Bilim kanıtladı: Kola kanser yapıyor!

Consumer Reports isimli grup, gazlı içeceklere kızıl kahverengi rengini veren kimyasalın kansere neden olabileceği yönünde uyarıda bulunduTech Times’ın haberine göre Consumer Reports, “Birçok meşrubata ve bazı yiyeceklere kahverengini almaları için katılan karamel rengi, kulağa masum ve hatta iştah açıcı gelebilir. Fakat bu kesinlikle gerçek karamelle benzerlik göstermiyor…Bu suni renklendirmenin bazı türleri, 4-methylimidazole (4-MeI) isimli potansiyel olarak kanser yapıcı bir kimyasal içeriyorlar” dedi.


Consumer Reports, gıda maddelerinin üzerinde “karamel renklendirmesi” diye geçen bu kimyasalın sağlık açısından tehlikeli olduğunu söyleyen tek isim değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı ve California eyaleti de bu kimyasalın potansiyel olarak kansere yol açabileceğini belirtti. 2007 tarihli bir federal hükümet çalışmasında da bu kimyasalın farelerde kansere yol açtığı tespit edildi.

Hatta California’da, eyalette satılan ve 29 mikrogram 4-Mel içeren tüm yiyecek ve içeceklerin üzerinde kanser riski uyarısı bulunması gerektiğini öngören bir yasa dahi bulunuyor.

Fakat Consumer Reports’taki uzmanlar, 29 mikrogram seviyesinin halen çok yüksek bir eşik olduğunu söylüyorlar. Consumer Reports’un Gıda Güvenliği & Sürdürülebilirlik Merkezi yönetici direktörü ve toksikolog Urvashi Rangan, “Tercih ettiğiniz meşrubat o miktarın yarısını dahi içeriyor olsa, birçok insan günde bir kutudan fazla içiyor” şeklinde konuştu.

Perşembe günü yayınladığı raporunda Consumer Reports ayrıca, laboratuar analizlerinde Pepsi One ve Malta Goya ürünleri numunelerinin şişe ya da kutu başına, California tarafından güvenli 4-Mel sınırı kabul edilen seviyeyi aştıklarının tespit edildiğini belirtti.

Raporun ardından Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), suni renklendirmenin güvenliğini gözden geçireceğini söyledi. Associated Press’e konuşan FDA sözcüsü Juli Putnam, “Bu çalışmalar, FDA’in güvenlik analizini canlandıracak ve dairenin, eğer varsa, hangi düzenleyici harekette bulunulması gerektiğini kararlaştırmasına yardımcı olacak” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.