[anadoluhaber] Putperestler, put yontucular ve putlar

Putperestler, put yontucular ve putlar.

Keşanlı Ali müzikalinde ara sıra sürekli tekrarlanan bir nakarat vardır.

İnsanoğlu hep böyledir, sürekli bir put tarar

Kendi yapar kendi tapar, kendi yapar kendi tapar.

Bu durum maalesef insanlığın nesiller boyu tekrarlayarak yaşadığı bir davranış nakaratıdır.

Ancak burada putperestlerin ve onlara put yontan mahir ve çok yüksek ücretli (Çıkarlı) yontucuların durumu ile putlaştırılanların durumu farklıdır.

Putperestler genellikle kendilerini ifade edebilecek ve öne çıkarıp belirginleştirecek bir özellikleri olmadığı ama olmasını çok istedikleri için iç dünyalarında önemsedikleri ve hayallerinde kurdukları bu olmak istedikleri pozisyona uygun bir kişiyi olduğundan daha fazla abartılı bir şekilde yücelterek adeta tanrılaştırıp buna kendileri de inanmaya başlarlar. Sonunda saygı ve sevgileri insani ilişkiler sınırını aşıp tapınmaya dolayısı ile putperestliğe dönüşür.

Put yontucular ise kalabalık yerlerde mesela maçlarda, mitinglerde bir yana taraf olanlar ya da olmayanlardan ama her zaman geçimini düşünen dolayısı ile de o kalabalıkta simit içecek vs satanları gözlemleyerek orada yoğunlaşan ideallerin idollerini yani oradakilerin ortak hayallerinin müşahhas hale getirilmiş bir tür heykel  ya da heykellerini imal ederek o muhayyel putu makam mevki vs, edinebilmek için satmaya çalışırlar. Bu yüzden ahalinin içindeki putlaştırma taleplerini edebiyat atölyesinde yontarak talep piyasasına süren ve orada en fazla ne satılabilirse onu imal eden (yontan) imalatçılar gibidir.

Putlar ve putlaştırılanlar. Putlaştırılanların içinde önceden böyle bir talebi ve ya beklentisi olmadan belki zamanla bu durumdan hoşlanmaya başlayanlarında olabileceği kişilerden oluşur. Mesela futbol hastası bir kişinin putlarının bu işi en iyi becerebilen oyuncular vs, den oluşması doğaldır. Dünyanın en büyük satranç ustası onun nazarında çok daha geri planda kalacağından geri planda kalmak zorundadır. Bu yüzden savaşçı milletlerin putları genelde kendilerine büyük kahramanlık izafe edilenler olacağından, büyük kahramanlık gösterenler kendileri hakkındaki abartılı iddialardan rahatsız olsalar bile kendilerinin putlaştırılmasını önleme imkanına sahip olamayabilirler. Bu yüzden Putlaştırılanlar bir yönü ile güneşin yıldızları bulutların Ay’ı gizlemesi gibi pek çok o daldaki başarılı kişilerin başarılarını örter ve gölgede bırakarak o konudaki yeni yeteneklerin görünmesini engellemiş olurlar. Belki de yeni yetişen başarılı ustaların engellenmesinde kullanılırlar. Putperestlik kültürünün en zararlı ve kötü yönü de bu durum ile yeni yetişenlerin putperestler tarafından putlarına kurban edilmesine sebep olarak o alanın gelişmesinin önündeki en büyük engel olmasıdır. Bu yüzden son olarak gönderilen ilahi kaynaklı din İslam’ın ilk şartı

Lailahe illalah yani ilahlar=tanrılar=idoller=putlar yoktur.Onlar başarılı oldukları alanların kendilerini oturttuğu muhayyel kürsüden o alanı yönetebilecek güç ve kudretten yoksundurlar. Her şeye gücü yeten her şeye kadir olan sadece Allah’tır

Cümlesinin kalp ile tasdik ve dil ile de ikrar yanı açıkça bu kabulün söylenmesidir.

Kuranın Bakara suresi 255. Ayeti olan Ayetül Kürsü de Allah kendisinden başka hiç kimsenin hiçbir şeye gücü yetmeyeceğine ancak kendisinin ona öğretmesi ile bir şeyler yapabileceğine işaret ediyor.

Ayetül Kürsü

Diyanet İşleri Meali(Yeni)255

Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. Diridir, kayyumdur.[70] O’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaatte bulunacak kimdir?[71] O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O’na güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.[

Not: Meal içindeki numaralar mealin yazılı metnindeki dipnot olarak açıklamalara verilmiş numaralardır. Mealin için de anlamı yoktur.

Bu arada yazıda anlatmak istediğim asıl konu ise şudur. Kendilerine göre doğru ve hayırlı işler yapmak üzere zaman içinde başa geçirilip önemli işleri yürütmüş kişilerin putlaştırılmış olmalarından kendileri sorumlu tutulamazlar. Çünkü onların kendilerini putlaştırmak gibi bir amaçları olduğundan değil kendi ideal ve amaçları doğrultusunda kendi doğruları ile hareket etmiş çoğu gerçekten saygı değer kişilerdir.

Selamlar

A.D.Şimşek

--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
 
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
 
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.