Uludere kurbanları ikinci yılında anılıyor

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski (Gülyazı) köyünde hava bombardımanı sonucuhayatını kaybeden 34 vatandaş katliamın 2. yılında anılıyor..Şırnak’ın Uludere ilçesinde iki yıl önce bugün gerçekleştirilen hava operasyonunda hayatını kaybedenler anılıyor. 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili bugün Uludere'de anma töreni düzenlenecek. Olayın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen henüz kimsenin yargılanmamış olması ise kurbanların yakınlarının tepkilerine neden oluyor.



28 Aralık 2011 tarihinde, Türkiye-Irak sınırında bulunan Uludere'nin karşısında, sınırın Irak tarafından bir gruba yönelik operasyonda 34 kişi hayatını kaybetmişti. Operasyondan saatler sonra, öldürülenlerin PKK'lı değil kaçakçılar olduğu ortaya çıkmıştı.

Televizyon kanalları, olayın üzerinden 12 saat geçtikten sonra TSK'dan yapılan açıklamanın ardından haberi verebilmişti. TSK, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: Bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır.

Olaydan bir gün sonra ise cenazeler defnedilirken Başbakan Erdoğan'dan şu açıklama gelmişti: 40 kişilik bir grubun olması daha önce Gediktepe ve Hantepe baskınlarında silahlar katırlarla taşınmasını hatırlatıyor. O zaman da niye bunlara müdahale edilmemişti denmişti.

Gediktepe ve Hantepe'de daha önce katırlarla taşınan ağır silahlarla düzenlenen karakol baskınlarında onlarca asker can vermişti. Baskınlardan sonra basında hükümete ve TSK'ya yönelik, "neden müdahale edilmedi" diye eleştiriler yapılmıştı.

SİVİL SAVCILIK YETKİSİZLİK KARARI VERDİ

Uludere'de meydana gelen ve çoğunlukla "yanlış istihbarat" nedeniyle meydana geldiği kanaatinin hakim olduğu olayla ilgili olarak ilk Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Yaklaşık 1,5 yıl süren soruşturmadan hiçbir sonuç çıkmadı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” olayla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

TBMM KOMİSYONU: KASIT YOK

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’nın alt komisyonu olan Uludere Alt Komisyonu’nun hazırladığı rapor taslağı, üç muhalefet oyuna karşı beş AKP’li üyenin oylarıyla kabul edildi. Gizlilik kararı alınan raporu milletvekillerinin sadece okumasına izin verildi. Raporda, “Kasıt yok, sivil irade ile yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var” denildi. Rapor İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda kabul edildi.

Hayatını kaybedenlerden 21 yaşındaki Hamza Encü’nün annesi Kadriye Encü, "Yoksulluk her yerde var, kaçakçılık her yerde var. Ama biz hem Kürdüz, hem yoksuluz, hem de kaçakçıyız. Yani ölümü hakketmişiz” dedi. (Ajanslar) 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.