İsrail'den yeni iddia:Türkiye düşük tazminata razı oldu

Haaretz gazetesi, Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek İsrail tazminatı konusunda Türkiye'nin daha esnek bir tutum takındığını ve tazminat süreci sonunda davaların geri çekileceğini iddia etti
 Türkiye'nin, üç yıl önce Gazze'ye giden yardım filosuna İsrail tarafından düzenlenen saldırının kurbanlarına tazminat ödenmesi ile ile ilgili müzakerelerde daha esnek bir tutum takındığı, geçmişte talep ettiğinden daha düşük bir rakamı kabul ettiği iddia edildi.

Haaretz gazetesinin üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre, bu değişim "iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin düzeltilmesinde bir çıkış sağlayabilir." Haberde, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yeni Türk teklifini değerlendirdiği de belirtildi.





2009 yılında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile başlayan ve dokuz Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara saldırısı ile neredeyse tamamıyla kopma noktasında gelen Türkiye-İsrail gerginliğinin sona ermesi için ABD yönetimi yoğun çaba harcıyor.

Mart ayında, ABD Başkanı Barack Obama, Netanyahu ve Recep Tayyip Erdoğan ile telefonla konuşmuş, ardından Netanyahu Mavi Marmara için "özür dilemişti." O dönemde başlayan tazminat müzakereleri, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın "İran'a Mossad ajanları hakkında bilgi verdiği" suçlamalarıyla sekteye uğradı. 


Haaretz'in haberine göre, bu ayın başlarında Türkiye, müzakerelere devam etme talebinde bulundu, İsrail kabul ederek birkaç gün içinde bir üst düzey heyeti İstanbul'a gönderdi.

Heyette yer alan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Nissim Ben- Sheetrit, Türkiye ile uzlaşmaya karşı çıkan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın sürece doğrudan dahil olması şeklinde yorumlandı. Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu'nun temsil ettiği görüşmelerin Conrad Otel'de yapıldığı, görüşmelerde tazminat miktarının konuşulduğu aktarıldı.

Türkiye'nin her bir mağdur için talep ettiği 1 milyon dolarlık tazminat miktarında "indirime" gittiğini savunan Haaretz, İsrailli üst düzey bir yetkili'nin "Anlaşma hazır; geriye çeki doldurmak kaldı. Tutar konusunda hala fikir ayrılığı var, ancak istenen ve talep edilen arasındaki fark daraldı. Kısa sürede işleri tamamlama ve ilişkileri normalleştirme konusunda her iki tarafta bir irade var" sözlerini aktardı.

Tazminat konusunda bir anlaşma durumunda, Tel Aviv ve Ankara'nın büyükelçilerini yeniden atama açıklaması yapmasının beklendiği de kaydedildi. Habere göre, ek olarak, Türk hükümeti filo baskınında yer alan İsrail askerlerine karşı tüm suçlamalarını da geri çekerecek ve gelecekte bu tür suçlamaların yapılamaması için bir yasa hazırlanacak.


(dunyabulteni)   

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.