Suriye'de son durum

Öncelik'le makale'nin hakkını vermek istiyorum Halep,İdlib,Şam'da bulunan ve bilgileri sizlere ulaştırmamı sağlayan kardeşlerime teşekkür borç olsun, Şimdi onlar İnsani yardım dağıtmakla ilgileniyorlar ve  Sitemiz'den duyurduğumuz haberleri savaş'ın için'den size ulaştırıyorlar. 


Cenevre 2 yaklaşırken Beşar rejimi masa'ya güçlü oturmak istiyor, Kartlar kendisin'de olursa uluslararası alan'da meşru gözükme derdin'de bu yüzden son aylar'da Kuzey kore'den 14 kişilik bir pilot ekibi Beşar saflarına giriş yaptı, ve bu bağlam'da Rusya'nın özel paralı timleri Suriye sokakların'da müslüman avına başladı.Geçen hafta Kadirow Suriye'li direnişçilerin videolar'la periodik olarak yaptıkları Rusya'ya tehtitler nedeniyle gelebilecek saldırılara karşı kendi emrin'de çalışacak bir silah'lı kuvvet oluşturduğunu açıkladı, bu açıklamayla Rusya'nın son günler'de Suriye'de yoğunluğunu artırdığı'nı anlaya biliriz. Hizbullah ise 14.000 milisini saha'ya sürdü.

Suriye'de devrim Mücadelesi başladığın'da Hizbullah lideri Nasrallah ''Eğer durum Beşar alehine olursa,Suriye'ye giriş yapıcaz'' demişti 2012 yılı'nın sonların'da ise Hizbullah Suriye'ye militan sürmeye başladığın'da göz ardı ettiği bir husus vardı, Lübnan'da ciddi bir sunii nüfus var ve Lübnan sunii'leri Beşarın Hariri suikasti'ni henüz unutmuş değiller,ve son zamanlar'da Hizbullahın kalesi Beyrut'taki patlamalar ve Hizbullah Komutanları'nın bir bir Lübnan'da öldürülmesi Hizbullah'ın meshebi hatası'nın Lübnan'a nasıl metestaz'lara yol açacağının en büyük kanıtı.
 
Arap ulusalcısı Suriye ulusal uzlaşmacısı El İbrahimi çözümü Beşar'ın iktidar'da kalıp yeni seçime girilmesi yönünde'ki tutumu yüzün'den  mesele'nin cephe'de çözüleceğini hatırlattık'tan sonra saha'ya bölge böle bakalım.

Suriye'nin güneyi yani Tadmur ve alt bölümü tamamiyle direnişin elin'de bu hat üzerin'de Suriyeliler Ürdün'e geçiş yapabiliyorlar, Suriye'nin Irakla komşu doğu bölgesi ise kısmen direnişin elin'de ve bu bölge'den IŞID ( Irak Şam İslam Devleti ) birlikleri geçiş yapabiliyor.
 
Suriye'nin kuzeyine bakarsak geçtiğimiz aylar'da Resulayn'nı kaybeden Nusret cepesi ve PYD'nin rejim yanlısı savaş taktikleri Direnişçileri bu bölge'de geriletti. Kürtler Saddam sonrası Kuzey Irak modelini esas alıp bir kurşun atmadan yani ne direniş nede rejim safların'da yer almadan kendi ülküleri ''Rojava''yı kurmayı denediler lakin rejim bu hususta onlara direnişe karşı kışkırtıp ağır silahlar verin'ce Resulayn hadise'si gerçekleşti, Türkiye'deki çözüm süreci ile başlayan kısmi geri çekilme Tunceli,Hakkari,Diyarbakır dağların'daki pkk militanları Kuzey Suriye PYD saflarına katıldılar ve sayıları arttı. Burda oyunu bozan Mit müsteşarı Hakan Fidan oldu, Resulayn'da asılan PYD bayrağını indirtip Kuzey Irak yönetimi'ni göstermesi Barzani'nin Türkiye ile enerji anlaşmaları ve kürtlerin tek hakimi benim tavrı sayesin'de ''Rojava'' hayali solcu entellerin ''katliam var!'' dezanfarmasyonu ile sona ermiş oldu. Aynı zaman'da  ABD ve İngiltere Kuzey Suriye'ye Yardımı durdurdu sebep ise Özgür Suriye'nin elinde olan bölge İslamcı Militanların eline geçmesi (!)
 
Şuan Türkiye ile paraler Suriye sınırları Kürtlerin elin'deyken Direnişin Lazkiye sırtlarına ilerleyişi ve Beşar Esed'in köyüne  5 km kala konuçlanması ve farklı el kaide bağlantıLı grupların Hatay, Suiye sınırının bir bölümünü elin'de tutması iki gün önce  Cilvegözü Sınır Kapısı'na yaklaşık 4.5 kilometre uzaklıkta bulunan Suriye'nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı'nın kontrolünün İslami Cephe'nin eline geçmesi  ÖSO komutanı Selim İdris'in bu bölge'den ''Kaçmasına'' sebeb oldu. Peki ÖSO neden İslami gruplar'la ters düştü derseniz Esed sonrası konuşulduğu bu günler'de ÖSO'nün parlemantel sistem'den yana tavır koyması ve grupları radikallikle suçlaması idi.
 

Halep bölge'sine bakarsak TRT'nin yapmış olduğu bir belgesel'de Halep'in yerlisi bir kişi'nin Türkiye'ye sığındıktan sonra yaptığı şu haykırış vardı, ''Halep için savaştık ve kazandık, sonra el kaide geldi ve biz Halep'ten çıkmak durumun'da kaldık.'' Halep'in yüzde 80'ni direnişin elin'de Nusret cepesi ve IŞID Halep'e hakim ve Muhalefetin simgesi olmasıyla Halep önemli bir yer tutmakta, Son dönem'de Beşar güçleri  Halep'in güneyindeki ikmal hatlarını tekrar açmak için büyük bir saldırı düzenlediler ve Halep'e yolu açacak olan Safira'nın kontrolünü ele geçirdiler. Ama savaş Suriye halkı'nın yüzde 60'ının yaşadığı Kuzey bölgesi Halep, İdlib, Dera, Kamışlı'da yoğunlaşıyor, öyleki bu bölge çok önemli Bu bölge'de Suriye'yi orta'dan bölen M5 uluslar arası karayolu var, Ve Direnişçilerin Şam-Humus  ikmali buradan gerçekleşiyor, çok açık ve net size bilgi verim M5 karayolu'nun kontrolunu sağlayan taraf savaşı kazanıcak! Bu bağlam'da rejim bu bölge'ye iki yıldır saldırıyor, ve yarısını ele geçirmiş durum'da. İşte bu yüzden son şiddetli savaş bu yol üzerin'de yoğunlaştı Hizbullah'da direnişin Kalamoun ile Lübnan Arsal bölgesi arasındaki lojistik bağlantılarını kesmeye çalışıyor.
 
Daha önce Lübnan sınırın'daki Kusayr bölgesi rejim ve hizbullah'ın saldırıları sonucu rejimin eline geçmişti,bu bölge dağlık ve köylere sahip yani gerilla savaşı için büyük öneme sahipti ve Lübnan ile bağlantı sağlıyordu,burda kaybeden direnişçiler Şam'daki kimyasal saldırılar ile'de Kalamun'a kaymak durumun'da kaldılar ki sayıları geçtiğimiz Eylül ayın'da 5.000'den 25.000-40.000 arasında bir sayıya ulaştı, Beşar Esad'ın kalesi Tartus ve Lazkiye'ye yakın Kalamun rejim için çok önemli. Kalamun ayrıca  Şam'ın kuzeyindeki rejim noktalarına karşı saldırı yapılacak  bir nokta'da istasyon görevi görüyor. İşte bu öneme sahip Kalamoun direniş'in eline geçti ve Beşar  güçleri ile direnişçiler  arasındaki çatışmalar Nabk ve Deir Atiyeh civarında M5 otoyolu üzerinde de sürüyor.

Kalamun'da durum bu yani Lübnan'nın kuzey sınırı direnişçilerin elin'de bu o kadar öneme sahip'ki size örnek verim  Nusret Cephesi'in bir operasyonu kapsamında bu yolla Lübnan'ın içine dört tane bombalı araç göndermiş ve  Beyrut taki Hizbullah noktalarına saldırı düzenlemişti. Hizbullah'ın kendi topraklarından vurulması ve Lübnan-Suriye arasında silah ve ikmal malzemesinin sevki için öneminin ne denli büyük olduğunu anlata bildim umarım.

Beşar Esed gücünü  Şam ve kuzey'de yoğunlaştırdı. Beşar birlikleri  Sbeineh'i ele geçirerek direnişin can damarını kesecek şekilde Şam'ın güneyin'deki kontrolü ele almak için ciddi çatışmalar gerçekleşti.
 

Suriye direnişin'de artan bir şekilde baskın hale gelen selefi gruplar ve el Kaide bağlantılı gruplar ÖSO'yu devreden çıkarmaya başladı Bu grupların bölgedeki varlığı operasyonlar'da bir değişime sebep oluyor,  Önceleri ÖSO genelde sık sık rejim konvoylarını hedef alıyordu, şimdi ise genelde özellikle Nusret Cephesi, Ahrar as Sham ve Liwa el İslam askeri tesisleri hedef alan daha saldırgan operasyonlar yapmaya başladılar örneğin Halep cezaevi'nin basılması ve 81. tugayın ele geçirilmesi gibi. Beşar rejimi ise böl-ye taktiğine geçti direnişin elindeki vilayetleri  birbirinden ayırma ve tek tek kuşatarak devam etme stratejisi'ne girdiler, Lakin direnişçiler Beşar'ın taktiğini bozarak özellikle  el Kaide bağlantılı Nusret Cephesi ve IŞID ( Irak şam islam devleti ) gibi grupların bombalı araçlarla  kitlesel saldırılara başlaması rejime büyük kayıplar verdirtti. Şunu'da atlamayalım Hizbullah ve Suriye istihbaratının bölgede faaliyet gösteren direniş gruplarının kordinasyonunu bozmak için bazı direniş liderlerine  karşı suikastler düzenlemek üzere suikast timleri kurdular.
 

Savaş bu şekil'de devam ederken unutulmaması gereken husus Beşar ordusun'dan kaçan askerlerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu'nun tutumu, dediğim gibi saha'da el kaide ve selefi grupların ağırlığı arttıkça ÖSO radikallik'ten ve Libya örneğin'den bahsetmeye başladı. Savaş ağırlığını arttırıyor saflar belirleniyor  ve Cenevre 2 ye doğru giderken son dörtlüğe girildi diyebilirim istikbal islamın olsun!
 

Hatırlatim;  “Allah’ın zaferi ve fetih geldiğinde ve de insanların bölük bölük Allah’ın dinine girdiklerini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O’ndan bağışlama dile. Çünkü O, tövbeleri çok kabul edendir.” (Nasr, 1-3)

Selam ve Dua ile.


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.