İran'dan Türkiye'ye transfer değil kumpas!

İran, El Kaide üyelerini Türkiye üzerinden Suriye'ye taşıyor. Transferi üstlenen Yasin El Suri Tahran'la direkt temasta.. İran istihbaratının Türkiye'yi “terörü destekleyen ülke” olarak göstermek amacıyla yaptığı El Kaide oyunu, ABD tarafından teyit edildi. Önceki gün ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'ye giden El Kaide üyeleri ve para yardımlarıyla ilgili ulaştığı bilgileri kamuoyuna açıkladı. Raporda, El Kaide ve uzantısı El Nusra gibi örgütlere para ile militanların Türkiye üzerinden gönderildiği ifadesi yer aldı. Transferi üstlenen El Kaide yöneticisi Yasin El Suri'nin de Tahran'la direkt temasta olduğu vurgulandı.



 İran'ın Pakistan'daki El Kaide unsurlarını Suriye'ye transfer ederken kullandığı rota, Türkiye'ye yönelik komplonun en önemli parçası. Tahran bu işi, çok iyi anlaştığı Maliki yönetimindeki Irak üzerinden gerçekleştirebilir. Üstelik bu yol çok daha zahmetsiz ve kestirme. Zaten Suriye'de bugün giderek güçlenen El Kaide örgütlerinin asıl kadroları da Temmuz 2013'te Irak'taki Ebu Gureyb ve Taci cezaevlerinde yaşanan toplu firarlara göz yumularak oluşturuldu. Ancak buna rağmen transfer merkezi olarak Türkiye seçiliyor.

Gazeteniz Türkiye, İran'ın bu oyununu geçtiğimiz yıl deşifre etmişti. İran istihbaratının Suriye'ye geçirmek üzere ülkemize kaçak yollardan soktuğu El Kaide'nin iki numaralı adamı Süleyman Abu Ghaiht, Ocak 2013'te Ankara'da yakalandı. Usame Bin Ladin'in damadı olan Ghaiht ifadesinde, “İntihar eylemlerinden sonra İran gizli servisi beni ve ailemi İran'a götürdü. Eşim, oğlum ve El Kaide mensubu 10-15 aile ile bu kampta yaşadık; faaliyetlerimizi sürdürdük” itirafında bulunmuştu. Kirli oyunu açığa çıkaran Ankara, diplomatik yollardan İran'ı uyararak, “Ne yapmaya çalıştığınızı biliyoruz, bundan vazgeçin” mesajı iletmişti.

ABD Hazine Bakanlığı'nın raporu, Suriye'deki kirli ittifakı da deşifre ediyor. İran, iç savaşın başından beri Suriye rejiminin en büyük destekçilerinden biri.

İran'ın El Kaide'ye destek vermesi tezat gibi gözükse de aslında gerçek bambaşka. El Kaide unsurları gerçekte rejimle savaşmıyor. En büyük mücadeleyi muhalif güçlere karşı veriyor. Ayrıca Suriye'de uyguladıkları vahşet görüntüleri ile Esad rejimine bir anlamda “meşruiyet” kazandırıyorlar. Batı'da, “Esad giderse her türlü vahşeti uygulayan radikal unsurlar iktidara gelir” algısının oluşmasına hizmet ediyorlar.

Melik Duvaklı /TÜRKİYE GAZETESİ

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.