[anadoluhaber] Küba-Türkiye Paralelliği (!)

Küba-Türkiye Paralelliği (!)

Geçenlerde bir e-posta aldım üye olduğum bir google grubundan. Başlığı aynen şöyle: "Küba Halkı Emperyalizme Karşı Onurla Direniyor". Bunu içinizden bazılarınız da aynı gruba ve iletinin gönderildiği diğer gruplara üyeyseniz almışsınızdır. Bilmiyorum siz ne düşündünüz ama benim aklıma Küba Halkının "hür insanlar" olmadıkları geldi. Küba'da seçim yapılmıyor. Sendika yasak. Ülkenin vatandaşları ülke dışına çıkamıyorlar. Adeta bir açık hava hapishanesinde yaşıyorlar, aynı Kuzey Koreliler gibi.

Hatırlarsınız eskiden -çok değil bir kaç sene öncesine kadar- Küba Halkı el yapımı sallarla, hatta şambriyellerle denize açılıp Florida'ya ulaşıp mülteci olmaya çalışırlardı. Denizde telef olmadılarsa kumsalda ABD yasaları gereği bir kovalamaca olurdu. Eğer polis onları kumsalı aşıp asfalta ulaşmadan yakalarsa sınırdışı edilirlerdi. Eğer bunu başarırlarsa -biraz bana da tuhaf gelen- aynı yasa gereği "mülteci" olurlardı.

İşte onların bu "onurlu" direnişi şimdi durmuş. Neden mi? Küba Komünistleri ABD'lilerin ve Avrupalıların 1920'lerde keşfettiği "turizm"i icat etmişler. ABD'den Küba'ya uçuşlar ve deniz seferleri yasak ama Avrupalı ve Kanadalılar -sanıyorum biraz nostalji olsun, sadece Küba'da kalan 1960 model Amerikan otomobillerini çocukları tanısın diye- Küba'ya turistik gezi düzenliyorlarmış. Şimdi sosyalizm/komünizm bunun neresinde? Sovyetler Birliği'nde turizm mi vardı? Belki politbüro üyeleri misafirhanelere gidebiliyorlardı ama o da herhalde en fazla bir kaç bin kişi! Rusya'nın sahil kenti Soçi'deki otellerin hepsi 1990 sonrası yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Gelelim bu anlayışın bizdeki yansımasına. Maalesef hepimiz Tuzla'da tersanelerde pek çok işçi ölümü olduğunu biliyoruz. Orada tam 40 tersane varmış ve binlerce işçi çalışıyormuş. Şimdi aynı zihniyet diyor ki "tersaneler kapatılsın"! Siz sanıyor musunuz ki oradaki işçiler için tersaneler uzak bir yere, mesela İskenderun'a taşınsa iyi olacak? Zaten işçilerin de çoğu bu söylemi desteklemedi. Halbuki benim daha önce yazdığım gibi "tazminatlar hakkıyla verilse" sorunu teknik ve idari önlemlerle işveren zaten çözerdi. Esasında bahsettiğimiz zihniyetin de yurtdışında okumuş, kendini geliştirmiş bireyleri var. Ancak tazminat sistemi "komünist icadı" olmadığından işi yokuşa sürüyorlar! Vur deyince öldürmeleri karşı tarafın da aslında çok işine geliyor. Çünkü o işletmelerin yaptıkları stratejik işler (örneğin Deniz Kuvvetlerine bir tanesi hücumbot üretiyor), verdikleri vergi ve de yarattıkları istihdam var. Devletin tamamen onları gözden çıkartması ihtimal dışı! Neymiş yer darmış, sıkışık çalışıyorlarmış. Bu tip teknik sorunların teknik çözümleri olur. Siz pire yüzünden yorgan yakmaya kalkarsanız kimseyi ikna edemezsiniz. Sonuçta vakit kaybı olur ve yeni ölümler gerçekleşir.

Halbuki devlet her ihmal sonucu ölüme İslam'ın öngördüğü 250.000TL tazminatın verilmesini sağlasa çok can kurtulurdu. Ayrıca daha önce de yazdığım gibi devletimiz AİHM kararı nedeniyle 133.000Euro tazminatı -ki bu da yaklaşık aynı ederdir- Hrant Dink'in ailesine ödeyecek. O insan da gariban işçinin ailesi niye adam yerine konmuyor?

Son olarak siz eğer "ya bunlar televizyoncuların ve gazetecilerin aklına niye gelmiyor?" diye sorarsanız büyük saflık etmiş olursunuz. Onlar da dünyayı çok iyi tanıyorlar ama öyle konular oluyor ki "kartellerin çıkarı" devletin milletin faydasına zıt oluyor. İşte o "özgür" basın bu durumda neyi tercih ediyor görüyorsunuz...

Saygılarımla,

Görkem Ateş
--
http://www.gorkemates.com

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.