Zatürre çocuklar ve yaşlılarda ölümcül olabiliyor



Afyon Kocatepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevinç Sarınç Ulaşlı, zatürrenin tüm dünyada en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer aldığını söyledi.

Ulaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 5 yaşın altında 10 ile 12 milyon çocuğun zatürre nedeniyle öldüğünü kaydetti.
Ölümlerin yüzde 90'ının gelişmiş ülkelerde olduğunu belirten Ulaşlı şöyle konuştu:

"Ülkemizde 1-12 aylık bebek ölümlerinin yüzde 48'inden zatürre sorumludur. Bir ile 4 yaş grubunda bu oran yüzde 42'dir. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Zatürre Türkiye'de beşinci sıradaki ölüm sebebidir. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürreler daha ölümcül olabilmektedir. Ülkemizde bebeklerin yüzde 10'dan azı, doğumu izleyen üç ay içinde sadece anne sütüyle beslenebilmektedir. Anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve aşılara daha iyi yanıt verilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, yeterli anne sütü alımının teşvik edilmesi gerekmektedir."

- Çocukların sigaraya maruz kalması

Ulaşlı, çocukların sigaraya maruz kalınmasının önlenmesi halinde zatürre ile ilişkili sağlık sorunlarını azaltacağını ifade etti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.