Bu bir toplu cinayet

Molla Kadir'i iki ay önce katleden Bangladeş hükümetinin önceki gün de Cemaat-i İslami lideri ve eski bakan Nizami ile 13 kişiyi daha 'silah kaçakçılığı' bahanesiyle idam etme hazırlığına tepki büyüyor. Nizami'nin avukatı, skandal için 'Müvekkilime hukuki olarak idam cezasının verilmesi imkansız. Bu karar siyasi' dedi.

Dünyanın en fakir ülkelerinden Bangladeş'te, Cemaat-i İslami Partisi lideri olan eski bakanlardan Motian Mevlana Rahman Nizami ve 13 kişiye silah kaçakçılığı suçlamasıyla idam cezası verilmesi, İslam dünyasında infiale yol açarken Cemaat-i İslami yetkilileri karara sert tepki gösterdi.



Cemaat-i İslami yetkilileri, Başbakan Şeyh Hasina'nın talimatyla silah kaçakçılığıyla suçlanan birine idam cezası verilmesinin tutarsızlığını hatırlattı. Eski Endüstri Bakanı olan Nizami'ye olayı araştırmak için inisiyatif almaması nedeniyle idam cezası verilmesinin hukuken imkansız olduğunu belirten Cemaat-i İslami Partisi'nin avukatı Tajul İslam, 'siyasi' olarak değerlendirdiği kararların Bangladeş'te görülmemiş bir skandal olduğunu vurguladı. İslam, 'Silah kaçakçılığı suçundan birine idam cezası verilmesi, Bangladeş'te bir ilk. Nizami, tabii ki bu olayın araştırılması için bir girişimde bulunmadı. Silah kaçakçılığını araştırmak tamamen polisin ve İçişleri Bakanlığı'nın görevidir' dedi.
İNFAZ RİSKİ YOK
Söz konusu davanın partiye karşı kullanıldığını ifade eden İslam, davayı temyiz için yüksek mahkemeye götürdüklerini, sürecin yıllar alacağını, bu yüzden herhangi bir erken infaz öngörmediklerini söyledi.
Cemaat-i İslami Genel Başkanvekili Makbul Ahmet de, 'Liderimiz hakkında verilen bu önceden planlanmış yanlış karar, İslami hareketin gazi siyasetçisine yönelik bir cinayet girişimidir' dedi. Hükümetin temelsiz ve hukuk dışı yöntemlerle bu karara ulaştığına dikkati çeken Ahmet, 'Bu dava, hükümetin ülkedeki siyasi liderleri öldürerek Bangladeş'i lidersiz bırakmaya yönelik bir komplosundan başka birşey değildir' ifadesini kullandı.
Begüm Ziya neden suskun
Bangladeş'te, Nizami ve 13 kişiye idam verilmesinde Başbakan Şeyh Hasina'nın asıl hedeflerinden birinin de o dönemde Başbakan olan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Başkanı Begüm Halide Ziya olduğu kaydediliyor. Ziya'nın kararlar karşısındaki 'suskunluğu' ise bazı analizciler tarafından 'Hasina ve Ziya anlaştı' şeklinde yorumlanıyor.
Hasina'nın seçim intikamı
Bangladeş'te halkın üçte ikisinin gitmediği 5 Ocak'taki seçimlerden 'zafer' ile çıkmasına rağmen 'meşruiyet krizine' giren Başbakan Şeyh Hasina'nın idam kararlarıyla Cemaat-i İslami Partisi'nden intikam aldığı ileri sürülüyor. Çünkü, Cemaat-i İslami'nin boykotu nedeniyle seçimlere katılım çok düşük oldu.
Adı son anda eklendi
Bangladeş'te, 1 Nisan 2004'te yapılan operasyonda silah yüklü 10 tır ele geçirilmişti. İncelemeleri sürdüren polisin ilk soruşturma raporunda dönemin Endüstri Bakanı olan Mevlana Rahman Nizami'nin adının son anda dava dosyasına eklendiği kaydediliyor. 2005-2007 yıllarında görülen davada 59 tanık ifade verdi. 20 Aralık 2007'de ise daha fazla soruşturma yapılması gerektiğine karar verildi.
YENİ ŞAFAK

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.