[anadoluhaber] Bilgi, İman ve Ahlak (1)

Bilgi, İman ve Ahlak (1)

Ahlak "insanın bir amaca yönelik olarak kendi arzusu ile iyi davranışlarda bulunup kötülüklerden uzak olmasıdır" şeklinde tanımlanabilir. Ahlakın kaynağı ilahidir. Topluma huzur ancak Allah korku/sevgisi ve ahiret inancı ile yerleşebilir. Kul hakkından korkmayan insanların yaşadığı toplumda kimse kimsenin “elinden, dilinden ve belinden” emin olamaz.

Hadis-i şeriflerde bu konuya değinilen bir kaç örnek vermek gerekirse:

"Allah'a yemin olsun ki, hiç bir kul, kendi nefsi için istediği güzelliği kardeşi için de istemedikçe tam iman etmiş olmaz."
(Buhârî, İman, 7; Müslim, İman, 71-72).

"Müminlerin iman açısından en mükemmel olanı, ahlâkı en iyi olanıdır."
(Buhârî, Edeb, 39)

Ahlaklı olmak, adaletli olmayı da gerektir.

“Ey iman edenler, kendiniz, anne-babanız ve yakınlarınız aleyhine bile olsa, Allah için şahidler olarak adaleti ayakta tutun. (Onlar) ister zengin olsun, ister fakir olsun; çünkü Allah onlara daha yakındır. Öyleyse adaletten dönüp heva (tutkuları)nıza uymayın. Eğer dilinizi eğip büker (sözü geveler) ya da yüz çevirirseniz, şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır.”
Nisa Suresi, 135

İslam'da insanlar sınıflara ayrılmıştır: Enbiya (peygamberler), yöneticiler, alimler ve de halk. Peygamberler günah işlememişlerdir zira hata ettiklerinde hemen uyarılmış ve tövbe etmişlerdir. Ancak sanılanın aksine İslam'da yönetici ya da alim olmak başlı başına bir meziyet değildir. "Adil yönetici" ve "ilmiyle amel eden (davranan)" alim olmak gerekir.

Adil yönetici; Kur'an ve hadislerde ifade edildiği gibi, kanun karşısında bütün vatandaşların eşit muamele görmesini sağlar. Vatandaşlara farklı muamele etmez. Bu konuda cenab-ı Allah'ın Resulü Muhammed (sav)'e hitabı da şöyledir:
"Emir olunduğun gibi dosdoğru ol; onların heveslerine uyma ve şöyle de: Allah'ın indirdiği Kitâb'a inandım ve aranızda adaletle hükmetmekle emir olundum."
eş-Şûra Suresi, 15

Usame (ra) Rasülullah (sav)'den şunları işittiğini söyledi:
"İsra gecesi, dudakları ateşten makaslarla kesilen topluluklara rastladım" ve "Bunlar kim ya Cebrail?" diye sordum Cebrail:
"Ümmetine söylediklerini yapmayan hatipleridir" diye cevap verdi” [1]

Ancak İslam'da iman'dan önce gelen bir konu varsa o da bilgi/ilimdir.

"Allah’a karşı ancak; kulları içinden alim olanlar derin saygı duyarlar. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır."
Fatır Suresi, 28

DEVAM EDECEK...

[1] Terğib ve't-Terhib Tercüme Heyeti, A Muhtar Büyükçınar - Ahmet Arpa- Durak Pusmaz -  Abdullah Yücel, s 178, Hikmet Yay.

Saygılarımla,

Görkem Ateş
http://www.anladuy.net/duzyazi <-- Tüm yazılarım için
http://www.gorkemates.com <-- Kişisel sitemin ana sayfası

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.