2014 Soçi Kış Olimpiyatları’na Tepkiler Sürüyor

Çerkes Soykırımı’nın yapıldığı ve Çerkeslerin sürgüne gönderildiği topraklarda yapılacak organizasyona tepkiler dinmek bilmiyor.

2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na 2 aydan az bir zaman kaldı. Ancak; Çerkes Soykırımı’nın yapıldığı ve Çerkeslerin sürgüne gönderildiği topraklarda yapılacak organizasyona tepkiler dinmek bilmiyor. Rusya konsoloslukları önündeki basın açıklamaları, maratonda Soçi protestosu, sosyal medyada gündem oluşturma, belgesel film gösterileri ve söyleşi programları gibi değişik çalışmalar ile Çerkesler, '”Çerkes soykırımının yapıldığı topraklarda barışın simgesi durumundaki olimpiyatların yapılmaması gerektiğini” dile getiriyorlar.


“TÜRKİYE SPORCU GÖNDERMESİN” ÇAĞRISI

Çerkesler Türkiye’de de, “TürkiyeSoçiye HayırDe” başlığı altında çalışmalarına hız verdiler. Çerkeslerin öncelikli talebi ise Türkiye’nin Soçi’ye sporcu göndermeme kararı alması. Protesto çalışmaları yürüten aktivistlerden  Murat Yalçın: “'Kış olimpiyatları yaklaştıkça Dünya liderlerinden, olimpiyatlara katılmama  konusunda peş peşe açıklamalar geliyor. 5 milyon Çerkesin yaşadığı Türkiye'den de aynı tutumu bekliyoruz, Türkiye hislerimize kayıtsız kalmamalı ve kış olimpiyatlarını protesto etmelidir. 1763 ve 1864 yılları arasında Çerkesya olarak da bilinen bu bölgede iki milyona yakın insan katledilmiş ve sürgüne gönderilmiştir. Ortada, olimpiyatların ruhuna ters bir durum var. Vicdan sahibi herkes bu duruma karşı çıkmalıdır” açıklamasını yaptı.

ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ GİBİ KUTSAL GÖRÜLÜYOR

Tarihsel süreçte 1,5 milyon insanın katledildiği ve bir o kadarının da yurdundan zorla koparıldığı söz konusu toprakların, ‘Çanakkale Şehitliği’ gibi kutsal ve vazgeçilmez olduğu; işgalci devletin işgal altında tuttuğu bu topraklarda böylesi bir uluslararası organizasyonun gerçekleştirilmesinin hukuken ve vicdanen mümkün olmadığı bildiriliyor. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.