Batı İstihbaratları Esad’la Elele

 Şam yönetimi, Suriye muhalefetine yaptığı yardımları durduran Batılı ülkelerin istihbarat kurumlarıyla Suriye”deki “radikal gruplara” karşı işbirliği yaptıklarını açıkladı.Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Batılı istihbarat servislerinin yaz aylarından bu yana Suriye’deki radikal gruplarla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Şam’a birçok ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Mikdad, BBC’ye yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e istifa etmesi için baskı yapan batılı siyasetçiler ile güvenlik yetkilileri arasında bir hizipleşme olduğuna işaret etti. Batılı istihbarat servislerinin son zamanlarda Şam’ı ziyaret edip etmediği sorusuna yanıt veren Mikdad, “Batılı istihbarat servislerinin çoğunun Şam’ı ziyaret ettiğini” belirtti ancak ayrıntı vermeyi reddetti. Mikdad, görüşmelerde hangi konuların ele alındığı konusunda da bilgi vermedi.
 
İlk İngilizler görüşmüş

Faysal Mikdad’ın açıklaması ile aynı saatlerde ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde de Mikdad’ı doğrulayan önemli bir haber yayınlandı. WSJ’ye konuşan iki istihbarat yetkilisinin açıklamalarına göre, İngiliz istihbarat kuruluşu MI6 emeklisi bir görevli geçtiğimiz yaz ortasında, Şam’a ziyaret gerçekleştiren ilk yetkili oldu. Bunu takiben Alman, Fransız ve İspanyol istihbarat yetkililerinin de Şam’daki görüşme trafiğine dahil olduğu ileri sürülüyor.

Batı: Diplomatik değeri yok

Habere göre, Avrupalı istihbarat yetkilileri,toplantıların Suriyeli muhalif gruplara mensup oldukları belirtilen yaklaşık bin 200 Avrupalı savaşçı hakkında bilgi almaya yönelik olduğu belirtiliyor. WSJ’ye konuşan Batılı diplomatlar, bu görüşmelerin yalnızca “radikal grupları” kapsadığını ve herhangi bir “diplomatik değeri olmadığının” altını çizdiği bildirildi.

Mikdad: Elçilikler açılacak

Ayrıca Batı ülkeleriyle yaz aylarından bu yana gerçekleştirilen görüşmelerde Suriye’de gözaltına alınan yabancıların durumunun da ele alındığı belirtiliyor. Birçok Batılı ülkenin büyükelçilerinin yeniden Şam’a dönmesi için kendileri ile temasa geçtiğini belirten Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad, “Bazı ülkeler Cenevre Konferansı’nı bekliyor. Bu ülkeler, olasılıkları değerlendirdiklerini söylerken, Batı Avrupa’dan gönderilen teröristler büyük bir tehdit haline geldiği için bir grup ülke güvenlik önlemleri ile ilgili işbirliği yapmak istiyorlar” açıklamalarında bulundu.

Esad’a İran dopingi

Suriye lideri Beşşar Esad, 22 Ocak’ta İsviçre’de yapılması planlanan Suriye Barış Görüşmeleri öncesinde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i ağırladı.  Yapılan açıklamada Esad’ın “Vahhabi düşüncesi sadece Suriye ve bölgeyi değil artık tüm dünyayı tehdit ediyor” dediği bildirildi. Hizbullah’la birlikte Esad’ın en büyük destekçisi İran adına Zarif de istikrar için “terörle mücadele” konusunda “ortak hareket etme” çağrısında bulundu.  

“SURİYE kermesi”nden 1,3 milyar $

Kuveyt’in ev sahipliği yaptığı 2. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı’nın açılış oturumunda 11 ülkenin taahhüt ettiği bağış miktarı 1,3 milyar dolara ulaştı. Suriye’de yaşanan insani krizin çözümüne destek olunması amacıyla 6,5 milyar dolar bağış toplanması hedeflenen konferansın açılış oturumu, 11 ülkenin Suriye’deki kriz için 1 milyar 321 milyon dolar bağışta bulunma taahhüdü ile sona erdi. Toplantıda, Suriye krizinde çözüme destek amacıyla ev sahibi ülke Kuveyt 500 milyon, ABD 380 milyon, İngiltere 164 milyon dolar bağış yapacağını beyan etti. İlki geçen yıl düzenlenen toplantıda Suriye halkına destek için 1,5 milyar dolar toplandığı açıklanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.