Cenevre 2'ye Doğru

Yeni dünya konjektürü'ne göre savaş iki kutupludur. Cephe savaşı sonrası masa başı siyasi olarak savaşın sonucu belirlenir bunu en azılı törör örgütlerinden'de görebiliriz mesela İRA örneği veyad yakınen tanıdığımız son dönemlerde siyasi çözüm noktasına gelen PKK. İşte suriye'de gelinen son nokta uluslar arası uzlaşma platformu cenevre toplantıları. Yakın zaman da Cenevre 2 toplantısı gerçekleşicek ve bunun suriye cepelerine etkisi ve bundan sonrasına bakalım;


Geçen sene gerçekleşen Cenevre 1'de Suriye'de muhalefet ve rejimin karşılıklı rızasına dayalı, tam yetkiye sahip geçiş yönetimi oluşturulması kararlaştırılmıştı. Lakin Beşar rejimi bu husulara uymayıp aksine Suni soykırım ve gelişi güzel bombardımanlara dur demedi ve katliamlara devam etti. Aslın'da Suriye muhalefeti'nin istediği tek husus yeni Suriye'de Esed'in olmaması, oysaki Esed'e müdahale'nin olmaması ve kimyasal silahların imha'sı ile ilgili antlaşma gereği süresinin uzatılması Esed'in kafasında ki Akdenize komşu Lazkiye merkezli bir Nusayri devleti'nin tohumlarını atmasına ve zemini hazırlamasına sebeb oldu, Bu hafta kominist Kuzey Kore Askerleri'nin de Suriye'de 14 kişilik bir savaş uçağı  pilotlarının tespiti ve Hizbullah'ın 14.000 milisinin suriye'ye geçmesi Esed'in artık askeri kabiliyet açısından ne kadar aciz olduğunu göstermektedir, saha'dan  gelen haberler'de Esed'e bağlı askerlerin stratejık bölgelere ölümüne saldırmasının sebebi'de işte bu nokta'da yatıyor, Cenevre 2 Esed için ikinci çıkış şansı, birincisi ise Türkiye'de çıkarılmasını planladığı Alevi destekli bir ayaklanma ve iç karışıklık.



Birde uluslar arası ayağa bakalım BM ve Arap birliği teşkilatı ARAP LİGİ Suriye özel temsilcisi el-ibrahimi bu görevi bir yıldır sürdürmekte Cenevre 2 ye gidilen süreçte ise el-ibrahimi başladığı noktadan bir adım ilerde değil, çünkü el-ibrahimi bir Arap Ulusalcısı ve suriye devrimi'nin islami oluşundan rahatsız ve çözümün Beşar Esed'in koltuğunu korumasın'da gören bu kişinin 2 yıldır uluslararası arena'da devrime ve çözüme yönelik hiçbir katkı sağlayamadı. Oysaki  Esed'in iktidarı paylaştığı bir formül Direnişçilerin cephede'ki 3 yıllık kazanımlarını elinin tersiyle itmesi demek ve direnişin Cenevre 2 öncesi anlatmak istediği'de bu.


Gelelim Türkiye ayağına El-ibrahimi  Cenevre 2'ye İran ve Hizbullahi şii yapıları'da müdahil etmeye çalışıyor,böylece İran'nı savunan Türk Ayağı ulusalcıların İran Suriye'de değil söylemleri ne kadar boş bir söylem olduğunu'da ele vermiş olmuyormu ? Hükümete yakın kaynakların İran'nın Suriye'de Katil Baas rejimine arka çıkmak ve ona silah ve asker desteği sağlıyor tavrı net bir şekilde ayyuka çıkıyor ki bunu dogru olduğunu kabul edip Cenevre 2' ye iranı'da müdahil kılmak Türkiye ve Katar'ıda otomatikmen Direnişe verdiği destek noktasında devreye sokmak gerektirmez mi? Suriye'nin iç işlerine karışılıyor yaygarası atanların İran'ı Cenevre'de istemesi spastikleşmiş ideolojılerının bir yansıması olsa gerek.


Toparlarsak Suriye Direnişinin açıklamaların'da eleştirilerin'de ve dikkat çektiği noktalar'da  direnişin cephe'deki kazanımlarının siyasi anlam'da boşa çıkarma  ve Baas rejiminin kimyasal silahları imha meselesin'deki gibi islam rejiminin iktidar'a geçmemesi için oyalama ve zaman kazanmaktan başka hiçbir amacı gütmicek olmaması hasebiyle Suriye direnişin'de sözü geçen 49 grup yaklaşık bir ay önce Cenevre 2'ye gidilmemesi yönünde ortak bir dekterasyon yayınlamışlardır, ve doğru olanda budur, bununla ilgili Suriye Ulusal Konsey (SUK) üyesi Mahmut Osman; '' Esed'li çözüm'de Cenevre 2 toplantısına gitmek halkın taleplerine sırt çevirmek manasına gelir ki bunu asla kabul etmeyiz'' diyerek son noktayı koymuştur.



El-ibrağimi BM bünyesin'de ki 5+1 ülke ve İran'nın arabuluculuk esaslı bir toplantıya katılabilir kendileri çalıp kendileri oynaya bilirler,Devrim başladığın'da Dera halkının banliyöler'de Halep halkının hapisaneler'de, Şam ahalisinin Tanklar üzerin'de söylediği gibi..



“Ya Allah Menne Ğayrek Ya Allah!..'' 


 (Allah'ım senden başka kimsemiz yok!)


Selam Ve Dua ile..


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.