ABD ve Rusya Suriye'de ateşkesi görüşüyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, 22 Ocak'ta Cenevre'de Suriye sorununa çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek konferansın hazırlıkları için bugün Paris'te bir araya geldi.

Kerry, düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'de esirlerin değişimi, belirli bir bölge için ateşkes ve insani yardımların ulaşması konusunu da ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını söyledi.


Rusya ve ABD'nin Suriyeli muhaliflerin 22 Ocak'ta Cenevre-2 Konferansı'na katılmasını beklediklerini ifade eden Kerry, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının özgür iradesiyle karar verileceğini belirterek, "Bizim buradaki rolümüz dışarıdan bir çözüm veya öneri dayatmak değil, Suriye halkının temsilcilerinin ülkelerinin geleceği için özgür bir şekilde karar alabilmeleri için gerekli ortamı sağlamak" dedi.

Suriye'de "bölgesel ateşkes" için ABD ve Rusya'nın görüşmeler yaptığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de "bölgesel ateşkes" için Rusya ile görüştüklerini söyledi.Rusya ve ABD'nin Suriye'de şiddetin durması, barışçıl bir çözüm konusunda aynı fikirde olduklarını kaydeden Kerry, Suriye'deki insani dramın sadece bu ülke değil, komşu ülkeler Türkiye, Ürdün ve Lübnan için de ciddi sıkıntılar oluşturduğunu söyledi.

Kerry, "Bugünkü görüşmede ülke genelinde ateşkes veya an azından sınırlı ateşkes durumunu, esirlerin değişimi ve insani yardımların hedeflerine ulaşması konusunu görüştük" diye konuştu.

Kerry, Esed rejiminin razı olması halinde muhaliflerin ateşkese hazır olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Suriye yönetimi ile yaptıkları görüşmeler sonucunda Şam rejiminin bazı bölgelerde insani yardımların ulaşması konusunu gözden geçireceğini belirtti.

Suriye'de savaşan yabancı ülke militanlarının varlığını kınayan Lavrov, bu grupların insani yardımları engellediğini ve sorunun çözümü konusunu çıkmaza soktuğunu kaydetti.

Rusya'ya bu konuda katıldıklarını belirten Kerry de bölgede çatışan El Nusra ve El Kaide gibi örgütlerin terör örgütleri listesinde olduklarını ifade ederek, bu grupların Suriye terk etmesini istediklerini ifade etti.

Lavrov ayrıca Suriye rejiminin Cenevre-2 Konferansı'na katılacak heyetini belirlediğini belirterek, muhaliflerin bu konuda hala karar vermemesini eleştird

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.