Köy korucularıyla ilgili önemli gelişme



Çözüm süreciyle birlikte terörün son bularak kalıcı barışın sağlanması durumunda Güneydoğu'da PKK'ya karşı kurulan geçici köy koruculuğu yapan 46 bin kişi sosyal hakları verilerek tasfiye edilecek.

İçişleri Bakanı Güler, yeni korucu da alınmadığını söyledi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, çözüm sonrası terörün ortadan kalkmasıyla birlikte 46 bin geçici köy korucusunun sosyal güvenceleri sağlanmak suretiyle tasfiye edileceğini söyledi. AK Parti'nin Kızılcahamam Kampı'nda bakanlar milletvekillerinin sorularını cevaplarken, kısa süre önce CHP'den AK Parti'ye katılan Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, "Çözüm süreci tamamlandığında 45 bin silahlı korucu ne olacak" konusunu gündeme getirdi.
Fırat'ın sorusunu cevaplayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, koruculuğun Köy Kanunu ile 1984'ten bu yana var olduğunu söyledi.

Sosyal hakları verilecek

Korucuların güvenlik güçlerine yardımcı olarak, terörle mücadelede çok başarılı hizmetlerde bulunduğunu ve şehitler verdiğini belirten Güler, şunları söyledi: "Çözüm süreci ile birlikte bu ihtiyaç ortadan kalktığında, Köy Kanunu'nun 74. maddesinde belirtilen kısmı kalmak üzere, zaman içinde tasfiye edilecektir. 55 yaşını bitirenler kendiliğinden emekliye ayrılıyorlar. Hükümetimizin yaklaşımıyla emeklilik, gıda ve giysi yardımı vs. birçok sosyal güvenceye sahipler. Terörle mücadelede fedakar çalışan bu büyük camia geleceğe ilişkin hiçbir endişe taşımasın."

Gönüllü koruculuk sürecek

Halen Türkiye'de toplam 65 bin 838 köy korucusu olduğunu belirten Bakan Güler, terörle mücadele ile ilgili geçici köy korucusu sayısının ise 46 bin 495 olduğunu söyledi. Sayıları 19 bin 343 olan gönüllü köy korucularının daha önceden olduğu gibi Türkiye genelinde köylerde muhafaza edileceğini söyleyen Güler, ihtiyaç olmayan durumlarda yeni korucu alımı yapılmadığını vurguladı. Köy Kanunu 74. maddeye göre, köy muhtarı ve ihtiyar meclislerinin bildirdiği isimlerden seçilen gönüllü korucular, kaymakam izni ile köy ve köylüleri yağmacılara ve eşkiyaya karşı korumakla görevlendiriliyor.

Bu maddeye 1985'te eklenen bir ek madde ile geçici köy korucusu görevlendiriliyor. Terörün ortadan kalkması ile birlikte geçici köy korucuları da tarihe karışacak. Ancak gönüllü köy koruculuğunun genel asayişle ilgili olarak muhafaza edilmesi planlanıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.