Ankara tek taraflı Güvenli Bölge İlan Edecek!

Sabah’ın haberine göre, Ankara, terör ve göç tehdidine karşı sınırda "güvenli hat" kurulması için yeni bir hamleye hazırlanıyor. ABD başkanlığında oluşturulan koalisyon güçlerini ikna için Ankara-Washington hattında diplomasi trafiği bu hafta da yeniden hareketleniyor. Kış mevsimi yaklaştığı için acilen tedbir alınmasını isteyen Ankara, olumlu yanıt gelmemesi durumunda kendi güvenliğini korumak için tek taraflı güvenli bölge ilan etmek için hazırlıklara başladı. En az 3 bölgede tek taraflı güvenli bölge ilan edilmesini planlanıyor. Kobani, Telabyad ve Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın Suriye tarafında, hat ya da cep şeklinde güvenli bölge oluşturulacak.

DAR KAPSAMLI, SÜRELİ: Ankara, güvenli bölgenin NATO destekli olmasını tercih ederken, her türlü seçeneğe göre hazırlık yapıldı. Koalisyon ülkelerinden olumlu yanıt gelmezse ona göre pozisyon alınacak. Tek taraflı oluşturulması durumunda dar kapsamlı, süreli tutulacak. IŞİD'le savaşan unsurların ihtiyaçları da bu bölgeden karşılanacak.

ASKER PLANLAMASINI YAPTI: "Öncelimiz sınır güvenliği" diyen Genelkurmay Başkanlığı, harita üzerinde tüm ayrıntıları değerlendirdi. Asker de tek taraflı güvenli bölge konusunda planlama yaptı. Haritalar üzerindeki planlar askeri ihtiyaçlar dikkate alınarak yenilendi. Bölgede 20 bin dolayında askerin görev yapması öngörülüyor. Ülke güvenliği için askeri yasak bölgeler Suriye sınırında genişlerken, bölgedeki elektronik gözetleme sistemlerinin sayısı da artırılıyor.

PKK GEÇİŞİNE ÖNLEM: Güvenli bölgede insani yardımın yanı sıra sığınmacı görüntüsüyle sızmak isteyen PKK'lılara karşı da önlem alınmış olacak. Sınırlardaki birlikler takviye edilirken, öncelikle Suriye içindeki kritik bölgelerde cep şeklinde 3-4 güvenli bölge oluşturulması seçeneği ağır basıyor. Asker, görev planlamasını da yaptı.

SOSYAL PATLAMA ENDİŞESİ: Bakanlar Kurulu toplantısında da, göç dalgası ve güvenli bölge seçeneği yeniden değerlendirildi. Yeni bir göç dalgasının ciddi bir sosyal patlamaya neden olabileceği endişesi dile getirildi. Lübnan'ın da sınır kapısını kapatmasının ardından Türkiye'ye geçişlerin ciddi bir tehdide dönüşebileceği tespiti yapıldı. Gelecek sığınmacıların yerinde korunması gerektiği ifade edildi.

DERİNLİK ARAZİ DURUMUNA GÖRE: Güvenli bölgenin derinliğinin arazi durumuna göre 20-30 kilometrelik alanı kapsaması öngörülüyor. Bölgenin, Kürt, Arap, Türkmenlerin yaşadığı Haseki, İdlib, Rojava kentlerini kapsaması seçeneği de gündeme gelirken, güvenli bölgeleri özel kuvvetlerin koruması öngörülüyor.

BM DE DEVREYE GİRSİN: Uzun bir süreye yayılacak olan IŞİD'le mücadele sürecinin güvenlik, siyasi yanı kadar finansman boyutu da önem taşıyor. Türkiye'nin tek başına karşılayamayacağı tespiti ile Birleşmiş Milletler'den destek istenmesi öngörülüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.