İki yüzlü Kadirov!

Çeçenistan'da bir yandan dindarlara yönelik büyük baskılar uygulanırken bir yandan da Mevlid gecesi doğan bebeklere 1000'er dolar para veriliyor Çeçenistan yönetimi camileri basıp, cemaati duvar dibine dizip kimlik kontrolü yaparken, diğer yandan da mevlid kandilinde doğan çocuklar için ailelere bin dolar verildi.

Çeçenistan yönetimi, Peygamberimizin doğum gününün denk geldiği 12-13 Ocak gecesi dünyaya gelen çocuklara 1000’er dolar verilmesi kararı aldı.

Çeçenistan hükümetinden yapılan açıklamaya göre “ Peygamberimizin doğum günü kutlamaları münasebetiyle 13 Ocakta doğan her bebeğe, ülke yönetiminin ve Ahmad Kadirov sivil vakfının kararı ile biner dolar verilecek. Son bir kaç senedir belirli günlerde doğan bebeklerin ailelerine bu tür ödemeler yapılıyor” açıklamasında bulunuldu.
 

Haber kaynağı, 1000’er doların ailelere 13 Ocak’ta doğrudan doğumun gerçekleştiği yerlerde verildiğini de kaydetti.

Çeçenistan hükümetinden haber kaynağı “Peygamberimizin doğum gününde doğan erkek çocuklara aileler genellikle Mahmud, Ahmed veya dört halifenin ismi Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali adını veriyor. Kız çocuklarına ise Aişe veya Fatıma ismi veriliyor” dedi.
 

Çeçenistan sağlık bakanlığından verilen bilgilere göre, 13 Ocak’ta Çeçenistan doğum evlerinde 59 bebek dünyaya geldi. Sağlık bakanlığı “13 Ocak’ta ülkemizde 59 bebek dünyaya geldi: 37 erkek ve 22 kız. Hepsine 1000’er dolar verildi. Bir çok anne çocuklarına Muhammed, kızlarına Amine veya Fatıma adın verdi” açıklamasında bulundu.
 

Çeçenistan’da Mevlid kandili münasebetiyle birçok merasim düzenlendi. Ülke camilerinde mevlitler okundu, zikirler yapıldı, ülkenin farklı bölgelerindeki fakir ailelere 60 bin torba un, şeker ve pirinç dağıtıldı.
 

Mevlit kandili münasebetiyle  Açkhoy-Martan’da da beş bin kişilik bir cami açılışı yapıldı. Ülke yönetimi kararı ile 13 Ocak günü tüm toplu taşıma araçları bedava idi.
 

CAMİ BASILDI, CEMAAT GÖZALTINA ALINDI

Güvenlik mensupları 13 Ocakta Çeçenistan’ın ikinci büyük şehri olan Gudermes’teki cami cemaatine yönelik gözaltılar gerçekleştirdi.

Görgü tanıklarından,Gudermes’li Hasan gözaltına alınanların sayısıyla ilgili net bir şey söylemezken “13 Ocakta şehir camiinde silovikler özel operasyon gibi bir şey yaptı. Silahlı ve üniformalı kişiler tüm gençleri duvarın önüne dizdi, sakal ve bıyık kontrolü yaptı, kanunsuzca üzerlerini aradı, cep telefonlarını kontrol etti. Bununla birlikte bir kaç kişi de gözaltına alındı, daha sonra bildiğim kadarıyla serbest bırakıldılar” açıklamasında bulundu.
 

Hasan’ın ifadesine göre, ‘bu olay Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov’un yerel televizyonda yaptığı, silovikleri tüm şüphelilerin cep telefonlarında radikal İslamcıların konuşma videolarının olup olmadığını kontrol etmeye çağırmasının  ardından yaşandı’.

10 Ocaktaki konuşmasında Kadirov, gelişen cep telefonu teknolojisi ile yabancı ülkelerdeki radikal akımların temsilcilerinin sosyal ağlarda propagandalarına hız verdiğini, kendi görevlerinin ise her türlü güçle onların faaliyetlerine karşı durmak olduğunu ifade etmişti. Ayrıca Çeçenistan’da ‘vahhabilik’ veya daha başka esktremist grupların barınamayacağını ifade etmişti.
 

Bir başka Gudermesli Rasul adındaki vatandaş “Gençlerle öğle namazı için camiye gittik, üstelik de Peygamberimizin doğum günü idi ama daha sonra beklenmeyen askerler geldi ve herkesi duvarın önüne dizmeye, kontrol etmeye başladı. Sakalı olan ve bıyıklarını kesmiş olanları ki, bir kaç kişi idiler alıp götürdüler. Cep telefonlarını da kontrol ettiler. Çok kaba ve sert davrandılar. Kimse ne olduğunu anlayamadı” dedi.

Rasul isimli genç, olayın ardından babasının kendisine camiye gitmeyi yasakladığını ve cep telefonunu da aldığını, başlarına daha fazla bela gelmemesi için bunu yapmak zorunda olduğunu söyledi. 
 

Çeçenistan vatandaşları, son günlerde güvenlik mensuplarının sakallı erkeklere ve tesettürlü genç kızlara daha sert müdahalelerde bulunduklarını kaydediyorlar.
 

Çeçenistanlı Hazman İ. adlı kadın “Polisler yeğenimi durdurdular. O, medresede eğitim görüyor ve tesettürlü. Yeğenimin söylediğine göre, polisler kaba bir şekilde kendisini neden bu kadar sarıp sarmaladığını sordular ve cep telefonunu göstermesini istediler. Telefondaki tüm dosyaları inceledikten sonra da telefondaki tüm ilahileri silmesini söylediler ve gittiler” dedi.

Kadının ifadesine göre, silovikler, vahhabi görünümlü ve giyimli gençleri gözaltına alıyorlar.

Yerel sivil örgüt temsilcileri, polisin bu tür hareketlerinin doğru olmadığını ifade ediyorlar.



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.