Mursi: 'Suriye'de rejime karşı bir devrim yaşanıyor'

Mısır'ın yeni lideri Muhammed Mursi, Bağlantısızlar Hareketi zirvesi için İran'a geldi.Böylece, Mısır'ın İsrail'le barış anlaşması imzaladığı 1979'dan beri ilk defa Mısırlı bir lider Tahran'da misafir oluyor.Mursi Tahran'daki Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'de başkanlığı İran'a devretti... Mısır üç yıl harekete başkanlık yaptı.Mursi, iki defa “Suriye'de dökülen kanların vebali hepimizin boynundadır. Yeni özgür bir Suriye istiyoruz.” dedi.


 Filistin'in müstakil bir devlete sahip olma hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Mısır Cumhurbaşkanı, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Suriye'deki olaylar hakkında ise şöyle konuştu:
''Zalim Suriye rejiminin karşısında Suriye halkının yanında olmak insanlığımızın ve imanımızın gereğidir, Suriye demokratik bir sisteme geçmelidir, ülke iç savaş ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıyadır, bunu önlemek için Suriye muhalefetinin birlik olması gerekir. Suriye'de kanın akması tüm dünyanın sorumluluğudur. Akan kan karşısında sessiz kalmak Suriye halkına dost olanlara yakışmaz. Somut adımlar atılmadıkça akan kanın durmayacağını idrak etmeliyiz."

Mursi İran'ın nükleer enerji çalışmaları hakkında da şöyle konuştu: ''Mısır, İran'ın nükleer enerji üretme hakkını destekliyor. Barışçıl nükleer enerji bölgedeki tüm devletlerin hakkıdır. Bu konuda İsrail dışında bölgedeki tüm ülkeler ittifak halindedir. Zirveye katılan tüm devletler ortak düşmanlarına karşı birlik olmalıdır.''

Konuşma sonrasında, Mısır, Bağlantısızlar Hareketi başkanlığını İran'a devretti. Öte yandan Suriye heyetinin Muhammed Mursi'nin konuşmasının başlamasıyla salonu terk etmesi dikkati çekti.

Suriye'den Mursi'ye Suçlama
Suriye, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nini bugün İran'da düzenlenen Bağlantısızlar Zirvesi'ndeki konuşmasında kan dökülmesini teşvik ettiğini öne sürdü.

Suriye Devlet Televiyonu'na konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Mualim'in Mursi'nin konuşmasının Suriye'nin içişlerine müdahale niteliği taşıdığını ve kan dökülmesini teşvik ettiğini savundu.

Muallim, Suriye heyetinin; zirve başkanlığının gelenek ve ilkelerinden saptığını idda ettiği Mursi'nin konuşmasını Suriye'nin içişlerine müdahale olarak nitelendirdiğini ve Suriye'de kanların akıtılmasını tırmandırma provokasyonu olarak gördüğünü ifade ederek konuşmayı protesto ettiğini açıkladı.

Suriyeli bakan, Mursi'nin konuşmasının bitmesinin ardından Suriye heyetinin oturuma geri döndüğünü ve zirve çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

BAN'A BAKA BAKA BM'Yİ TOPA TUTTU
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-ki-mun'un da katıldığı zirvenin açılışında konuşan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, BM Güvenlik Konseyi'ni sert dille eleştirdi..

Adaletsiz ve gayri demokratik olarak tanımladığı Güvenlik Konseyi'nin yapısını "açık bir diktatörlük" olarak niteleyen İran lideri, ABD ve yandaşlarını var olan bu yanlış yapıyı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmakla itham etti.

Hamaney, Batı ülkelerini terörizmle mücadele, demokrasi ve insan hakları adı altında savunmasız insanları öldürmek ve diğer ülkelere askeri müdahale etmekle suçladı.

İran'ın nükleer programına da değinen Hamaney, İran'ın nükleer silah yapma amacında olmadığını söyledi. Barışçıl nükleer enerjinin milletinin bir hakkı olduğunu ifade İran lideri, "asla" bu konuda geri adım atmayacaklarını bildirdi.

Gözlemci sıfatıyla zirveye katılan Türkiye'yi toplantıda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Tahran Büyükelçi Ümit Yardım temsil etti.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.