Abdülhamid 1 asır önce bulmuş !


Eruh'ta bulunan kaliteli petrolün çıkarıldığı kuyu, padişahın 1901 yılında hazırlattığı haritada işaretli olduğu ortaya çıktı.Siirt'in Eruh ilçesinde bulunan 42.3 gravitede petrolün, Sultan 2. Abdulhamit Han'ın 1901 yılında Alman ve Türk mühendislere yaptırdığı haritada belirtilen 12'nci bölgede çıktığı tespit edildi.

Siirt Valisi Ahmet Aydın, Eruh ilçesine bağlı Bayıryüzü köyünde bulunan Doğu Sadak-1 Petrol Arama Kuyusunda sondaj çalışmalarının tamamlanarak, petrol üretimine başlandığını hatırlattı.


Aydın, “Yaklaşık 113 yıl önce, Sultan Abdülhamit Han, kendi parasıyla Doğu ve Güneydoğu'da Kerkük ve Musul bölgelerini de kapsayan bir alanda petrole ilişkin harita hazırlanması talimatı veriyor.

Baktığımızda bugün Kerkük ve Musul civarında petrol haritada gösterildiği gibi hızlı bir şekilde çıkarılıyor. Harita, bölgemizde de 10, 11, 12 ve 13'üncü bölgeler Batman, Botan Vadisi, Siirt ve Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine kadar olan bölgede petrol olduğunu gösteriyor.

Eruh'ta bulunan petrol Sultan Abdülhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasında belirtilen bölgede çıktı. Böylece Sultan Abdülhamit Han'ın petrol haritasının gerçek olduğu bir defa daha kesinleşti” diye konuştu. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.