de kredi faizleri de yüksekti. Türk ekonomisinde iş yapmak isteyen girişimciler bazı işleri yapamıyorlardı çünkü bankaya ödeyecekleri kredi faizi kadar getirisi olmayan pek çok iş vardı, kurtarmıyordu. Şimdi enflasyon düştü ancak bu sefer de ihracatçı kur yüzünden iş yapamıyor ve de ihracatın ithalatı karşılama oranı sürekli düşüyor. Sonuçta işsizlik sorunu gene çözülmüyor!

"Merkez Bankası para politikaları açısından sadece fiyat istikrarı, enflasyon hedeflemesi politikaları, ... finansal fiyatlarda gerçekdışı spekülatif bir şişkinlik veya bir çöküntü var ise makro ekonominin tümü bakımından yeterli olmuyor..."

Bunun sonucunda ne oluyor:

"Türkiye 1999 durgunluğunu, 2001 krizini hep cari işlemler açığının kontrolden çıkmış biçimde patlaması ve bunun finanse etme biçimlerinin sağlıksız olmasından yaşandı. Rejimler farklı, uygulanan politikalar farklı gibi görünüyor, fakat bunun altında yatan temel nokta Türkiye’nin sağlıksız, dış borçlanmaya dayalı, spekülatif nitelikte kalıcı olmayan bir şekilde bir Lale Devri yaşamaya özenmesi neticesinde yaşanıyor."

Ee peki ne yapmak lazım? Özetlemeye devam edelim:

"Örneğin geçen sene Brezilya’nın sermaye hareketlerine koyduğu bir vergi var; sermaye hareketlerindeki ucuzlamayı engellemek için…Türkiye’ye artık ulusal tasarruflar üzerinden gerçek anlamda teknoloji, know-how getirecek doğrudan yabancı sermaye yatırımı girişlerine dayalı bir cari işlemler finansmanına dönüşmesi lazım. ...Bu uzun dönemde sabır gerektiren bir strateji biçimi."

Ben buna da bir ek yapmak istiyorum: Geçen gün aynı sitede bir başka haber "Türk Halkının 206 milyar dolar değerinde altını var". Ayrıca Türk Halkının -çeşitli sebeplerden- bankaya yatırmadığı ciddi bir birikimi de var. Bu paralar bankaya yatırlırsa ve kamu ve şirketler sermaye ihtiyaçlarını içeriden sağlarlarsa, yabancı sermayeye vergi ancak bu şekilde konabilir. Bir de halka bunun iyice "hissettirilmesi" lazım ki dövizle borçlanmayı bıraksınlar. Bıraksınlar ki ileride döviz gerçek değerine çıktığında ağıtlar yakmasınlar!

Saygılarımla,

Görkem Ateş
http://www.anladuy.net/duzyazi <-- Bu ve geçmiş yazılarım için
http://www.gorkemates.com <-- Sitemin ana sayfası

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.