The Economist: Avrupa ekonomisi alarm veriyor

The Economist, ekonomisi kötüye giden Avrupa'yı 'ileri derecede hasta' olarak niteledi.

Amerika ve Britanya’dan gelen olumlu haberlerin aksine Japonya ve Çin ekonomilerinde büyüme hızı yavaşlıyor. Batı Afrika’da binlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola salgını ticari ilişkileri de olumsuz etkiliyor.

Bunların yanı sıra bu hafta sonu yayınlanan The Economist dergisine göre dünyanın en önemli ekonomik problemi Euro bölgesindeki ekonomik durgunluk. Son günlerde en büyük ekonomik problem kıta Avrupası’ndan geliyor. Almanya ekonomik büyümesi yavaşlarken Euro bölgesi son altı yıl içinde üçüncü kez durgunluğa giriyor. Durgunluğun etkisiyle Euro bölgesinde fiyatlar sekiz Avrupa ülkesinde düşerken, Euro bölgesi ortalama enflasyonun yüzde 0.3 oranına gerilediğini belirtmek gerekiyor.

RADİKAL TEDBİRLER GEREKİYOR

The Economist dergisine göre Avrupa’da ekonomiyi canlandırmak için Avrupa Merkez Bankasının bono alımları yanında radikal tedbirlere gerek var. Fakat yasal çerçeve Avrupa’da radikal ekonomik canlanma için araçların kullanılmasını engelliyor. Yasal koşullar sınırlayınca, ekonomiyi canlandırmak için Avrupa Merkez Bankası’nın bono almasının yanında geçerli yolun altyapı harcamalarının arttırılması olduğu biliniyor. Bu nedenle ekonomiyi canlandırmak için Avrupa Yatırım Bankası 300 milyar euro tutarında demiryolu ve elektrik üretim yatırımı yapmayı planlıyor. İşte söz konusu bu altyapı yatırımlarının finansmanı için Avrupa Yatırım Bankası bono ihraç edebilir. Ve bu bonoları Avrupa Merkez Bankası ikincil piyasalardan satın alarak likidite sağlayabilir.

YENİ BİR BÜTÇE AÇIĞI TANIMI YAPILABİLİR

The Economist, ekonomiyi canlandırmak için diğer bir yol olarak, Avrupa Birliği’nin, yatırım harcamaları hariç yeni bir bütçe açığı tanımı yapabileceğini belirtiyor. Böylece Avrupa Birliği üye ülkelerin bütçe açıklarının artışını sağlayıp ekonominin canlanmasına destek verebilir. Bu arada İtalya ve İspanya’da genç işsizlik oranları yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla Avrupalı seçmen kızgın. Bu yüksek işsizlik oranları 2015 yazı başında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçmenin kızgınlığı parlamentoya yansıtabilir. İşte bu nedenle Başbakan Angela Merkel ve Almanlar tek para sisteminde hasarın sınırlı kalması için yeni önlemler almaya hazırlanıyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.