Abdülhamid Han ve Peygamber Efendimizin Üzüntüsü!

 

2. Abdülhamid'in (radıyallahu anh) tahtan indirilmesi ve Peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem) üzüntüsü
 
İmam-ı Rabbani hazretlerinin torunlarından, son devir İslam büyüklerinden Ebül Hasen Zeydi, 1974'te Hindistan'da basılan "Faruki Makamatı Ahyar" kitabında şunu anlatmaktadır:
Babam, Peygamber Efendimizi rü'yada görmüş. Çok üzüntülü imiş. Üzüntülerinin sebebini sorduğunda da Efendimiz,
"Türkler, benim halifemi bugün makamından ayırdılar. Bunun cezasını çok acı çekeceklerdir" buyurmuş...


Batılı devletler, sömürgeleri altındaki devletleri idareleri esnasında, Osmanlının nüfuzunu, özellikle de Abdülhamid Han'ın üzerlerindeki etkisini görünce, Sultanı uzaklaştırmadıkça rahat sömüremeyeceklerini anladılar. Çünkü Sultan Abdülhamid Hanın İslam dünyasındaki itibarı çok fazlaydı. Doğu Türkistan ve Orta Afrika'daki Sultanlıklar bile onun adına hutbe okutuyorlardı.

Ayrıca, Siyonistler, Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması karşılığında Osmanlı maliyesinin en büyük problemi olan dış borçların bir kalemde silineceğini bildirdiler. Padişah bu teklifi şiddetle reddettiği gibi, Yahudilerin çeşitli yollarla Filistin'e gelip yerleşmelerine engel olacak tedbirleri de aldı.

İngilizler Cemaleddin Efgani gibi mason din adamları vasıtasıyla hilafet meselesini kurcalamaya başladılar. Hindistan'da da bu tür sinsi çalışmalar başlatılınca Sultan Abdülhamid bu bölgelere büyük bir derviş kafilesi gönderdi. Bu çalışmaları da etkisiz hale getirildi.

Padişahın bu faaliyetleri üzerine İngilizler onu saltanattan uzaklaştırmadıkça emellerine kavuşamayacaklarını kesin bir şekilde anladılar. Bunun için (M. Kemal'in de mensubu olduğu) İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin faaliyetlerine hız verdirdiler. Bir taraftan da, Arabistan Yarımadasında bedevi kabilelerini ve Doğu Anadolu'da Ermenileri Osmanlı Devletine karşı kışkırttılar.

***

KAYNAK: Türkiye Gazetesi, Mehmet Oruç'un: "Osmanlı hükümranlığının sona erdiği gün" isimli makalesinden bir bölüm. (27 Nisan 2010)

3 yorum:

  1. bie haber anca böyle uydurulur

    YanıtlaSil
  2. aytc caglrlrMayıs 29, 2012

    yahu bu kadarda palavra ayıptır , abdülhamit çok büyük bir padişah olabilir olanaklarına göre ama artık arap dünyasında hiçbir etkinliği kalmamıştır şu anda ağladığımız filistin bizi arkamızdan vuran ilk halktır hadi bırakın onu bakın bakalım arap ve müslüman devletlerin tarih kitaplarına kendi çocuklarına okuttukları tarih kitaplarına bizim için neler söylüyorlar yok efendim siyonistler borçlarımızı sileceklermiş falan hala masal anlatıyorsunuz.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.