Sırp milis gücü Çetnik üyeleri Kırım'da

Bosna ve Kosova savaşında yer alan ve sivil katliamları ile adı anılan Sırp milis gücü Çetnik şimdi de Rus işgali altındaki Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Çetnik üyeleri her iki savaşta kendilerine yardım eden Ruslara bu şekilde teşekkür ettiklerini söylüyor.Çetnik hareketi başkanı Bratislav Jivkoviç, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Görevlerimiz var, barikat yerlerinde bulunuyoruz, herhangi bir çatışmanın olmaması için şehirde devriye yapıyoruz.


 Kırım genelde sakin. Aşırıcılar yok. Burada yaşayan Tatarlar 'ne olursa olsun da savaş olmasın' diyorlar... Burada silaha ihtiyacımız yok, silahlı gelmedik. İhtiyaç olursa buradan temin ederiz. Gelişimiz bir barış misyonudur. Kosova'da barikatlar kurulduğunda edindiğimiz tecrübeyi buraya aktarıyoruz." dedi.
Çetnikler
''Çetnikler'' Eski Yugoslavya döneminde, ülkenin lideri Yosip Broz Tito'ya karşı direniş göstermek amacıyla kurulan, ardından 1990'lı yılların başında gerçekleşen Bosna savaşında binlerce Müslüman Boşnak'ı katleden radikal Sırp hareketine verilen isim.
Çetnik hareketi, İkinci Dünya Savaşı sırasında işgalci Mihver kuvvetlerine ve onların Hırvat işbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıktı. Eski Yugoslavya lideri Tito'nun Partizanlar olarak bilinen komünist gerillaları ile çarpışan radikal milliyetçi, monarşist Sırp gerillalardan oluşuyor.
Bosna Hersek'teki ilk Çetnik örgütlenmesinin ardından Karadağ ve Hırvatistan'da da benzer çeteler oluşturuldu. Çetnikler, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1990'lı yıllarda Bosna Hersek'te yaşanan kanlı savaşta yeniden sahneye çıktı.
Bosna Hersek'in farklı bölgelerinde Müslüman Boşnaklar'a yönelik katliam, işkence ve sistematik tecavüzler gerçekleştiren Çetnikler, Bosna'daki savaşta on binlerce insanın ölümünden, binlerce kadının tecavüze uğramasından, milyonlarca insanın evini terk etmesinden sorumlu tutuluyor.
Kosova'da Müslüman Arnavutlara karşı da benzer saldırılar düzenleyen hareket, Kosova Özgürlük Ordusu UÇK'ya karşı da savaştı.
Tatarlar endişeli
Kırım'daki gerilim tırmanırken burada yaşayan Tatarların tedirginliği de artıyor. Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada; Müslüman Tatarların evlerinin işaretlendiğini, halkın hayatlarından endişe ettiğini söylemiş, Türkiye'den yardım istemişti.
Kaynak: Al Jazeera

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.