Mirzabeyoğlu'nu Anlamak..

Anadolu'nun son 500 yılına baktığınızda fikir hareketleri sadece batıya yahut emperyalizme yamanmaya çalışmıştır. Fikir kadar aksiyonda da geride kalan hareketler bir dönem parladıktan sonra yıldızları sönmüştür. Son yarım asra bakıldığında beklenen fikir adamları aksiyon adamları ardı ardına gerek eserleriyle gerekse aksiyonlarıyla toplumda öne çıkmışlardır. Tarihe geçen bu fikir ve aksiyon adamları Şeyh Said'le başlayıp Necip Fazıl ve Said-i Nursi'yle devam etmiştir son yüzyılın yaşayan fikir adamlarından istisnasız Salih Mirzabeyoğlu parmakla gösterilecektir.. Her ne kadar şimdilerde Devlet terörüne maruz bırakılsa da Salih Mirzabeyoğlu gelecek nesillere üzerinde büyük bir fikri etki yapacaktır..

Üstad Necip Fazıl'ın yetiştirdiği büyük fikir adamı Mirzabeyoğlu'nun eserlerine bakıldığında bir çok alanda verdiği eserler geleceğe ışık tutacak şekildedir.. Bir başka deyişle Asrın Gazalisi olan Salih Mirzabeyoğlu'nu İslami camianın anlaması pek mümkün olmadı ya da anlayanlar geride durup hadiseleri izlediler..

Bugüne kadar yaşamış olan veya yaşayan Fikir adamlarını devletin anlamasını beklemek karanlıkta iğne aramaya benzer artık neyle izah edilirse edilsin devletin anlamaya yanaşmadığı adamları Anadolu birçok yönüyle sahiplenmiştir

1998 yılından beridir tecritte hergün düşünüp eserler verdi vermekle kalmayıp kitleleri etkiledi. Bugün Anadolu'da beklenen fikir hareketinin İslamcı kalenin son kahramanı kesinlikle Mirzabeyoğlu'dur. O sadece İslami camiada değil bütün camialarda etki eden fikirleriyle solcudan sağcıya Türk'ten Kürd'e kadar herkesin teveccühünü kazanmış bir Mütefekkir..

Büyük Doğu'nun niçin'ini İbda'yla nasıl olacağını tezahür edip örgüleştiren ve İslam'a muhatap anlayış içerisinde sunan Mirzabeyoğlu kalıplaşmış argümanlardan çıkıp kitlelere sirayet gücünü işlemiştir.. Ama bugüne kadar eserlerinin İslamcı kesimde rağbet görmemesi! kendisini asla rahatsız etmedi Sol kesimin ve diğer kesimlerin Mirzabeyoğlu'nu daha bi anlaması gün gibi aşikardır. Tıpkı Orhan Pamuk'un Kâr eseriyle izah etmesi Demokrat Yargı Eşbaşkanı Gazi Ertekin'in Ateşin çocukları şeklinde tasvir etmesi bize İslamcı camianın birçok yönüyle Mirzabeyoğlu'nu anlamakta direndiğini gösteriyor.

Ve İbda'ya bütün yönleriyle bakıldığında ortaya dünya çapında benzersiz eşsiz bir fikir ve aksiyon hareketi çıkıyor. Necip Fazıl hayatta iken onu tanımamazlıktan gelen bir camianın aynısını has evladı olan Mirzabeyoğlu'na karşı yürütmesi içine düşülen çukurun vehametini yine bütün yönleriyle gösteriyor. O'nu anlayanlar beri geldi anlamayanlar ise öteki sokakta kamp kurup dostlarıyla kahve muhabbetine daldılar...

Muhabbetiniz bol olsun entellektüel İslamcılar...

Kerim Aslan

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.