Kemalizm adına Vandalizm

İstanbul sokaklarının mimari süsü olan çeşmeler, Kemalizm adına vandalizmin kurbanı oluyor. Değişik semtlerdeki bir çok tarihi çeşme, üzerlerine Atatürk portresi çizilerek tahrip ediliyor.Osmanlı döneminde şehrin su ihtiyacını karşılama amacıyla yaptırılan ve hepsi de ayrı birer sanat eseri olan çeşme ve sebiller, modern hayat biçimi etkisini göstermeye başladıkça ihmal edildi.






 İstanbul sokak örgüsü içinde yer alan bu mimari yapılar, işlevleri tükenince korunmak yerine yıkılmaya ya da yok edilmeye terkedildiler. Zaman içinde bir kısmı tamamen yok olan ecdad yadigarları, son yıllarda başta belediyeler olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından onarılmaya, yeniden ayağa kaldırılmaya başlandı. Ancak bu onarım ve bakım gayretlerine rağmen kolay ulaşılabilir olmaları nedeniyle vandalizmin kurbanı olmaktan kurtulamadılar. Kimi çöp konteynırına dönüştürüldü, kimi yazı tahtası, kimi de ilân panosu haline getirildi.

Gezi olayları sonrasında ise bu tahriplere bir yenisi eklendi. Başta, Kadıköy ve Beyoğlu olmak üzere değişik semtlerde, her biri ayrı güzellikteki bu sanat eserleri, ideolojik nedenlerle sistematik bir şekilde kirletili ve tahrip edildi. Osmanlı eseri bir çok tarihi çeşmeye, Cumhuriyetçilik adına üzerlerine gelişigüzel çizilen Atatürk portreleriyle zarar verildi. 

Yeni Şafak

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.