Blackwater, İşkence ve ABD Emperyalizmi

World Socialist Web Site'den Joseph Kishore, 2007'de Irak'taki Nisour Meydanı'nda katliama imza atan ABD'nin kiralık askerleri Blackwater üyelerinin, Washington'daki bir federal mahkeme tarafından suçlu bulunmalarını ele aldığı yazısında, bu tür olayların nadiren görülen 'çürük elmalar' değil; ABD emperyalizminin organik meyvesi olduğunu vurguladı.

World Socialist Web Site’den Joseph Kishore, 2007’de Irak’taki Nisour Meydanı’nda katliama imza atan ABD’nin kiralık askerleri Blackwater üyelerinin, Washington’daki bir federal mahkeme tarafından suçlu bulunmalarını ele aldığı yazısında, bu tür olayların nadiren görülen ‘çürük elmalar’ değil; ABD emperyalizminin organik meyvesi olduğunu vurguladı.

Blackwater, İşkence ve ABD Emperyalizmi

Washington DC’deki bir federal mahkemenin sekiz kadın ve dört erkekten oluşan jürisi Çarşamba günü dört Blackwater üyesini 2007 Nisour Meydanı katliamından suçlu buldu. Jüriye göre bu paralı askerlerden birisi cinayetten, diğer üçü de silah ve el bombalarıyla katliam yapmaktan sorumluydu. Irak’ın Bağdat kentinde meydana gelen bu hadise geride 17 ölü ve 20 yaralı bırakmıştı.

Suçların işlenmesinden yedi yıl sonra gelen bu karar bir başlangıçtı. Jürinin bu kararı medya ve politik yapının beklentilerinin aksi yönündeydi. Şüphesiz bu karar mahkemede çok sayıda Iraklı tanık ve kurbanın şahitliği ile birlikte ayrıntılarıyla açıklanan vahşi eylemlere karşı jüri üyelerinin nefretini göstermekteydi. Amerikan halkından genelde gizlenen acımasız savaş gerçekliğini bizzat görmüşlerdi.

Bu karar Amerikan askerleri ve ABD’nin tüm dünyadaki operasyonlarını desteklemek için kiraladığı paralı asker birlikleri tarafından işlenen suçlara karşı Amerika Birleşik Devletleri’nde oluşan popüler bir muhalif düşünceyi yansıtmaktadır.
Yine de Obama yönetiminin Adalet Bakanlığı yetkilileri bu kararı bir başsavcının ağzından “Amerikan halkının yasalara bağlılığının teyidi” olarak nitelemişlerdir. Aslında bu açıklama siyasi bir örtbas etme girişimidir.

Gerçekte ise Blackwater çalışanlarının – Nicholas Slatten (cinayetten suçlu bulundu) ve Evan Liberty, Paul Slough ve Dustin Heard (katliam gerçekleştirmek ve şiddet amaçlı otomatik silah taşımaktan suçlu bulundu) – eylemleri daha derin ve köklü bir suçun ürünüdür: Irak’a savaş açmak ve bu savaşın parçası olan emperyalist şiddetin zaman zaman patlaması.

Bu savaş döneminde sayısız vahşet yaşanmıştır ve bazıları aydınlatılırken çoğunluğu gizli kalmıştır: 2004 yılında Felluce’de çok sayıda Blackwater paralı askerinin öldürülmesiyle başlayan ve 1000’den fazla Iraklının ABD askerleri tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan sükûnet operasyonu; 2005 yılı Kasım ayında bir grup ABD askerinin silahsız 24 Iraklıyı katlettiği ve sadece bir askerin görevi ihmalden suçlu bulunduğu Hadisa katliamı; 2006 yılı Ekim ayında Pakistan’daki dini bir okulun CIA insansız hava araçlarıyla yerle bir edilmesi ve 68 çocuğun öldürülmesi; 2008 yılı Temmuz ayında Afganistan’ın Nangahar eyaletindeki bir düğünün basılarak 47 kişinin ve dört ay sonra da Kandahar eyaletinde 63 kişinin benzer şekilde öldürülmesi bu olaylar arasındadır.

Bu suçların çok sayıda faili vardır. Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri (Başkan Bush’un kendisi, Başkan eski Yardımcısı Dick Cheney, Savunma eski Bakanı Donald Rumsfeld, Dışişleri eski Bakanı Colin Powell) bunlar arasındadır. Bunlar tamamen yalan üzerine kurulu bir savaş planlamış ve başlatmışlardır. Üst düzey askeri yetkililer ve CIA yetkilileri de Irak ve Afganistan halkına karşı terör savaşı yürütmüş olup onlar da failler arasında sayılabilir. Bunlar da bir politik aygıt olarak işkence ve katliam yöntemlerini kullanmışlardır. Ayrıca gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat Parti de bu suçlular arasındadır. Yüzbinlerce insanın ölümüyle sonuçlanan savaşlara onay vermişlerdir. Bu savaşları Amerikan halkına pazarlayan kitlesel medya yöneticileri de suçludur.

Obama yönetimi 2009 yılında iktidara geldiğinden beri ordu ve istihbarat örgütleri tarafından işlenmiş olan ve işlenmeye devam eden suçlardaki her türlü sorumluluğu üstlenmekten kaçınmıştır. Demokrat başkan ve önemli yardımcıları da mahkûm edilmemiş suç ortaklarıdır.

ÇEVİRİ: GÜRKAN BAYIR

İSLAMİ ANALİZ


YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.