Humus’ta 150 Türkmen Katledildi

Suriye'nin Humus kentindeki Zara köyünde rejimin saldırılarından kaçamayan 150 Türkmen, Şebbiha milisleri tarafından öldürüldü.Al Jazeera’ya konuşan Türkmen Askeri Konseyi Komutanı Usame Kenan bölgede bir insanlık dramının yaşandığını ve rejimin elinde olan bölgenin sürekli bombalandığını belirtti.

Usame Kenan, rejimin milis gücünü oluşturan 3 bin Şebbihanın köye girdiğini, halkın malını yağmaladığını ve köydeki bütün evleri ateşe verdiğini söyledi.

Kenan, rejimle çatışmaya giren Türkmen Askeri Konseyi’nin yarısının hayatını kaybettiğini, geriye kalanların ise askeri mühimmat ve gıda sıkıntısı yaşadığını belirtti.

Türkiye'den destek talebi

Türkmen komutan, Türkiye’nin devreye girmesini umduğunu söyledi ve BM’nin de kuşatma altında olan bölgeden halkın çıkarılması için bir an önce harekete geçmesini istedi.

Kenan, çevredeki Kala Husun ve Hassasiye bölgelerine sığınan Türkmen savaşçıların rejimin büyük tehdidi altında olduğunu ve her an büyük bir saldırı ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Türkmen komutana göre Suriye rejimi, her zaman kendisine muhalif olan Türkmenleri cezalandırmak ve Suriye'den temizlemek istiyor.

Stratejik konumdaki köy

Zara, Lübnan’dan gelen grupların ülkeye girişi ve Humus'un merkeziyle ülkenin Akdeniz kıyıları arasındaki bağlantıyı sağlaması açısından önem taşıyor.

Rejimin Zara’ya saldırısı geçen yıldan bu yana Şam-Halep karayolunu tamamen kontrol altına almak için sürdürdüğü operasyonun bir parçası.

Suriyeli Türkmenler uzun süredir hem rejimin hem de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor.

Son aylarda Halep kentinin Türkiye sınırındaki köylerinde IŞİD’in saldırılarına maruz kalan çok sayıda Türkmen, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Ülkedeki muhalif yapılanma içinde siyasi açıdan güçlenemeyen Türkmenler, bunun olumsuz sonuçlarının askeri olarak da yansıdığını ve bu yüzden cephede en ağır bedeli kendilerinin ödediğini düşünüyor.

Kaynak: Al Jazeera
İşte Zaman'ın farkını yansıtan o iki haber
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.