Haaretz'den Çarpıcı iddia



Gideon Levy, İsrail'in Türkiye ve Mısır ile yaşadığı krizlerinin Gazze savaşının bedeli olduğunu savunurken, "Türkiye ve Mısır, İsrail ilişkilerini yakıyorlar. Birincisi bir hükümet kararıyla, ikincisi ile öfkeli bir kalabalığının aracılığıyla" ifadelerini kullandı.


Gideon Levy, "Gazze Savaşının Bedeli, Türkiye ve Mısır ile Krizler" başlığını kullandığı yorumunda İsrail ordusunun, 2008 yılının sonunda Gazze'de gerçekleştirdiği "Dökme Kurşun Operasyonu"nun İstanbul ve Kahire'de televizyondan nasıl göründüğünü anlayamadığını belirterek şöyle devam etti:



"İsrail, Gazze'ye Dökme Kurşun Operasyonu ile saldırdı. Şimdi ise, dünyanın ve bölgenin, İsrail'e ile kavgacı ve şiddetli politikalarına karşı tutumunda bir dönüm noktasını oluşturan o operasyonun acı meyvesini yiyor. Şok dalgalarının ulaşması zaman alır ancak şimdi geliyor ve çok büyükler. Her gün yeni tehlikeler içeriyor. Bazıları da, İsrail'in eylemlerinden, saldırganlığından, küstahlığından ve dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Sonucu şudur: Bölgede İsrail'i kabul eden yegane iki ülke Türkiye ve Mısır, İsrail ilişkilerini yakıyorlar. Birincisi bir hükümet kararı, ikincisi de öfkeli bir kalabalığının aracılığıyla."


-"MISIR VE TÜRKİYE İLE KRİZ, OPERASYONUN BİLANÇOSUNA EKLENMELİ"-


İsrail'de Gazze operasyonunun "büyük bir askeri, diplomatik ve ahlaki başarı" olarak sunulsa da "tam bir fiyasko" olduğunun altını çizen Levy, "Halen Mısır ve Türkiye ile olup bitenler, Dökme Kurşun Operasyonu'nun bilançosuna eklenmelidir" dedikten sonra İsrail'e yönelik "nefretin daha önce de var olduğunu ancak operasyonun bir dönüm noktasını oluşturduğu"nu belirterek şu değerlendirmeyi de yaptı:


"Her şey İsrail'in hatası olmasa da hem önceki hem de şimdiki hükümetler, alevleri hafifletmek için pek az, daha da azdırmak için ise çok fazla şey yaptı. Yerleşimlere evet, barış düzenlemelerine hayır; özür dilemeye hayır, Sina ve Mavi Marmara için hafif bir tetikleyici parmağa evet. İngiliz gazetecisi Robert Fisk'in Cumartesi günü çok iyi ifade ettiği gibi 'İsrail, az düşünür ve fazla ateş eder'".


-"TÜRKİYE BAĞLARI KESERKEN MISIR KAYITSIZ KALAMAZDI"-


Gideon Levy, Türkiye ile ilişkilerdeki gerilemenin, "kuşkusuz" Gazze Operasyonu ile başladığına, Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine saldırının da İsrail tarafından beş Mısırlı askerin öldürülmesinin ardından gerçekleşmiş olsa da İsrail'in Türkiye ile bağlarındaki kötüleşmenin etkisinin olduğuna işaret ettiği yorumunda "Geçen hafta Türkiye, İsrail ile ilişkileri adeta tamamen keserken Mısır'ın, seyretmekle yetinemeyeceği belli oldu" görüşünü dile getirdi.


-"İSRAİL ÖZÜR DİLEMEMENİN BEDELİ ÖDÜYOR"-


Yeni Mısır'da "sokağın konuştuğu"nu vurgulayan Levy, geçen ilkbaharda Tahrir meydanındaki ayaklanma sırasında İsrail'e karşı pek bir tavır gösterilmediğine dikkat çeken Levy, "Ancak İsrail'in şimdi, beş askerin öldürülmesi, bundan özür dilenmemesi ve Türkiye konusundaki fiyaskonun bedelini ödediği" yorumunu yaptı.


Levy, "Mavi Marmara saldırısını, Dökme Kurşun Operasyonu'nun mini bir versiyonu" olarak nitelendirerek, "Eski Başbakanı Ehud Olmert, mevcut Savunma Bakanı Erud Barak ve eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'den İsrail için yarattıkları diplomatik yıkımdan dolay hesap sorulmalı" dedi.(ANKA)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.