ABD Büyükelçisi öldürüldü

İsrailli yapımcının olay yaratan Hz. Muhammed filmi, Libya'da öfke patlaması yarattı. ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve 3 elçilik görevlisi göstericiler tarafından öldürüldü.

ABD büyükelçisinin ölümünün ardından medyaya yansıyan son fotoğrafları ise akıllara Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin yerlerde sürüklenerek öldürüldüğü o anı getirdi.




ARACINI ROKETLE VURDULAR

Kısa bir süre için Bingazi'de bulunduğu öğrenilen Stevens'ın ise çatışmaların şiddetlenmesi üzerine araçla daha güvenli bir noktaya gitmek için yola çıktığı ancak bu esnada aracının roketle vurulduğu belirtildi.

Libyalı yetkililer, ABD'nin bugün bir helikopter göndererek büyükelçinin naaşını alacağını, ilk önce Trablus'a ardından da ABD'ye götüreceğini söyledi.

Libyalı yetkililer, dün gece elçiliğe düzenlenen saldırı sonucunda büyükelçinin öldüğünü belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Bingazi’deki elçilik binasının militanlar tarafından saldırıya uğradığını ve Libyalı yetkililerle elçiliği koruma altına almaya çalıştıklarını” söylemişti.

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı ayrıca, elçilik binası çevresinde yaşanan çatışmalarda bir elçilik çalışanının hayatını kaybettiği bilgisini vermişti. Bakanlık, elçilik etrafındaki yolların kapatıldığını binanın güvenlik kordonuna alındığını belirtti.





RESMİ KAYNAKLAR DOĞRULADI

Bingazi'de bulunan Amerikan Büyükelçisi ve beraberindeki heyete roketatarla düzenlenen saldırıda, Amerikan Büyükelçisi ve beraberindeki 4 Amerikalı görevlinin öldürüldüğü resmi kaynaklar tarafından doğrulandı.

TWITTER'DAN KINAMA

Libya'nın Başbakan Yardımcısı Mustafa Ebu Şakur, ABD Büyükelçisi Christopher Stevens'ın öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıyı Twitter üzerinden kınadı.

Ebu Şakur, "ABD elçiliğine düzenlenen ve Stevens ile üç diğer yetkilinin ölümüyle sonuçlanan korkakça saldırıyı kınadığını" ifade etti.



FİLM ÖFKESİ

Bingazi’deki saldırının, Müslüman dünyasında öfkeye neden olan İsrailli yapımcı Sam Bacile’nin filminden kaynaklandığı düşünülüyor. Dün, 11 Eylül saldırılarının 11’inci yıldönümnde, Mısır’daki Selefiler Kahire’deki ABD büyükelçiliğine saldırmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün yaşanan saldırının ardından, “Bazıları yapılan bu ahlaksız saldırıyı internette yayımlanan tahrik edici videonun karşılığı olarak kabul ediyor... ABD, her türlü dini inanca leke sürmeye çalışan eylemden acı duyar” ifadesini kullandı.

Müslümanlar arasında öfkeye neden olan video, Müslüman karşıtı Mısırlı Hıristiyan Morris Sadek tarafından internette yayıldı. AP haber ajansına telefonla açıklama yapan Sadek, İslam’ı “kanser” olarak tanımlarken, "Innocence of Muslims" adlı filmin provokatif bir politik açıklama olduğunu ifade etti. İsrailli 56 yaşındaki yapımcı Bacile ise yaşananlardan üzgün olduğunu ifade ederek, “Elçilik saldırısı için üzgünüm. Bu kadar büyük bir öfke doğacağını tahmin etmiyordum” dedi.




ABD'DEN İLK TEPKİ
Barack Obama, yaptığı açıklamada Libyalı yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini söyledi

Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi ve 3 Amerikalı diplomatın öldürülmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama'dan ilk açıklama geldi.

Saldırıyı şiddetli kınayan Obama yaptığı açıklamada, dinlere karşı yapılan ifitiraları reddettiklerini ama Libya'da Amerikalı diplomatların öldürülmesine neden olan "anlamsız şidete" de karşı olduklarını söyledi.

Libyalı yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini söyleyen Obama, tüm hükümet yetkililerine dünya çapındaki Amerikalı diplomatların güvenliğinin sağlanması için gereken önlemlerin alınması talimatı verdiğini belirtti.

LİBYA'DAN ÖZÜR
Saldırı sonrasında Libya'dan en üst düzeyde özür geldi. Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif yaptığı açıklamada bu tarz bir saldırının İslam'a yakışmayacağını belirtti ve "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.