Türkiye operasyonlar için ABD'ye haber vermemiş

Irak’ta Türk ve ABD askerleri az kalsın çatışmaya giriyormuş
1991 - 1993 yıllarında ABD Haber Alma Teşkilatı CIA'da direktörlük yapan ve George W. Bush'un Savunma Bakanı olan, ABD'nin yeni Başkanı Obama ile de 2011 yılına kadar birlikte çalışan Robert Gates anılarını kitaplaştırdı.

Gates'in kitabında yer alan Türkiye ile ilgili bölümler oldukça dikkat çekiyor.



Özellikle Irak operasyonu sırasında Türkiye ile ABD arasında yaşananları aktaran Gates, Türkiye'nin operasyonlardan ABD'yi çok geç haberdar ettiğini söylüyor.

Gates, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlara başlamasıyla durumun “kontrolden çıkmaya çok yakın hale geldiğini” söylüyor.

Gates bu süreci şöyle anlatıyor:

“(General David) Petraeus, Türk ve Amerikan güçlerinin yanlışlıkla çatışmasını engellemek adına, Türkleri en azından bizi önceden uyarmaları için ikna etmeye çok çalıştı. Ancak Türkler gelişigüzel ve genelde sonradan haber veriyordu. Türklerin hava saldırılarından bazıları İran sınırına çok yakındı. Birden fazla vakada İranlılar yanıt vermek için hazırlık yaptı. Bizim endişelerimizden biri ise Türk ve Amerikan uçaklarını birbirinden ayıramama ihtimalleriydi.”

“Türklere Kürt teröristlerle mücadele konusunda yardım edemememiz ve diğer ikili meseleler, ilişkilerde gerçekten bir düşüşe neden oldu. İlişkiler ancak (Ankara’ya) sınırı izleyen ve bu teröristleri çok daha kesin hedef alabilen yeni istihbarat, takip ve keşif teknolojileri sağladıktan,Kürdistan liderlerini Türklerle daha iyi işbirliği yapmaya ikna ettikten ve Başkan Bush, Başbakan Erdoğan’la daha kapsamlı bir işbirliği planı yaptıktan sonra düzelmeye başladı.”

Milliyet 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.