[anadoluhaber] HALK OYLAMASI NEREYE? // Ertuğrul KAZANCI




                                     HALK OYLAMASI NEREYE?

 

                                                                               Ertuğrul KAZANCI    Eğitimci/Hukukçu

         1982 Anayasasının, zorlamalı koşullarda sandığa sunulduğu günleri anımsayınız.Atılan oy pusulasının rengini belli eden saydam zarflar; “denetimli baskı” örneği olarak tarihe geçti.Tıpkı 12 Mart 1971 tarihindeki gibi ağırlıklı olarak ilerici ve toplumcu kesim üzerine darbe indiren 12 Eylül ara rejimi;saldırgan paktlara bağlı,sınırsız liberalizm uygulayıcısı ve despotik bir yaşanmışlık olarak belleklerde kaldı.Şimdi o dönemden bu tarafa çeşitli kez değişikliğe uğrayan Anayasa, yine başka bir siyasal iktidarın baskısıyla ve hazırlayana göre aldığı şekille gündeme gelmektedir.Kamu yararını öngörmeyerek,insani ve adli güvenceleri yadsıyan oylama sunuşuna karşı halkımızca alınacak demokratik dirençli bir tavır,bu ülkenin ufkunda olumlu aşamalar açacaktır.”Hayır” oranındaki fazlalık; yarım yüzyılı aşan karşıdevrim sürecini, ülke ve ulus yararına tökezletecektir.

      Yakın tarih,1961 Anayasasının; hukukun üstünlüğünü ilke edinen,hak ve özgürlükleri kapsayan ve demokratik toplumculuğu amaç edinen dünya görüşüne tanıktır.Ama 12 Mart karanlığında 1961 Anayasasını ülke halkı için; “lüks” bulan ve ilerici öğeler üzerine ; “şal atmaya” çalışan anlayış, devrin Başbakanı Erim’in ifadesiyle resmi yaklaşım oldu.Anayasa metninde kamu zararına hükümler taşıyan değişiklikler yapıldı.Facia ve haksızlıklar üzerinde dikta rejimi sürdüren 12 Eylül yönetimiyse,önce yoğun olarak toplumcu gençleri “hizaya” getirmeye çalıştı.“Beslemedi,astı”.Kalanlara dış kaynaklı karşıdevrim örgütleriyle ilişki kurarak öğrenci bursları aldırma çabalarına girişti.Apolitik bir gençlik hedeflendi.Sıra,1961 Anayasasından geri kalanları da yıkmak üzere 1982 tarihlisini getirmeye geldi.Hukuk tekniği açısından da çelişkili olan söz konusu Anayasa,darbecileri korudu.Atatürk’ün istemediği Başkanlık sistemine yönelik otoriter nitelikli düzenlemeler içerdi.Devletin;eğitsel,yönetsel ve adli işleyiş erkine ilişkin atama yöntemleri bu anlayışa örnek oluşturdu.İşte şimdi halk oyuna sunulacak Anayasa değişiklik paketinde 1982 Anayasasındaki olumsuz hükümlerini değil dışlayacak,daha beteri pekiştirecek bir durum vardır.

       Halk oylamasına gidiliyor.Başkanlık sistemine çok yakın,antidemokratik ve en önemlisi de adli işleyişi kendine göre biçimlendirmek isteyen tutum,Anayasal değişikliği; düzenliyor,savunuyor ve kamuoyuna da “milletin istenci” olarak yanıltarak sunuyor.Kitleyi hedefleyen propagandanın;okumayan,incelemeyen ve yurttaşlık sorumluluğunu Cumhuriyetçi ve devrimci bilinçle yerine getirmeyen kitleleri etkilediği görülüyor.

      Değişiklik içeriğinden çıkardığımız sonuçlar, demokratik ve adil ülke kavramı için umutsuzluklar vermektedir.12 Eylül darbecilerinin yargılanması için emredici hüküm niçin konulmamıştır? Memurlara grevsiz toplu-iş sözleşme hakkı tanınması bir aldatmacadır. Sendikasızlaştırma temel amaçtır. Demokrasinin zemini yargı kurumunun, yasama ve yürütme organlarından bağımsız olması esasken, yargının yürütmenin güdümüne verilmesini içeren değişiklikler demokratik öze aykırıdır.Anayasa Mahkemesi üye şekillendirilmesi, iktidarca belirlenen Devlet Başkanı yetkileri eliyle çoğunluk partisine geçecektir.Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun siyaseten ele geçirilmesi hedeflenmiştir.Siyasal iktidarın ileriye doğru kendisini güvence altına alma mantığı belirgin değil midir? “YÖK” gibi Üniversite özerkliği bırakmayan olgu neden kaldırılacak  kurumlar arasında yoktur?

     Aslında söylenmesi gerekir ki;Anayasal bazı maddelerin kabul veya ret edilmesinin ötesine geçilen ortam doğmuştur.Halk oylaması, iktidarın oylanmasına dönüşmüştür.“Büyük Ortadoğu Projesi” yönetselliği,vahşi liberalizm,teokratik çabalar,bölen açılımlar,yargısal yandaşlığı gerçekleştirme planı;“Bîtaraf olan,bertaraf olur” keskinliğinde ortaya konulmuştur.

    Halk oylaması;ilerici,özgür,toplumcu ve Kemalist değer yargıları için demokratik kazanım fırsatıdır.Çünkü “hayır” sonucu,ülke ve halk açısından Cumhuriyetçi ve devrimci demokratik öze dönülmesi için yeni bir çığır açacaktır. 

 

   

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.