[anadoluhaber] Güneydoğu/Kürt Sorunu Nasıl Çözülür? Benden Özgün ve Yenilikçi Yaklaşım

Güneydoğu/Kürt Sorunu Nasıl Çözülür? Benden Özgün ve Yenilikçi Yaklaşım

Okumuşsunuzdur, PKK 1979 yılında kuruluyor. Henüz eylem yapmamış ve kan dökmemiş olmasına rağmen darbe sonrası Diyarbakır Cezaevinde bazı yanlışlar yapılıyor. Gerçi aynı yanlışlar Mamak'ta da yapılmış ancak Güneydoğu'daki nüfusun kışkırtılmaya daha yatkın olması, feodal yapı (1970'lerde çekilmiş bölgede geçen filmleri hatırlayın--hatta mesela Kemal Sunal'ın filmlerini), dış güçlerin de desteğiyle 1984'te ilk eylem yapılıyor. Dış güçler demişken bir parantez açmak istiyorum. Esasında dünyada hemen her ülkenin hatta dünyada birey olarak insanların çoğunun düşmanı vardır. Yapılan bir araştırmaya göre her bir ABD vatandaşının ortalama yaklaşık 2,3 düşmanı varmış. Ülkeler bazen birbirlerine karşı direkt saldırırlar bazen de -özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası bunun çok yıkıcı olduğunu gördüklerinden- terörü kullanırlar (maalesef). Geçen gün TV'de bir Profesör aynen şunu dedi: Siz bugün İngiltere'nin neden ABD ile aynı dış politikayı izlediğini sanıyorsunuz? Eğer bu konuma oturmasalardı Kuzey İrlanda'da IRA'ya yapılan ABD'li Katolik İrlandalıların yardımına dur denmeyecekti ve barış asla olmayacaktı!

Her neyse benim özgün önerime gelirsek, bilmiyorum hiç bir kaza geçirdiniz mi? Mesela kendi kusuru olmadığı halde ölen ya da yaralanan bir yakınınız öldü mü? Benim eniştem bu şekilde vefat etti. Eşi mahkemeye gitti. Dava uzun sürdü falan demeyeceğim, onu zaten tahmin etmişsinizdir. Ancak Türk Hukukunda, kanunların Fransa, Almanya, İtalya ve İsviçre'den çevrildiği yıllarda o ülkelerde hüküm süren anlayışın bir kalıntısı olarak şöyle bir anlayış var: Tazminatla zengin olunmaz! Duymuşsunuzdur belki. O yüzden adamı öldürseniz sanıyorum bugünkü kurla yaklaşık 30.000TL gibi bir tazminat ödüyorsunuz. İslam hukukunda bu 100 devedir. 100 deve bugünkü rayiçle yaklaşık 250.000-300.000TL yapar. Batı'daki tazminatları da duymuşsunuzdur. Mesela AİHM Hrant Dink için 133.000Euro tazminata hükmetmiş. Bu da yaklaşık 250.000TL eder--aklın yolu bir ne de olsa! Yani biz hukuku almışız (diyelim ki Windows 95'i) ama yıllar yıllar geçiş bir türlü -genelde İngilizce kelime kullanmayı sevmiyorum ama- "upgrade" etmemişiz. Windows 7 çıkmış (hukuk gelişmiş dünyada), ekonomi büyümüş (64-bit bilgisayarlar çıkmış, işlemci hızı 40MHz'den 3GHz'e (3000MHz'e) çıkmış biz hala Windows 95 kullanıyoruz! Şimdi sizin de bir yakınınızı öldürseler, belki katili yakalayacaklar ve hapse atacaklar, doğru, ancak eşi çocukları maddi sıkıntı çekecek. Bu Haktan reva mı?

Peki neden kimse buna bir dur demiyor? Sanıyorum bunun nedeni Türkiye'de her yıl hatta her Allah'ın günü ihmal yüzünden meydana gelen iş kazaları. Eğer adam öldürmeye 300.000TL tazminat ödenirse o zaman mantıken işçinin kolunu koparmaya, sakat bırakmaya 80.000TL gibi bir rakam verilmesi gerekecek. Ben buradan iş dünyasına sesleniyorum. Belki siz bu sistem düzelse birinci yıl ihmalleri engelleyemeyeceksiniz ve bir kaç yüz bin TL tazminat ödeyeceksiniz, doğru. Ama hem bu sizi disipline edecek ve sonraki yıllarda ihmallere karşı teknik ve idari önlemler alacaksınız ve kul hakkından kurtulacaksınız, hem işçileriniz işlerine daha sıkı bağlanacak ve de verim artacak, hem de yabancı yatırımcıların ilgisi artacak.

Ayrıca turizm geliri de artacak. Neden mi? Çünkü Avrupa'da ve özellikle ABD'de milyonlarca insan üçüncü dünya ülkelerine seyahat etmekten geri duruyormuş bunu biliyor musunuz? "Asla Brezilya'ya, Türkiye'ye, Karayiplere gitmeyin!" diye yazılar yazıyorlar. Sadece ABD, AB, Japonya'ya gidilmeliymiş. Çünkü 3. dünya ülkelerinde başınıza bir iş gelse, öldürülseniz, sakat kalsanız aileniz hak ettiğiniz tazminatı alamaz, mağdur olursunuz diyerek propaganda yapıyorlar. O yüzden Türkiye'ye dünyanın en az para harcayan turistleri geliyor. Başka bir yere, mesela Fransa'ya, İspanya'ya gidemeyen ve ülkesinde de "çalışmaktan ölecek gibi olan", bunalan, riski alıp geliyor. Siz istediğiniz kadar lüks otel yapın bu sorunu bu şekilde çözemezsiniz.

Şimdi gelelim Kürt sorununa... Bilmiyorum biliyor musunuz, devletimiz 30 yılda 20.000 teröristi etkisiz hale getirmek için 300 milyar dolar harcamış. Bu terörist başına 15.000.000 ABD doları ediyor. İkinci bilgi: devlet her yıl 1000 faili meçhul cinayeti bölgede "engelleyemiyor" ve de çözemiyor. Benim önerim: Devlet bu 1000 aileye her birine 300.000TL tazminatı ödesin. Bu senede 300 milyon dolar yapar. Bu büyük bir "adalet duygusu" doğurur. Zaten o 1000 kişiden %2'sinin kardeşi veya çocuğu dağa çıkmaktan alıkonsa yeter. Zaten 20 kişiyi devlet ele geçirmek için -kişi başı 15 milyondan- o kadar harcayacak. Ayrıca bu 300 milyon rakamı ödenirse Ankara'da, İstanbul'da bazıları rahatsız olurlar. Bu kadar para ödeyeceğimize "yapmayalım, yaptırmayalım" derler. Bu durumda da bu para bir kaç yıl sonra yıllık 30-40 milyon TL'ye düşer.

Lütfen eğer bu öneriyi faydalı ve de vatansever bulduysanız, bütün akraba ve arkadaşlarınıza iletin.

Saygılarımla,

Görkem Ateş
--
http://www.gorkemates.com

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.